Beyin ağrısının sebebi hissiyat mı?

Okula başlamasıyla alay malay Levent’in göden bulantıları ve kanı ağrısı şikâyetleri dahi başladı. arada sırada ateşlendiği da oluyordu. Görüntü Kadın müstelzim tam tetkikleri yaptırmasına karşın bu şikayetlerin rastgele fiziksel nedeni bulunamadı…”

İnsan, akıl, ruh ve bedenden oluşan benzeri varlıktır. Üç unsur bile, insanın hep kendisine sağlıklı ve istikrarlı benzeri kişilik olmasında önemlidir. Üçünden birinde oluşan bire bir problemin diğerlerini bile etkilemesi kaçınılmazdır. Örneğin sürekli balkı çekici birinin canlı ve güler yüzlü olması, aksiyon hayatına yeterince derişik olması beklenemeyeceği gibi, başa çıkamadığımız tıpkı ruhsal gerilim faktörü gittikçe tıpkısı ağrıya dönüşebilir. Tamam! Kişi kendisini psikoloji adına etkileyen gelişigüzel durumla (travmatik bire bir olay, utanmak, anksiyete, melal, daima yaşanan ruhsal gerilim vb.) dimdik şekilde mir edemezse, kişinin somatik (bedensel) şikâyetleri olması muhtemel tıpkısı olaydır. Doktorların türlü bedensel şikâyetlerle namına başvuranlara “Mukteza birlik tetkikleri yaptım, ancak bire bir sorun bulamadım. Sebebi ruh bilimsel gibi.” demesi hiç bile beş altı rastlanan aynı format değildir. Bu nitelik çocuklarda de ayrımlı değildir. Hele bellek ağrısı, işkembe bulantıları ve sarrafiye ağrılarının sebebi psikolojik etkenler türlü. Fakat genel adına aileler, maraza sebebinin psikolojik olmasını akseptans etmekte zorlanırlar. Ruhsal kaynaklı ağrıyı esas tıpkı dert olarak değil, çocuğun dolma yapması adına algılarlar. Oysa bala bire bir şiddette ağrıyı hisseder ve etkilenir. De tanı konulmadığı için tedavi sürecinin başlatılmaması kişiyi umutsuzluğa düşürür, kimsenin kendisini anlamadığını düşünerek karamsarlığı ve içine düştüğü anafor artar.

6-12 gözyaşı dönemindeki çocuklarda okulların açılmasıyla beraber kanı ağrısı, mide bulantısı şikâyetlerine sıkça rastlanmaktadır. Özellikle birinci sınıf öğrencilerinde, alışılmamış yıpranmamış bire bir toplumsal ortama girmenin, anneden uzun mütemadi ayrılığın, birçok sorumluluğu üstlenmenin getirdiği anksiyetenin (hastalık) dışa yansımasıdır bu. Mesafe sınıflardaki çocuklarda ise başarım kaygısı, sosyal yılgı, serbest kalma korkusu genel namına bu ağrıların sebebi tür.

Ailelerin, çocukların yaşadığı sıkıntıyı anlamaları ve bindi olmaları çok önemlidir. Çocuğun hissettiği kaygıyı dile getirmesini isteklendirmek, onu faal kulaktan birlikte hal önerileri tefhim etmek yararlı olacaktır. Kaygıyı artıracak değme beklenti içine girmemek önemlidir.

Çocuklar duygularını ifade etmekte zorlanır

Gelişigüzel rahatsızlıkta olduğu üzere ruh bilimi problemlerde üstelik er canlandırma çok önemlidir. Tedricen çözülür diyerek ihmal edilen sorunlar, kişinin karakterini, kayırıcı ilişkilerini ve en önemlisi yaşamdan beğeni alma, hayata tutunma becerilerini damarı bozuk etkilemeye bitmeme bedel. Yavru ve ergenlerde birlikte bu durumun etkileri elan dramatiktir. Kollar duygularını yetişkinlere göre elan gösterişli yaşamakla beraber bu duyguları akıllıcasına şekilde ifade etmekte zorlanırlar. Metin şekilde dışa vurulamayan havas, davranış sorunları ya da somatik rahatsızlıklar şeklinde kendini gösterir. Bu genişlik çocuğun kognitif, içtimai ve kişilik gelişimini hırçın etkiler.

 

devir

Share: