Kağan Aran: Tarımdaki hikayeyi teknolojiyle değiştirebiliriz

Türkiye İş Bankası’nın Acun Gazetesi işbirliğiyle 2008 yılından bu yana gerçekleştirdiği İş’le Buluşmalar Toplantısı’nın 44.’sü İzmir’üstelik gerçekleştirildi.

“Tarımda uygulayım bilimi ve sürdürülebilirlik” mevzulu toplantının açılışında Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Kağan Aran’ın yanında İzmir Tecim Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Yiğitlik ve Veli Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar birer meşveret yaptı.

Dünya Gazetesi Umumi Heyet Başkanı Melik Güldağ’ın moderatörlüğünde düzenlenen açılışın peşi sıra; Türkiye’dahi ekincilik sektörüyle ilgilendiren değişik kesimlerden temsilcilerin (Dinç Süt ve Benzin ürünleri Idareci Ortağı Erek Bolat, İş Bankası Tarım Bankacılığı Müdürü Asalet Akıner, TTGV Istif Ekincilik Kayırıcı Başkanı Hedef Salih, Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Mehabetli Ekber Sebep ve BloombergHT Ekincilik Editörü İrfan Donat) katılımıyla tıpkı dahi panel gerçekleştirildi.

“Tarımı, mühim rüçhan alanlarımızın yer konusunda koyuyoruz”

Melik Aran, toplantıda yaptığı konuşmada, bu sabah Manisa Saruhanlı’da bankanın önceki ekincilik ihtisas şubesini açtıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti: “Tarımı, önemli rüçhan alanlarımızın yeryüzü konusunda koyuyoruz. Zira gâh kavramlar vardır ki ne kadar konuşursak konuşalım, bu kavramın içi doldurulmadıkça, konkre fiillerle, eylemlerle hisse senedi yapmadıkça çokça dahi büyük katkısı olamıyor. Büyüklük olarak tarımın önemini, bizler amacıyla ne büyüklüğünde eleştiri ve önemli olduğunu hep konuşuyoruz. Fakat bunun hakkını vermede, bu alanda değişik benzeri yere gelme üzerine makro eksiklikler olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönemde çıktı tarımda dahi elimizi taşın altına koyarak, sektörde gördüğümüz eksikliklerin giderilmesi, birtakım sorunların aşılması ve tarımda farklı aynı hikâyenin yazılması üzere sonuç etap çalışkan ve enerjik tıpkısı İş Bankası göreceksiniz.”

Türkiye’nin benzeri tarım ülkesi olma üstüne şişman tıpkısı potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Aran, bu fırsatın dolgunca değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Tarım arazilerinin ve çiftçilerin azaldığına ilgi çeken Aran, tarımla uğraşmanın gelişigüzel güzeşte dönüş haddinden fazla daha tahakküm ve çetin ağıl geldiğini rapor etti. Aran, “Tarımda mergup tam girdilerin fiyatlarının arttığı ayrımsız ortamda bütün oyuncular, artan fiyatlara karşın değer arttırmakla arttırmamak beyninde kalıyor. Çiftçiler, harcadığından henüz beş altı kazanması zımnında aynı sonraki yılı pekâlâ geçirebileceğini düşünüyor” dedi.

“Cemi zorluklara karşın tarım, cari fazla veren eşsiz sektörlerden biri”

Tekmil zorluklara rağmen Türkiye’birlikte tarım sektörünün halen akan aşkın veren kıymetli sektörlerden biri olduğunun altını çizen Aran, sektörün 2021 yılında 22,9 bilyon dolarlık ihracatı ve 17,2 milyar dolarlık ithalatıyla 5,7 bilyon dolar akan aşkın verdiğini aktardı. Tarımın GSYİH içindeki payının 2011 yılında %8,2 iken 2021’da %5,6’ya düştüğüne meni fail Aran, 2021 yılında Türkiye’üstelik GSYİH’nın %11 büyüdüğünü fakat tarımın %2,2 küçüldüğünü söyledi.

Hakan Aran, “Tarımda kavi haddinden fazla molekül söylüyoruz, mukavemetli çokça vaatte bulunuyoruz. Amma sonuçlar, tarımda kesinlikle çok elan fazlasının yapılması gerektiğini gösteriyor” diye niteleyerek konuştu. Ayrıntılı yıllardır net benzeri ekincilik politikasının oluşturulması ve uygulanmasından bahsedildiğini anlatım eden Aran, 9. ve 10. kalkınma planındaki tarım politikasında yazılanların aslında hangi yapılması gerektiğini açık ayrımsız şekilde ortaya koyduğunu belirtti. Aran, “Hangi yapılacağını ortaya koyduktan sonraları etme, yapılanı strateji ika ve ona ilave konusunda biraz kendimizi geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

“Hedeflerin hangi kadar tutturulduğu konusunda ağır uzaklık hatim etmeliyiz”

9. kalkınma planında tarım politikasının besin güvenliğinin sağlanması, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı, düzenli ve rekabet gücü erdemli ayrımsız tarımsal yapının oluşturulmasını içerdiğini anlatan Aran, 10. kalkınma planında birlikte toplumun yeterli ve stabil beslenmesini ana düz, ileri teknolojilere dair, altyapı sorunları çözgün, örgütlülüğü ve verimliliği efdal, etken ve tilmiz dayalı üretim yapısıyla arsıulusal rakiplik gücü kalık, saf kaynakları sürdürülebilir kullanan tıpkı tarım sektörünün oluşturulmasını içerdiğini anımsattı. Aran, “Bu metinlerde çok beş altı fire bulursunuz. Çünkü bunlar oluşturulurken sektörün bütün oyuncularından, yıllarını bu konuya vermiş kişilerden düşünüm alınıyor. Bu politika oluşturulduktan sonra hayata lacerem geçirildiği, hedeflerin hangi büyüklüğünde tutturulduğu üzerine son etap çetin mesafeler hatim etmemiz ve bir takım şeyleri değiştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Aran, İş Bankası bünyesinde ekincilik bankacılığından mesul, ilişik politikaların hayata geçirilmesi üstüne mal sektörünün konusunda sakıt sorumluluklar varsa bunları göre yerine getirmeyi amaçlayan tarım bankacılığı ekibini oluşturduklarını söyledi.

Tarım, uygulayım bilimi ve finansı çitmek üzere tarımsal teknolojilerde doğurucu, müteşebbis gücünü ahzetmek isteyen girişimleri temin etmek, almak, onları çiftçilerle buluşturmak için Workup Agri adıyla tıpkı hızlandırma programı hayata geçirdiklerini hatırlatan Aran, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Burada özellikle uygulayım bilimi marifetiyle, girdi maliyetleriyle istihsal verimliliği konusundaki dengeyi değiştirmeyi amaçlıyoruz. Biz eğer tarımda ayrımsız şeyleri dönmek istiyorsak, çiftçimizin tarım yaparak kar edebilmesi gerekiyor. Henüz bir iki maliyetle henüz faziletli verimlilikte üretebilmesi ve rekabetçi aynı ortamda ürününü satabilmesi gerekiyor. Teknolojinin değdiği zirai üretim alanları hızlı hızlı artıyor. Teknolojinin desteğiyle tarımdaki hikâyeyi değiştirebileceğimize inanıyorum.”

“Hikâyeyi değiştirecek beyinleri çiftçilerimizle buluşturmak ödevimiz”

Tarımın natürel risklerden etkilenmeye son rütbe meydanda olduğuna özen çeken Aran, doğa olaylarının, abuhava değişikliğiyle beraber kuraklığın, yağışların, dolunun, sellerin tarımsal üretimi kontra etkilemesinin önüne güzeşte çözümlerin henüz hayata geçirilmediğini söyledi. Aran, “Bu konuda hikâyeyi değiştirmeye aday ne kadar kanı varsa, onların ürettiklerini alıp çiftçilerimizle buluşturmak bizim ödevimizdir. Tesri programlarının bu konuda haddinden fazla bulunmaz olduğunu düşünüyorum” dedi.

Bankanın ekincilik önsezi şubesinde çiftçileri teknolojileri üretenlerle buluşturacak ayrı ayrı finansman yöntemlerini ve finansal araçları sunacaklarını anlatan Aran, lazım mülk masraf periyotları gerekse sağlık elde ika şekliyle anadan görme yaklaşımlarla tarımın ihtiyaçlarını karşılamanın el olduğunu, bunun için finansal yapıt ve hizmetler yetiştirmek gerektiğini söyledi.

“Büyüklük kalkınmasıyla tarımdaki kalkınmayı koşut götürmeliyiz”

Hakan Aran, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ayrımsız defa şunun altını çizelim; soylu erki adına gani ayrımsız seviyeye gelmezsek, mali namına kalkınmamızı, milli gelirimizi artırmayı başaramazsak tarımda ekonomideki sonuçtan daha mavera bir akıbet alamayız. Tarımda fakat ekonomideki iyileşmemiz kadar ilerleyebiliriz. Türkiye’nin ekonomisi mahsus benzeri eşiği geçmezse, sevimli başı milli gelirimiz belli benzeri seviyenin üzerine çıkmazsa tarımda zat başımıza bire bir roman yazamayız. O yüzden ülkemizin kalkınmasıyla tarımdaki kalkınmayı koşut götürmeliyiz. Tığ bu konuda üzerimize hangi sorumluluklar düşüyorsa, bu sorumlulukları adına getirmeye hazırız. Tamlık bu konjonktürde, bu şartlarda biz bütün bunları yapmaya hazırken, etrafımızda yaşadığımız gelişmeler ise bu konuyu çokça elan çabuk çözmemiz gerektiğini ve çok elan hayati bir şekilde ele almamız gerektiğini gösteriyor.”

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın aslında azık güvenliğinin ve bu konuda kendiliğinden yetebilmenin ne kadar kebir olduğunu aynı el elan ortaya koyduğuna ilgi calip Aran, şöyle konuştu: “Düpedüz bu savaşla alay malay, Rusya ilkin gelmek amacıyla Hindistan ve kimi ülkelerin hububat ihracatına koydukları yasakla tamam acun şu anda eke benzeri gıda krizini, gıda felaketini tartışıyor. Umuyorum dünya bir besin felaketiyle, şümullü bir krizle karşılaşmadan biz Türkiye’deki tüm kurumlar, kuruluşlar, bu konuya iştiyak verenler, ihtişam ve özel sektör ahali ele birlikte bu zorlukların üzerinden geliriz, tezce sorunlarımızı aşarız. Ama bunlar bire bir günde aşılacak, bugün konuşulup yarına düzeltilecek sorunlar değil. Vezneci olarak elhak tek konuya hakeza yaklaşmıyoruz. Elimizi taşın altına koyduğumuz değme konuya etraflı vadeli bakıyoruz. Sonuçlarını birlikte 5, 10, 15 almanak periyotlarla beraber aldığımızı ve bu aldığımız sonuçların de Banka ölçeğinde değil, Türkiye ölçeğinde olduğunu vurgulamak istiyorum. Nedeniyle tığ Türkiye’birlikte ekincilik bankacılığı üzerine farklı aynı hikâye yazılması amacıyla yola çıktık. Zaman açılışını yaptığımız geçmiş tarım kalp şubemizin tıpkı milat olduğunu düşünüyorum.“

“İklim değişikliğiyle savaşım fail üreticiler efdal enflasyonla birlikte karşı karşıya”

Türkiye İş Bankası Umum Müdür Yardımcısı İzlem Erdem bile Türkiye’nin çok önemli bir tarımsal ilk teşrin alanları bulunduğunu, ancak bu alanların endüstrileşme ile beraber boşlama edildiğini söyledi.

Üreticilerin tıpkısı yandan kâin tarım alanını eli nimetli elde etmek konusunda abuhava değişikliyle savaş ederken, özge yandan üstelik erdemli enflasyonun zirai girdi fiyatlarında posta açtığı artışla yüz yüze kaldığını belirten İzlem Erdem, şöyle konuştu: “Özellikle gübre ve kimyevi girdilerde gösterişli, çiftçinin karşılamakta çokça zorlandığı artışlar bahis konusu. Bu, yönetilmesi çok sakil bir artma… Bunun süresince abuhava değişikliğinin yarattığı etkiler, pandeminin artırdığı maliyetler, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın yarattığı faktörler var. Amma bunun beraberinde yaşadığımız düzem şoklarının da etkisi var. Bunun bir kısmını yönetebiliriz. Tıpkı kısmı ise hala kebir bire bir maliyet kalemi kendisine karşımızda… O ant büyüklük, kurumlar ve bireyler namına çiftçilerimizle beraberlik içre yönetemediğimiz alanları benzer olduğunca yönetebilir, olgunluk artışı sağlayacak alanları henüz stabil bire bir kuzuluk getirebiliriz. Burada birlikte yol göstericimiz selen olacak. Bunu Banka olarak çokça önemsiyoruz. Teknolojiyi daha çok tarımın içine doldurmak, bunu yaparken ziraat fakülteleriyle teşrikimesai tahsis etmek, oradaki öğrencilere tarım bankacılığını öğretmek, tıpkı anda çiftçilerimizi yakından uymak yüce. Bugün açtığımız tarım önsezi şubesinde olduğu üzere onlara ne büyüklüğünde yakın olduğumuzu sezdirmek, çiftçilerimizin verimini artıracak, seçkin alanda onlarla gelişigüzel akım edeceğimizi onlara anlatabilmek üstelik majör kazanımlarımız olacak.”

Tecimen, esnaf ve çiftçiler görüntülü görüşmeyle İş Bankası müşterisi olabiliyor

 

Workup ve Workup Agri Girişimcilik Programları’ndan 11 hamle çıkışlı oldu

 

İş Bankası’ndan 100. Dikici Buluşması

 

Share: