Buffett’in dümen dersleri

1.DOĞRU İŞİ SEÇİYOR
Warren Buffett’ın gözlemlerine göre tahaccüm potansiyeline topluluk kâh şirketlere yatırım yapılırken bazılarına yapılmıyor. Bu şirketler arasında çok mefret farklar var. Henüz birkaç yatırım yapılan şirketler, alelumum markalaşanlar. Bu şirketler, markalarını faziletkâr fiyatlarla satabildikleri üzere kâr marjları henüz faziletkâr. Ayrıca AR-GE üzere daha az envestisman yapıyorlar. Bu nedenle ayrımlı alanlara
ayırabilecek bütçeleri var. Örneğin, Coca-Cola’nın işaret tasarımı yahut üretim şeklini baştan tahavvül etmek için milyarlarca dolar harcamasına lazım yok. Bu nitelik Coca-Cola’evet, apayrı şirketleri satın alma ve yöneticilerine daha aşkın ücret ifa şansını veriyor. Mavera yandan General Motors, rastgele yıl modeli değişen mahsulat nedeniyle dizayn ve üretime milyarlarca dolar harcıyor.
Bu şirketlerden hangisinde harıldamak isterdiniz? Nakdi olanla mı, yoksa daima gider yapanla mı? Bittabi ki nakdi olanla hizmet etmek daha mutlu sonuçlar doğurur.
Warren Buffett, şirketleri seçerken onları bazen da iki kategoriye ayırıyor: Bir Numara kategoridekiler, gelişim güvenliği olan, teferruatlı vadede iyi nukut kazanabilecek şirketler. Bu şirketlerin işaret ve hizmetleri çokça çok kesme, satması kolaydır. Yüksek yarar marjı ve nakde sahiptirler. İkinci kategorideki şirketler, dayanıklı koşullarda rekabet bedel. Bir periyot sektörde nasip olabilecekken özge dönüş oyundan çıkabilirler. Birinci kategorideki şirketlere iyi örnekler Coca-Cola, Pepsi, Wrigley, Hershey, Coors, Guiness, Kraft, Merck&Company, Johnson&Johnson, Procter&Gamble ve Philip Morris. Bu şirketler, ürün ve reklamlarını tüketicilerin beynine o kadar kazımışlardır kim ciklet istediğinizde aklınıza Wrigley, itici bira canınız çektiğinde Coors ya birlikte Budweiser gelir. İşte bunlar, faziletkâr maaşlar veren, eskimemiş iş yaratıcı, ortaklık satın kayran şirketler. Böyle şirketlere envestisman olanağı oldukça erdemli. İkinci kategorideki şirketler ise özel servis verenler. Bunlar de Moody’s, H&R Block, Amex, ServiceMaster ve Wells Fargo. Hakeza şirketler, ürünlerini yeniden tasarlamaz.

2. OTORİTEYİ DELEGE EDİYOR
Buffett, tıpkı şirketi büyütmek üzere otoritenin katilimci edilmesi gerektiğini düşünüyor. Bu özelliği ile batan Berkshire Hathaway’i dev ayrımsız arsıulusal iştirak haline getirdi. Aceleci tıpkı nema dönemine giren Berkshire Hathaway’i yıkılma noktasına getiren bir nice ayrımlı sektöre girmesiydi. İşte o dönemde Buffett, yönetimin delege edilmesi gerektiğine karar verdi. her bir işi değişik yöneticilere devretti ve onlara kamu külfet verdi. Zaman Berkshire’ın Johns Manville, Benjamin Moore, Fruitof the Loom, Clayton Homes ve Jordan’s Furniture şirketlerinin hepsinin ayrı ayrı CEO’ları var. Başkaca CEO’lardan Grady Roiser, Buffett’ı arayıp tepkili uçak almaları gerektiğini söylediğinde onun yanıtı, “Bana benzeri öz irat bu senin şirketin” olmuştu.
Buffett, delegasyon sırasında 3 kurala göre cereyan ediyor. Bu kurallardan ilki, rastgele şirketin kendine özgü benzeri kültürü olduğu. Bildirme epey şirketten yeryüzü büyüğüne birlik etkin ve yöneticilerin görevlerini tutturmak üzere gâh yetenekleri vardır. Buffett, alanında uzman olan çalışanların özgür bırakılması gerektiğini savunuyor. Çalışanlarına, “Harekete nâkil aynı reis üzere düşünün, köleleşmiş bir taşıtçı gibi değil” diyor. Ortaya birlik bire bir hisse senedi çıkması için dahi namına düşenin esin çevirmek olduğunu düşünüyor.
İkinci kural, yöneticilerin yaptıkları işten gönül tokluğu olması. Sorumluluğu paylaşan yöneticiler, yaptıkları işi elan fazla sahipleniyor, o işten çekicilik duygulu ağıl geliyor. Alelhusus yöneticilerinin işlerini özlük işleri kabilinden görmelerini talip Buffett, yaratılan sonuçların yöneticilere hava vermesi gerektiği duygusunu aşılamaya çalışıyor.
Üçüncü kalça, delegasyon yapılacak kişinin karakteri. Yönetimin katilimci edileceği kişinin yemeden içmeden etkili olması değil, aynı zamanda sadık ve şirket kültürünün tıpkısı parçası olması gerektiğini savunuyor.

Buffett ve Clark, yaptıkları bu çalışmada, söylence yatırımcının hile sırlarını 5 kritik başlıkta ele alıyor.

Nedeniyle Buffett’ın delegasyon sistemi az çok olağan: “Çalışanlarınız, özlük işlerini yazmak konusunda sizden henüz donanımlı. Eğer işinizin büyümesini istiyorsanız, otoriteyi delege etmelisiniz.”

3.DOĞRU YÖNETİCİYİ BULUYOR    
Buffett, ongun ayrımsız hile için mebzul bire bir yöneticiye ihtiyaç olduğunu biliyor. Tutumlu adaylarının şirketle kontekst sağlamasına, anlaklı ve işlerine alın ihtiraslı olmalarına özen ediyor. Warren Buffett, “Yönetimdeki değişiklik, evlilikte yaşanan değişikliğe eş… Üzücü dolu, antlaşma harcayıcı ve sonu hangi olduğu anlaşılan olmayan aynı proses” diyor.
Buffett, bu dersi bazı iş kollarına girerken öğrendi. Bu gelişim kolları, satın alırken süssüz ancak işi büyütürken pek aynı proses gerektirdi. Söz Gelişi Dempster Mills Manufacturing şirketini satın aldığında, akıllıcasına yöneticiyi bulma üstüne çok zorlanmıştı. Bu süreç acı, zaman harcayıcı ve maliyetliydi.
Bu nedenle tutumlu değişikliği yapmadan geçmiş bu değişikliğin banal lazım olup olmadığı konusunda aynı karar yöneltmek lazım. Buffett, kavara değirmeni ve sulama şirketi olan Dempster Mills Manufacturing’i çokça uygun bir fiyatla satın almıştı. Satın aldığı ahit dikkatini çekici madde, şirketin sıfır olmasının kötü yönetimden kaynaklandığıydı. Bu nedenle zor durumda olan şirketleri yönetmesiyle adlı Harry Bottle’ı yönetime getirdi. Bottle göreve sağlık gelmez ürünleri yeniledi. Özel ürünlerin fiyatlarını artırdı. Yıl böylece müşareket, Buffett’ın fayda fail yatırımlarından biri haline geldi.
Buffett, işe çekicilik yaparken genişlik çokça işten tabiat alan kişileri yeğleme ediyor. Hâl hangi olursa olsun böyle kişilerin henüz muvaffakiyetli olacağına inanıyor. Onun amacıyla haddinden fazla işlemek evet de anlaklı doğmak rastgele zaman kalburüstü olunacağı anlamına gelmiyor. Buffett’ın dünyasında arz tam yöneticiler, tutturuk şekilde işi düşünenler. O sabahleyin kalktığında işini düşünen, tün rüyasında yeniden hareket görenleri takdir ediyor. Söz Gelişi su şirketi sahibi biri eğitilmemiş tür, amma bu dirilik sifonu çektiğinde hangi büyüklüğünde su harcıyor diye niteleyerek düşünüp hesap yapıyorsa aha o Buffett amacıyla başarılıdır.

4.İŞGÜCÜNÜ MOTİVE EDİYOR    
Birlik gelişim ve bu hareket için akıllıca hoşgörülü seçildi. Geriye bu kişilerin elan deli dolu çalışabilmesi üzere motive edilmesi kalıyor. Şayet bire bir yöneticinin birlik olması gereken tek aynı tarzı olsaydı, bu on paralık şüphesiz güdeleme becerisi olurdu. Buffett, bu anlamda öyle benzeri motivasyon becerisi geliştirdi ki yöneticileri bir işe odaklarken sair işleri birlikte kovalayan kişilere dönüştürdü. Şu yaşıt bile Buffett’mağara tarzını kemiksiz yerine gözler önüne seriyor:
Buffett, Berkshire şirketinin mücevher bölümü için hoşgörülü arıyordu. Beryl Raff’a teklif götürdü. Raff’la yapacağı konuşma amacıyla onu havaalanından tıpkısı Cadillac’la aldırdı. Peşi Sıra çiftliğe nida etti, gelişigüzel ata binip kemirmek yediler.
O gün yaşananlar Raff’ın o büyüklüğünde hoşuna gitti ki “Bu adam için çalışmaktan çokça mutlu olurum” diyerek içinden geçirdi. Daha ilk günden kendini Buffett Ailesi’nin bir parçası kabilinden hissetti.
Buffett, herkesin kendini koca almak istediğini biliyor. Bu kanıya birlikte alay malay çalıştığı ve ayar verdiği Amerikalı çipo şirketinin yöneticisi Charles Schwab ile çalışırken vardı. Schwab, “Eğer tıpkı kişiyi altın görür ve onu cesaretlendirirseniz çokça daha liyakatli işlemler çıkarır” diyor. Buffett Schwab’ın tavsiyelerini dinledi. Çalışanların hayranlık duyacağı ayrımsız idareci oldu.   
Birini eleştirmesi gerektiğinde Buffett, ilk ilk o kişinin olumlu özelliklerini vurgular, peşi sıra eleştirir. Bu yolla yapılan aynı tenkit haddinden fazla henüz eli nimetli tamam. Başka kalem alın tarafın tepkisine nöbet açar.

5.FARKLI GERÇEKLER    
Yönetimi dengede markajcı, çalışanlarla başa çıkılmasını sağlayıcı, maliyeti düşük tutan tıpkı dizi film Warren Buffett hile gerçekleri var. Buffett, zahir zaman dünyanın yer ensesi kalın isimlerinden biri. Fakat buraya akim yazık ile gelmedi. Birçok günah bile yaptı. Ona göre majör olan yapılan hatadan sonraları gani benzeri sonucun çıkması.
Söz Gelişi batmaya yakın Conoca Philips şirketine o kadar dünyalık yatırması yanlıştı. Bazı müdürleri kavisli seçmişti. Ancak elan sonradan akıllıca yöneticiyi bulabildi.
Liderler sevilmeyi sever. Bu yüzden yanlarında hep “olur” adamlarını başlamak isterler. O kişiler amacıyla liderin fikrinin akilane ya de hatalı olması mefret değildir. Onun görevi “Evet” demektir. Bu kalem yaltaklanma hızlı hızlı değme sektörde var. Buffett’ın tavsiyesi bu kabilinden adamları oldukça bir iki tutmak.
Kaçırılmış fırsatlardan aktarmak aynı diğer önemli laf. Buffett, Wal-Mart fırsatını elan önce ayırt edemediği amacıyla çokça pişman.
Hoppadak iki koşulda vesile kaçırılacağına inanıyor. Birincisi, öz alanlarında sıfır fırsatlar. İkincisi, fırsatı sezmek ama aksiyona geçememek. Bire Bir yönetici, sektörü ne olursa olsun fırsatları görebilmeli ve riziko planı yapabilmeli.
Büyük dümen konularından biri de denenmiş akıllıcasına stratejileri ve fikirleri uygulayabilmekten bedii. Dinç yöneticiler, alelumum temiz aptal ve üretken olmaya meşgul. Bu, onların yükselmesi açısından haddinden fazla heybetli. Fakat bu riziko taşır.
Kavisli yapmamak için ayrımlı sektörlerde mücerrep ve başarıya başarmış fikirleri çalmakta ülkü yok. Şayet temiz bir düşünüm görüyorsanız, öz sektörünüzde infaz etmek için bu fikri çalabilirsiniz.
Söz Gelişi Nebraska Furniture Mart’ın kurucusu Rose Blumkin, 1930’lu yıllarda Rusya’da kurulan aynı tenzilat mağazacılık sistemini imitasyon ettiği ger- ekçesiyle dava edildi. Fakat sorun Blumkin’in lehine sonuçlandı

Capital

Share: