IMF/Hanedar: Yoksullara akçe yardımı yapılmalı

MF ekonomistleri marifetiyle hazırlanan, “Efdal Erke ve Besin Fiyatlarının Toplumsal Etkisini Azaltmaya Müteveccih Maliye Politikası” isimli raporda, ülkelerin yükselen azık ve enerji fiyatlarını desteklenmiş etmemesi gerektiğine vurgu yapıldı. Az içi fiyatların arsıulusal fiyatları izlemesi gerektiği belirtilen yazıda, sübvansiyonlar yerine hükümetlerin ancak gelirli gruplara direkt akça desteği sağlaması önerildi.

Sübvansiyonların bütçeye maliyeti faziletli

Bloomberg HT haberine göre; Raporda sübvansiyonların, enerjide henüz aşkın tüketimi motivasyon ettiği ve sınırlı gelirli haneler yerine yardıma ihtiyaç duymayan kesimlere birlikte ulaştığı kaydedildi. Antrparantez, sübvansiyonların maliyetinin çok efdal olduğu ve özge muhteşem olan heybet harcamalarına daha beş altı bütçe ayrılmasına neden olduğu belirtildi. Bu sebeple, sübvansiyonları uygulayan ülkelerin kademeli yerine yerel fiyatları uluslararası fiyatlara bakarak ayarlaması öneriliyor.

Hanedar, erke ve gıdada şevket sübvansiyonları adına hükümetlerin basamak halkları ortada almaşık hedefleme yöntemlerine başvurması gerektiğine vurgu yaptı.

Hedefleme yöntemlerini kullanan ülkelere benzer veren Hanedar, “Bunu başarıyla gerçekleştiren ülkeler beyninde Togo var. Uydu görüntüleri ve uz iletişim sağlayıcılarından mevrut görüntülerdeki verileri kullanarak ensiz gelirli haneler tanımlayabildiler. Yetkililer, 10 dönem içerisinde sistemi adına oturtup Togo’daki mefret nüfusun kısaca 4’te 1’ine bindi sağlamayı başardı. Buna eş bir başka mevki ise Nijerya. Burada, erkek sayımları verilerini ve yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerine dayalı kullanılmamış bir hedefleme yöntemi kullanıldı.” dedi.

Hanedar, sübvansiyonların ekonomi üzerindeki aksi etkisi karşı ise şu ifadeleri kullandı:

Bedel sübvansiyonları ancak gelirli kesimlere müteveccih direkt yapılan akçe transferlerinden daha maliyetlidir. Nakit transferleri yetersiz gelirli haneleri garaz alırken, genelleştirilmiş sübvansiyonlar gelişigüzel kesimden insana ulaşır. Nedeniyle, doğrudan nakit transferi eşit sübvansiyonlarından henüz sürdürülebilirdir.

“Erke sübvansiyonlarında yapıt türüne bakarak regülasyon yapılmalı”

Raporda, enerji ve besin yardımları arasında bir ayrım yapılması gerektiği ve ülkeler özelinde değişik politikaların uygulanabileceği öneriliyor. Sıkıntılı kesimli hanelerin sıvılaştırışmış doğalgaz tüketme eğiliminde olduğunu tamlayan Hanedar, daha ensesi kalın hanelerin ise hareketlilik, dizel ve benzin kabilinden erke ürünlerini tüketme eğilimi gösterdiklerini söyledi. Nedeniyle, hükümetlerin enerjiyi sübvanse etmesi gerektiği durumlarda ürün türüne göre regülasyon yapılması öneriliyor.

Hanedar, bazı koşullarda besin ve tarımın sübvanse edilebileceğini belirttiği konuşmasında, “Bağan gelirli ayrımsız ülkede sayı farkı benzeri sekmen üzere besin harcaması tüketim sepetinde yüzde 44’ü aşabilirken, bu izzet ılımlı gelirli ülkelerde sepetin yüzde 28’kayınbirader, ümranlı ülkelerde ise yalnız yüzdelik 16’sını oluşturuyor.” dedi.

Bu nedenle besin güvenliğinin aynı endişe kaynağı olması yerinde, hükümetlerin ana besin maddelerini sübvanse edebileceğini söyleyen Hanedar, ithalat vergilerinin düşürülmesiyle önlemlerin alınabileceğini söyledi. Bu nev önlemlerin geçici olması gerektiğine vurgu fail Hanedar, besin arzını artırmak üzere üretimin desteklenmesi ve stokçuluğun engellenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Nobel ödüllü ekonomistten şişkinlik yorumu

 

Adlı ekonomiste bakarak sunma şişman risk akışkanlık

 

Ekonomistler BDDK kararı için hangi dedi?

 

Share: