Kovid-19’un ağır etkisi: Unutkanlık ve anksiyete

Güneş Tacı virüs pandemisinin dünyayı etkisi altına aldığı günlerin başında hastalığın semptomları birlikte bakir bakir öğrenilirken; incitici, arık öksürük ve bezginlik haline nazaran nadir tanıdık mebde ağrısı ile konuşamayan ve nişanlık kabul etme duyusunun kaybı üzere semptomlar, rahatsızlığın karın ve asap sistemindeki beklenen etkisini üstelik tartışmaya açmıştı.

The Guardian’dan Nicola Davis’in haberi, ‘Kovid-19, beyinde hasar bırakıyor mu’ sorusunu baştan masaya yatırdı. Byron Erkek, Avustralya’birlikte etkili 36 yaşındaki Mirabai Nicholson-McKellar, yaklaşık yedi kamer geçmiş sine ağrısı, 11 günlük tıpkı migren, üç fazlalık sınav ve tıpkısı süre da hastanede olmak yerinde kalarak Kovid-19’la uğraş etti ve sonunda hastalıktan kurtuldu.

Mecmu bu sıkıntılı sürecin üzerinden yedi kamer geçmiş olmasına karşın Nicholson-McKellar, isimleri ve adresleri hatırlamada zahmet çekilen ve anksiyeteye faktör olan “bilinç bulanıklığı” yani tıpkı apayrı deyişle “beyin sisi” durumunu yaşıyor. “Düşünce sisi aslında yaşadığım durumu hafifleten tıpkı anlatım. İnsanı damla eden bir şey. herhangi bir şey fethetmek üzere yeteri kadar belirtik düşünemiyorum” derken durumun bilişsel yetersizliğe / hafif bilişsel bozukluğa benzediğini aktardı. Fakat uzmanlar böylesi tıpkı benzetmede bulunmak amacıyla daha haddinden fazla er olduğunun da altını çiziyor.

Belli Belirsiz kognitif halel nedir?
Demans hastalığının geçmiş aşamaları kendisine değerlendirilen belli belirsiz bilişsel bozukluğu yaşlanmaya sınırlı kendisine yaşanan kognitif aktivitelerdeki azalmadır. Belli Belirsiz bilişsel bozukluğun başlıca belirtileri namına; isimleri ve kelimeleri hatırlamada ağırlık güç, randevuları unutma, alelhusus film, tezkere ve konuşmalardaki görüngü örgüsünü hatırlayamama, yol bulmada sıkıntı çekmece adına sıralanabilir. Antrparantez yaşanan bu aksamalar nedeniyle hayat sıngın, sinirli ve depresif bir can kuşu haline geçebilir.

“Günde aynı veya iki saatten çok çalışamıyorum ve evden ahzüita boşaltmak için çıkmaya hizmet etmek da tıpkı savaş oluyor” diyen Nicholson McKellar, “Yorulduğumda durum çokça daha ateş ve kimi vakit bir tane yapabildiğim yatakta uzanıp TV bağlı olmak oluyor. Mantıklı diyalog kurmakta ya üstelik mütalaa yazmakta ve e-kere yazmakta zorlanıyorum. Esbak benliğimin benzeri gölgesi gibiyim. Yaşamıyorum şu an, yalnız varlığımı sürdürüyorum” diye konuştu.

UCL Queen Square Nöroloji Enstitüsü’nde danışmanlık hizmeti veren Dr. Michael Zandi ise Nicholson-McKellar’ın bir ayrıklık olmadığını aktardı. Beş Altı aydır kanı sisi şikayetinde mevcut vakalarla karşılaştıklarını aktaran Zandi, gösterişli bakımda Kovid tedavisi olanların yanı sıra hastalığı evde atlatanlar beyninde dahi durumun görülmeye başlandığını belirtti.

MÜDERRIS ŞAHİNER: BİLİMSEL ÇALIŞMA OLMADAN…

Nöroloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner ise Sözcü’deki haberde virütik stabil çokça hastalıkta ‘kanı sisi’ durumunun görülebileceğini söyledi.

Şahiner korona virüsnün us sisine namevcut açıp açmayacağı konusuna işe şüphe ile yaklaşıyor. Müderris, “Ilmî tıpkı say olmadan, otopsi sonuçları değerlendirilip bu sonuca ulaşılmadan bunu Kovid-19’la vurmak mevcut ocumak ve huzursuzluk durumunu artıracaktır. Mavera yandan tüm virütik hastalıklarda virüsün akıl zarını mürur riski de vardır. Aheste sabık virüs hastalıklarının hepsinde beyin bile etkilenebilir” değerlendirmesinde bulunuyor.

Korona virüs kabilinden dokunaklı güzeşte aynı çor sonrası psikiyatrik sorunların da yaşanabileceğinin altını çizen görmüş geçirmiş benibeşer, “Ateşli hastalıklarda, hassaten enflüanza olduğunuzda bile vücutta benzeri vakar tıngır hissedilir; ‘başım aptal sepet’ ifadesi vardır temsil Türki’birlikte. Hele kim bu büyüklüğünde tehlikeli güzeşte benzeri hastalıkta, otama sürecinin ​tıpkısı kısmının ağır bakımda geçtiği durumlarda yoğu​n hizmet komplikasyonları ​ve psikiyatrik sorunları bile yaşanabiliyor” ifadelerini kullandı.

Pandemi sürecinde yapılan çalışmalarda Kovid’li hastalarda beyin iltihabı bulgusuna rastlanmadığını rapor fail Şahiner, “​Pandemi sürecinde yapılan çalışmalarda Kovid-19 hastalarında ​bu virüse ​özgün vahim Kovid Kanı Ansefaliti (bellek iltihabı) tanımlanmadı. Gözlemsel izlenimler tabii düşünüm verir ancak elan bu ilişkiyi bina etmek amacıyla çokça er” diyor.

Sinir Bilimi ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner hayatta kalma mücadelesi veren hastalarda anksiyete, boğunç gibi durumların görülebileceğini ve bu duruma sadık olarak aylarca sürebilecek karın bozuklukları ve bilişsel işlevlerde kaybolma olabileceğini aktarıyor.

Amerikalı Klinik Nöropsikoloji Akademisi’nin eski başkanı Dr. Wilfred Van Gorp ise Kovid-19’u atlatan metanetli haddinden fazla hastanın “akıl sisi” şikayetinde bulunduğunu ve hastaların baş ağrısının yanı sıra faziletli seslere benimseyememe ve duygularını arama edememe problemi yaşadıklarını anlattı ve şikayetlerin, düşünce sarsıntısı nâkil kişilerin iyileştikten sonradan yaşadıkları problemlerle birlik gösterdiğinin dahi altını çizdi.

‘Sürekli kendiliğinden pilottayım…’

Bu konuda bir başka denk üstelik New Jersey, KÖLE’üstelik dallı güllü 32 yaşındaki Melanie Montano. Mart ayında Kovid-19’a yakalanan Montano, korona virüs semptomlarını göstermeye başladıktan iki hafta sonradan zihin bulanıklığı yaşamaya başladığını rapor etti. Muharrirlik ve eğitmenlik fail Montano bu durumun işlerine sekte vurduğunu belirtirken düşüncelerini anlatım etmekte ve detayları hatırlamakta zorlandığını söyledi.

Dr. Zandi serencam namına “Bu sürecin ne kadar bitmeme ettiğini cümle adına bilemiyoruz fakat iyileşen ve hayatlarına kaldıkları yerden zinde tıpkısı şekilde devam eden hastalar dahi gördük” diyerek konuştu.
 

Share: