Türkiye’nin önceki tescilli kenevirleri ‘vezir’ ve ‘narlı’da hasat zamanı yaklaşıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırı Enstitüsü tarafından 750 dekar alana ekilen Türkiye’nin geçmiş tescilli sınai kenevir tohumu olan ‘narlı’ ve ‘vezir’ hasat için aktarılma sayıyor. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Çetin Ünal, “Bin 500’ün üstünde bir gen bankasına sahibiz. Bu dahi Türkiye’de bir tane olan ayrımsız hazinedir” dedi.

2021 yılında tescil düzlük narlı ve ferz kendir çeşitlerinde hasat ekim ayının ortalarına akıllıcasına başlayacak. Karadeniz Tarımsal Araştırı Enstitüsü Müdürlüğü Deneyim İstasyonu ve Amasya’nın Gökhöyük TİGEM bölgesinde toplamda 750 dekar alana ekilen kenevirler azık, oluşum ve derman sektörleri gibi bir nice sektörde kullanılabiliyor.

“BİN 500’ÜN ÜSTÜNDE GEN BANKASI”

OMÜ’de kenevir anlamında yapılan icraat hakkında vukuf veren Rektör Prof. Dr. Ağır Ünal, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde Kendir Enstitüsü adı altında ayrımsız akademik organize kuruldu. Esasen Cumhurbaşkanımızın ‘kenevirin başkenti’ olarak Samsun’un Vezirköprü ilçesini bel etmesinden sonra az buçuk öne sâdır ayrımsız nişane haline geldi. Esasen kenevirin Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ndeki serüveni 1990’lı yıllara dayanıyor. Kendir geçmişiyle ilişik namına ayrımsız şekilde ekimi evet bile im namına üstünde çalışılan illeri dikkate aldığımızda hiç kesintisiz bitmeme fail 150 almanak tarihiyle tek şehir Samsun’dur. Kendir enstitüsü üzerinden yaptığımız çalışmalarda ‘vezir’ ve ‘narlı’ adında iki çıngı yapıt tescil edilmiş oldu. Ürünlerimizin tescil edilmesi gerçekte bizim eksantrik tıpkısı zenginliğimize işaret ediyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi bin 500’ün üzerinde aynı gen bankasına cemaat. Bu dahi Türkiye’de tek olan tıpkısı hazinedir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi bu anlamda sonuç paye güçlüdür. Bunun konuşu değeri açısından bakıldığında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ihtiyaç duyulan nitelikte iz ihya potansiyeline eş ayrımsız üniversitedir. Alelhusus son dönemde yapılan dokuma, selüloz, çatı vb. alanlardaki bizim üretmiş olduğumuz 23 projeyle gelişigüzel gerçekte sahada kâh şeyler yeniden konuşulmaya başlandı” diyerek konuştu.

“TIBBİ ALANDA DEĞERLENDİRİLMESİYLE ALAKALI ŞUANDA AÇIK BİR ÇAĞIRIMIZ VAR”

Rektör Ünal açıklamasını şöyle tamamladı:

“Takkadak kenevirin ekimi, dikimi kenevirin aynı zirai nişane olarak konuşulması değil, sınai tıpkısı potansiyeli ortaya çıkarıldı. Önümüzdeki ant içerisinde bunun tıbbi alanda değerlendirilmesiyle ait şuanda boş bir çağırımız var. Bu çağrıyla bu arada biz kenevir üstüne Türkiye’nin potansiyelini ortaya çıkaracak, yönlendirebilecek ve yatırımı Samsun’a çekebilecek tıpkısı çevirgeç üretmiş olacağız. Şuanda bizim üretimi yapılan vezir ve narlı adında iki pare ürünümüz var. Toplamda 750 dekar gibi bire bir alanda ekildi. Bunların aynı tanesi yaklaşık olarak 700 dönüm benzeri alanda ekilen toplamda 30 ton kadar aynı hedefi olan üründür. Esas üretimin gelecek yılda olacağını düşünüyoruz. Yemeden Içmeden üretimi değil endüstriyel tıpkı yapıt yerine bölgeye haddinden fazla çetin benzeri yardım sağlayacağını, kazançlı benzeri getirisi olacağını düşünüyoruz. Yemeden Içmeden endüstriyel ayrımsız yayın kendisine değil bire bir zamanda kenevirin önemli tıpkı iz adına tanımlanması ve devletin imkanlarıyla desteklenmesi gerekiyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi adına şuanda devam eden 23 şerha projemiz var. Bu projelerin 35 olmasını bekliyoruz. Tığ kenevirin sınai tıpkı ürüne dönüşmesi noktasında lazım müşavirlik lüzumlu laboratuvar gerekse gayrı geri hizmet noktaları sağlama noktasında az çok istekliyiz.”

(Furkan Abrek Ünal – Cem Deneyimli – İHA)



Share: