İstanbul, Siirt’ten % 20 elan pahalı

Barem Research’ad Türkiye halkasını gerçekleştirdiği, “WIN/ Gallup International Global Bahtiyarlık Barometresi”nin sonuçları açıklandı. Türklerin yüzdelik 40’ı mutlu. Bu celal 2011 yılındaki yüzdelik 44’e göre daha bağan. Barem Research’nam Türkiye halkasını gerçekleştirdiği, WIN/ GIA “Toptan Mutluluk Barometresi” Araştırması’nın sonuçlarına bakarak, Türklerin yüzdelik 40’ı mutlu, yüzde 17’si bedbaht, yüzdelik 42’si ise mutlu da değil bahtsız da… Dünya genelinde ise mutluyum diyenlerin oranı ise yüzdelik 53.
Barem Research’ün Türkiye halkasını gerçekleştirdiği, “WIN/ Gallup International Küresel Mutluluk Barometresi”nin sonuçları açıklandı. Araştırmaya bakarak Türkiye ile ait verilerde çöküntü var. 2011 yılında yüzde 44 olan mutlu Türklerin oranı 2012 yılında 4 puan düşerek yüzdelik 40’a geriledi.
Dünya genelinde 54 ülkede 56 bine mail kişiye serencam ayrımsız yılda kendilerini kuşkusuz hissettikleri soruldu. Dünya genelinde mutlu olanların bütün nüfusa oranı 53, mutsuzların oranı ise 13 kendisine artık. Dünya genelinde “ne mutlu, hangi mutsuzum” diyenlerin oranı yüzde 32. Benzeri eski yıl yapılan araştırmada acun genelinde insanların yüzdelik 54’ü mutluyum demişti.
WIN/ GIA “Küresel Mutluluk Barometresi” araştırmasının Türkiye halkasını gerçekleştiren ve bin emanet ile mülaki Barem Research’e bakarak ise Türk halkının yüzdelik 40’ı kendini mutlu hissettiğini belirtti. Bahtsız olduğunu söyleyenlerin Türklerin oranı yemeden içmeden yüzdelik 17 seviyesinde. Kendini mutlu evet birlikte talihsiz namına tanımlayamayanların oranı ise 42 düzeyinde.
PARASIZ DEVLET OLMUYOR
Maddesel durumuna göre insanların 5 gruba ayrıldığı araştırmanın sonuçlarına bakarak, global ölçekte, soylu erki yerine sunma alttaki iki grupta bahtiyar olanların oranı yüzde 47. Buna bedel mutedil gelir grubundakilerde bahtiyar olduğunu belirtenlerin oranı yüzdelik 57, en son gelire cemaat iki grupta ise bu oran yüzdelik 59’a ulaşıyor. Dolayısıyla maddesel koşullar mutluluğu artırıyor fakat belli ayrımsız doyuma ulaştıktan sonra maddi durumun mutluluğa dayanıklı etkisi kalmıyor.
Araştırmanın ortaya çıkardığı bulgulardan biri üstelik, mutluluğun yaşanan bölgeyle ilişik olması.
Latin Amerika ülkeleri yüzde 78 ile eksiksiz dünyada bahtiyarlık oranının sunma erdemli olduğu havza. Bu bölgeyi yüzdelik 60 ile Afrika izliyor. Mutluyum diyenlerin oranı Maşrık Asya’de yüzdelik 59, Hindistan’bile yüzde 56, fakat Türkiye’nin dahi içinde bulunduğu Günindi Asya ve Maşrık Avrupa’da ise bahtiyar olanların oranı yüzde 41. Bu büyüklük yer beş altı bahtiyar insanların yaşadığı bölgeyi oluşturuyor.
KİM BAHTIYAR KİM TALIHSIZ
WIN/ GIA “Küresel Mutluluk Barometresi”nin sonuçlarına bakarak şu enteresan bulgular ortaya daha çok:
“GÖZYAŞI: 30 yaşın altındaki çoluk çocuk yüzde 55 oranı ile bildirme bahtiyar yaş gurubu. Gözyaşi yükseldikçe, 30 65 yaş ortada mutluyum diyenlerin oranı 51’e düşüyor. 65 yaş üstüne çıkıldığında ise bahtiyar olanların sayısı yeniden az buçuk artıyor (yüzde 53).
EĞİTİM: Bahtiyarlık eğitimle aracısız bağlantılı görünüyor. Dünyada bahtiyarlık oranı ortaöğretim ve şeş eğitimliler beyninde ise yüzde 51 iken darülfünun mezunlarında yüzde 55, master ve doktora kadar elan dal seviyede eğitimli kişiler beyninde yüzdelik 61.
CİNSİYET: Dünya genelinde mutluyum diyen karı-erkek oranı benzeri. Seçkin iki cinsiyette mutluyun diyenlerin oranı yüzde 53 iken, söz konusu bedbahtlık olduğunda kadınların daha bahtsız olduğu (yüzdelik 15) görülüyor. Mutsuzum diyen erkeklerin oranı yüzdelik 12.
ÇALIŞMA: İşsizler ortada mutluyum diyenlerin oranı yüzdelik 40. Buna karşın çalışanların yüzdelik 55’i, emeklilerin, öğrencilerin ve sülale kadınlarının yüzdelik 56’sı mutlu olduklarının belirtiyorlar.

Share: