Libya’dan alacakların tahsili amacıyla ‘barter’ önerisi

Aut Konuşu İlişkiler Oturmuş (DEİK) Türkiye-Libya Konseyi Başkanı ve Karanfil Group Umumi Heyet Başkanı Murtaza Karanfil, Libya’dahi muhtelif projeler gerçekleştiren Türk gelişim insanlarının adalet edişlerini alamamaları dolayısıyla uğradıkları mağduriyetin çözümü için barter sistemini önerdi.

Karanfil, yaptığı yazılı açıklamada, barter sisteminin Libya’da zorlukla işleyen ifa mekanizmasının çözüme kavuşmasının yanı sıra Türk gelişim insanlarına 40 bilyon dolarlık yeni tıpkısı ilişki sunu potansiyelinin olduğuna dikkati çekti.

Libya konusunda çok boyutlu vukuf birikimine ve deneyime sahip olan gelişim insanı Murtaza Karanfil, 2011 öncesi Türk aksiyon insanlarının Libya’bile gerçekleştirdikleri projeler karşılığında tahsil edemedikleri tutarın 4 milyar dolar olduğunu belirterek bu mağduriyetin çözümü için “barter sistemi” önerisinde bulundu.

Karanfil, Libya’daki siyasi dingildeklik dolayısıyla güçlükle etkin ifa mekanizmasının fakat barter ile çözüme kavuşturulacağının altını çizerek, “Bilindiği için iki ülke ortada Uzlaşma Zaptında üstelik bahsedilen Türk firmalarının 1 milyar dolarlık hakkedişleri ve 1,3 bilyon dolarlık araba teçhizatı küçümseme konusudur. Bunlara melfuf kendisine Türk firmalarının 1,7 bilyon dolarlık garanti mektubu ve yıpranmamış proje işleri birlikte küçümseme konusudur. Bugün itibarıyla Libya’nın 40 bilyon dolarlık amme hizmetine ihtiyacı var. 4 milyar dolarlık algı sorununun 11 yıldır çözüme kavuşturulamaması bakir projelerin hayata geçirilmesinin bile önünde engel oluşturuyor. Barter sistemiyle eksiksiz bu sorunları aşıp 40 bilyon dolarlık hizmet sunumuna arzulu olabiliriz.” ifadelerini kullandı.

“Libya ile servet takası ya üstelik servet karşılığı bakım takası yapmalıyız”

Murtaza Karanfil, küreselleşen dünyada jeopolitik ve jeostratejik unsurlar ayn uğrunda bulundurulduğunda Türkiye’nin Libya gibi cazibe merkezi ülkelerle ticaret modellerini çeşitlendirmeye yönelmesi gerektiğini belirterek şu değerlendirmede bulundu: 

Günümüz dünyasında ticareti çeşitlendirme arayışları içerisindeki arz akla yatkın mümasil barter sistemidir. Gelişmiş ülkelerin da kullandığı bu sistemi Libya ile ticaretimizin sürdürülebilirliğini dahi hesaba katarak geliştirmeliyiz. Anadan Görme ticaretin kalıplaşmış olduğu Libya kabil bire bir ülkede bu sistemin henüz da balaban menafi sağlayacağı kanaatindeyiz. Örneğin, ithal ettiğimiz mal Libya’birlikte varsa ithalatı oradan yapar, bunun karşılığında de Libya’daki genel kamu ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayabiliriz.

Libya’üstelik şark, günindi ve güney ayrımı bulunduğunu, antrparantez günindi bölgesinde düet ayrımsız yapılanmanın söz konusu olduğunu vurgulayan Karanfil, şunları kaydetti:

“Birbirine rakip bağırsak unsurlar yüzünden ifa mekanizmaları az çok yumruk işliyor. Bugünden yarına balans sağlanamayacağına bakarak ticareti para takasına ya de dünyalık karşılığı hizmet takasına vermek genişlik lojik çözüm kendisine öne çıkıyor. Evvelce çekilen çipo perde kaldırılmadıkça kullanılmamış işlere girişilemiyor. ‘Gelin bakir sayfalar açalım’ diyoruz ama alacaklarımızı öğrenim edemedikçe bakir bire bir iş açamayız.”

Murtaza Karanfil: Birinin mağduriyeti üzerine mutluluk inşa edilmez nedeniyle 2011 öncesi alacaklarından etraf mağdur olan Türk müteahhitlerinin hakkını korumamız gerekiyor. Bakir işler yaparken bu durumun göz uğrunda bulundurulması yetişkin ayrımsız konudur. Barter sistemi ile bundan sonra yapılacak alışverişlerin yüzde 5’i, 10’u, 20’si bozuk alacaklar üzere değerlendirilebilir.

“Barter sistemi iklim değişikliği ile uğraş şartlarına dahi uzlaşma sağlamayı kolaylaştırır”

Barter sisteminin tıpkı zaman geçmiş amal hale getirilmesinin Libya’nın geleceği amacıyla da haddinden fazla makro tıpkı ilke olduğunun bu devlet yöneticilerine anlatılması gerektiğini belirten Karanfil, “İklim değişikliği ile savaş konusunda bir nice devlet dönüşüm sözü verdi ve bu kapsam Libya üzere özellikle ekonomisi petrole bağımlı olan ülkeleri derinden etkileyecek. Bu genişlik şurası gösteriyor kim yenilenebilir enerji kaynaklarına çevrim sürecinde yenilenemez enerjilere rica her an azalacak. Eğer Libya önümüzdeki 5 ila 10 sene ortamında yeni tıpkısı bakış açısı yapmazsa ehil olduğu enerji kaynaklarını makul şekilde değerlendiremeyip nakde çevirememiş tıpkısı mutluluk namına yeniden hesaplı imkansızlıklarla çabalamak zorunda kalacak. Barter sisteminin, Libya’yı hakeza tıpkı durumda kalmaktan kurtarabilecek bildirme gani adım olduğunu hem tığ akseptans etmeliyiz hem de Libyalılara anlatmalıyız” ifadelerini kullandı.

Share: