Irak’ta hava kirliliği! Bağdatlılar çalınmış kokusuna uyanıyor

Irak’ta 2003’teki MEMLUK işgali sırasında yaşanan albeni saldırılarıyla askeri operasyonlardan kalma çöküntü ve atıkların nehir kenarlarına bırakılması kasaba kirliliğinin başlıca sebepleri arasında sayılıyor. Ülkede akıbet dönemde mütezayit amansız hastalık vakalarının arkasında bile kasaba kirliliği olduğu rapor ediliyor. Irak’ta bir yılda 2 bine yakın amansız hastalık vakası tespit edildiği belirtiliyor.

Antrparantez dünya genelindeki abuhava değişikliğinden etkilenen Irak’ta ayda 3-4 kat güç kum fırtınası yaşanıyor.

Kum fırtınaları zımnında özellikle astım hastaları kalkışmak amacıyla yüzlerce birey hastanelere kaldırılarak otama altına alınıyor. Afiyet sektöründeki yetersizlikler bazı bazı bu soy rahatsızlığı olanların ölümüne misil açıyor.

Kum fırtınasının yarattığı gelgel kirliliği hayvanları ve tarım arazilerini bile suratsız etkiliyor.

“Irak iklim değişikliğinden kötülük gören ülkelerin başında geliyor”

Irak Mekân Bakanlığını vekaleten tay tay arabası Casim halk-Filahi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede kasaba kirliliğinin çok erdemli düzeyde olduğunu söyledi.

Hem kamuda hem hususi sektörde Bakanlığın talimatlarına uymada sıskalık gözlendiğini belirten Filahi, bu konuda yasaları hayata geçirmekten ansız kadem atmayacaklarını ifade etti.

Filahi, belde kirliliğine illet olanların idari dünyalık cezasına çarptırılacağını, antrparantez bu dirilik ve kurumların dosyalarının yargıya bile taşındığını dile getirdi.

Global sorunlara dahi dikkati çeken Filahi, “Irak dünya genelinde abuhava değişikliğinden zarar gören ülkelerin başında geliyor. Akarsu güvenliği konusunda da ciddi problemlerimiz kâin. Yağışların azalması bile çöl alanlarının büyümesine neden oluyor.” dedi.

Dicle ve Fırat Nehri’ndeki kirliliği azaltmaya çalıştıklarını kaydeden Filahi, çalışmaları bağlı olmak için Başvekil Mustafa Kazımi liderliğinde komisyon kurulduğunu ve ırmak suyunun arındırılması için gücük, itidalli ve detaylı vadeli çekim ve projeler geliştirdiklerini anlattı.

Filahi, Irak’ın akıbet dönemde sık sık maruz kaldığı yavaş kum fırtınalarının arkasında ağaçların kesilerek yeşil alanların namevcut edilmesi ve iklim değişikliğinin bozukluk olduğu toprak kaymalarının engellenememesinin yattığını aktardı.

Bağdatlılar makas kokusuna uyanıyor

Hükûmet Merkezi Bağdat’ta bazı bazı duyulan tehlikeli sirkat kokusuna birlikte değinen Filahi, şunları söyledi:

“Arada Sırada Bağdat’ta yayılan çalınmış kokusu, Dora Hayatiyet Santrali’nde haddinden fazla eski durumdaki neşelilik istihsal makinelerinin ehliyetli işlev görememesinden kaynaklanıyor. Bu bile sağlığın beraberinde içtimai ve konuşu sıkıntılara sebep oluyor.”

Irak Hava Bilgisi Matbuat Sorumlusu Emir Cabiri dahi, Gündüz Feneri Yarımadası’ndan mevrut toz fırtınalarının sık sık Irak’ı vurduğunu anımsatarak, bunun da hava kirliliğine sebep olduğunu belirtti.

Cabiri, yağışların azalması ve yeterli yeşil düz olmamasının da çekicilik ve yer kirliğine kat açtığını sözlerine ekledi.

Irak’ta kolera alarmı: Müstacel kapsam ilan edildi

 

Irak’taki politik tıkanıklık büyüyor

 

Irak’ta resmi dinlence ilan edildi

 

Share: