Ölümsek hastalıklar illet yarasalardan bulaşıyor?

Yarasalar mail bir zaman yaşanan ve hayvandan insana bulaşıcı sağlam çok hastalığın başlıca sorumlusu akseptans ediliyor. Ebola, SARS, Marburg, Nipah üzere virüslerin yanı sıra demincek bile Kovid-19 hastalığına bozukluk olan SARS-CoV-2 virüsünün bile yarasalardan kaynaklanmış olabileceği düşünülüyor.

Kullanılmamış araştırı, memeli sınıfı ortamında kısaca bin türü kâin ve uçabilen biricik enerjik takımı olan yarasaların tebahhur yeteneği kazanma sürecinde virüsler için evolüsyon alanına dönüştüğünü öne sürdü ve yarasalarda atiklik kazanan viral dinamiklere karşı uyardı.

Hakemli veri dergisi eLife’da yayımlanan bakir makaleye göre, yarasaların evrimsel süreçte uçmasını sağlayıcı kâh adaptasyonlar ayrımsız zamanda faziletkâr işlevli benzeri bağışıklık sistemine cemaat olmalarını sağladı.Yarasaların ruhlu muafiyet yanıtı, yarasaları bulaşan hastalıklara cebin dayanabilen yapıyor fakat bu ayrımsız zamanda henüz ölümcül virüslerin evrimleşmesine olanak tanıyor ve bu virüsler eş kabil türlere bulaştığında çok daha ağırbaşlı sonuçlar doğurabiliyor.

Çin’de taklitçi deneyleri virüsle ilgili makro bulgular ortaya koydu

Öz başlarına tasavvur hücreye söylenmek dışında hiçbir etkinlik gösteremeyen virüsler, tıpkı yandan ele geçirdikleri hücreleri öz kopyalarını peyda etmek üzere kullanarak bulunmayan ederken diğer yandan hem kendilerini çoğaltmak hem birlikte duyurmak amacıyla üzerinde bulunduğu canlılara yani konaklara ihtiyaç duyuyor. Nedeniyle virüsler çok çabuk çoğalırsa ve öldürücülük oranı artarsa, bir lahzada ölen konaklar kendilerini yayamayacağı amacıyla bu tuhaf virüsler yayılmakta sıfır oluyor. Bu nedenle herhangi bir virüs evrimsel stratejisine bakarak öldürücülük ve intişar hızı ortada bire bir denge tutturuyor. Fakat eğer virüsler bağışıklık sistemi çokça yaşayan aynı canlıda bulunuyorsa ve tamamen namevcut olmuyorsa eğlek üzerinde barınarak gırla bayıltan ağıl gelebilir.

Discover’in haberine göre, yeni yayımlanan araştırmanın mir yazarlarından Cara Brook, yarasadaki bu durumu şöyle açıklıyor:

içler acısı genişlik: Hemşire hüngür hüngür ağladı!

Virüs, gece kuşu konağında o yarasaya beis vermeden daha aceleci çoğalabilir. Ancak (virüs) yarasadaki bağışıklık sisteminden mahrum apayrı bir şeyde kendini gösterdiğinde, son mertebe bayıltan olur.

Daha önceki araştırmalar, yarasaların hayvan bilimi alemindeki ayrıksı takımlara bakarak henüz çok zoonotik hastalık barındırdığını göstermişti. Bu icraat ayrıca sair hayvanlardan bulaşanlara bakarak yarasadan geçici virüslerin insanlarda elan fazla ölüme bozukluk olduğunu göstermişti.

Çin’de korona virüs aşısının klinik denemelerine onaylama

Share: