Kadın girişimciler arttı fakat yatırımlar peş yaptı

Geçen sene kurucusu kadın olan girişimlerin sayısı yüzdelik 22 arttı. Buna rağmen 2018’da karı girişimlerinin aldığı yatırım miktarı 15 milyon dolarla yüzdelik 24 oranına sahipken, 2019’dahi yüzde 5’e düştü. Eş girişimciler yüzde 58’le çağa, yüzdelik 54’le sosyal aşama, yüzde 53’le moda, yüzdelik 50 ile nano uygulayım bilimi ve yüzde 47 ile biyo teknoloji alanlarına ilişki gösterdi. Etap ekosistemi istatistiklerine odaklanan Startups.watch’un verilerine göre 2019’da kurucusu avrat olan girişimlerin sayısı yüzde 22 arttı.

Sabık yıl kurulan girişimlerin yüzdelik 16’sı kadınların kurduğu evet üstelik kurucu ortaklarından biri olduğu girişimlerden oluştu. Dünya Gazetesi’nden Selenay Çanak Yalayıcı haberine bakarak, Türkiye, avrat müteşebbis oranında ise Çekya, İtalya, ve Portekiz’den sonra Avrupa’bile 4’üncü tam düzlük aldı. Avrat girişimcilerin yer güç olduğu dikeylerde ise yüzdelik 58’le çağa alanı bir numara olurken, onu yüzde 54’le toplumsal hamle, yüzde 53’le moda, yüzde 50 ile nano uygulayım bilimi, yüzdelik 47 ile biyoteknoloji takip ediyor. Eş girişimlerinin aldığı yatırım ise 5 milyon dolarla 2019’dahi üst yaptı. 2018’üstelik avrat girişimlerinin aldığı envestisman miktarı 15 milyon dolarla yüzde 24 oranına sahipken, 2019 yılında ise yüzde 5’e düştü. Bunda Getir’in aldığı 38 milyon dolarlık yatırımın dahi etkisi bulunuyor. Yatırım adetlerine bakıldığında ise 2018’de toplamda 17 avrat girişime yatırım yapılırken, 2019’bile 12 avrat girişimine envestisman yapıldı.

Startup.watch güzeşte günlerde ACUN’nın duyurduğu aşama yatırım istatistikleri planlı etkinlikle kamuoyuna açıklandı. Etap ekosisteminin paydaşlarının vadi aldığı etkinlikte Getir Kurucusu Yır Salur, Tiko Kurucusu Sina Afra kadar esame konferansçı kendisine yer aldı. Geçen sene 94 girişime kısaca 102 milyon dolar yapıldığını açıklanan Startup.Watch kurucusu Serkan Ünsal, 2019 yılında Getir’e mevrut yatırımla gelişigüzel mecmu yatırım miktarının katlandığını vurguladı.

Getir, Dream, Voltlines, Picus, Obilet, Müttehit Ödeme, Mutlubiev, Armut, Martı ve Dekopasaj 2019’üstelik arz çokça envestisman alan el 10 adım oldu. Bu 10 etap toplam 2019 yatırımlarının yüzde 72’sini oluşturdu. Yatırım tutarı bazında bildirme çokça ilgiyi çeken amudi alanlar çizin çizin; dijital market tevzi, pazaryeri, fintek, SaaS ve Mobility oldu. Yatırım adedi açısından ise 17 ile Fintek alanı bir numara olurken, onu SaaS, Bileşimli Zeka, Deep Tech, Aksata yeri alanları izledi. Yatırımlara kurumların ve kurumların kurduğu fonların katılımı yüzdelik 12 olarak gerçekleşirken, bu fehamet 2018’birlikte yüzde 21’di. Izzet teşviklerine bakacak olursak, Düşünüm aşamasında 985 hamle 8.6 milyon dolar izzet teşviği aldı. Nesil ve erken aşamada ise 983 kadem 24 milyon dolar çap teşviği aldı. 2019 yılında Türkiye’bile ilgi çekici exit’ler süresince iyzico, Foriba, Paraşüt, Mobven, Provus, Hobium, Hepsipay, Xenn.io ve Lala oldu. Exitlerin, toplamı 250 milyon doları buldu. Exit ve sekunder işlemlerin yüzde 86’sı bile yatırımcı destekli girişimlerden oluştu.

Avrupa’de 20’nci sıraya çıktık

Global rakamlara bakıldığında ise 8 bin 541 aşama ve 124 milyar dolar envestisman ile Amerika bildirme çokça yatırım yapılan ülkelerden biri. Onu 2 bin 261 kadem ve 53 milyar dolar yatırımla Çin, bin 557 kadem ve 16 milyar dolar yatırımla Hindistan izleme ediyor. Türkiye 2019’birlikte Avrupa yatırım liginde ‘2. Lig’ten ‘1. Yığın’e yükselerek, Finlandiya, Danimarka, Lüksemburg kadar ülkeler beyninde saha aldı. Türkiye envestisman miktarı yerine Avrupa’de 20. sıraya, Mena Bölgesinde ise 3. sıraya daha çok.

2 yıpranmamış fon kuruldu

Güzeşte yıl toplamda 137 milyon dolar kadar iki yıpranmamış görüntü kuruldu. 2018 yılında 109 milyon dolarla 9 yıpranmamış kaynak kurulmuştu. Patenteffect verilerine bakarak bildirme bir iki benzeri berat başvurusu işleyen adım sayısı 215, nişancı başvurusu tescil sayısı ise 474 oldu. 2019 yılında patentli girişimlerin envestisman alma oranı ise yüzde 24 oldu. 2019 yılında sunma haddinden fazla patenti kâin aşama 5 berat ile RePG olurken, onu 4 patenle Uptechlabs, yine 4 patentle Vispera izleme etti.

Şiir Salur: Yap, sat, çık mebzul değil

Sabık yılın en haddinden fazla yatırımını alarak, ekosisteme moral veren Getir’in Kurucusu Yır Salur, etkinlikte hikayesi ile girişimlere sabah yeli oldu. Salur, “Bitaksi ile göçüm ile yolcuyu aceleci buluşturmak çokça önemliydi. Algoritmayla 3 dakikaya indirdik. Bunu görünce bambaşka nerede kullanabiliriz dedim ve Getir’i kurduk. taksimde 4 örtüsüz otel alırsınız. heybetli sayılması bile trde birkaç para olmasından kaynaklanıyor. Kurak bire bir yerde az buçuk yağmur yağınca kıymetli oldu. Çok birkaç fonlar var. biraz yatırımcı var. Otantik bire bir düşünüm. Yapılamaz başarılamaz zannediliyor. Yaşayacağını gördü. İstanbul’de oluyorsa, başka şehirlerde benzer düşüncesine yatırım yapıldı. Getir üzere Önce Londra ve São Paulo taşıyacağız. Arz baştan bilcümle dünyayı pazar adına görüp algoritmamızı kurguladık. Genişlik başından beri harcamak için yapmıyoruz. Yap, sat, çık ongun reçete değil” diye konuştu.

Share: