İhracatın vitrini, yurtdışı fuarlar

Cenup Afrika’dan Çin’e, Rusya’dan ABD’ye kadar birçok ülkede düzenlenecek fuarların, tekstilden mücevhere, otomotivden inşaat malzemelerine büyüklüğünde geniş ayrımsız yelpazesi bulunuyor.
AA muhabirinin edindiği bilgiye bakarak Türkiye, fuarcılık alanında coğrafi konumunun avantajları ve bölgenin merkezi olabilecek potansiyeli ile giderek daha çok önem taşırken, arsıulusal pazarlamanın arz canlı araçlarından birisi olan uluslararası ticaret fuarları üstelik aut pazarlara ferahlanmak isteyen firmalar için eke okazyon oluşturuyor.
Türk firmaları milli düzeyde 1999 yılında 83, 2000 yılında 84, 2001 yılında 89, 2002 yılında 91, 2003 yılında 106, 2004 yılında 129, 2005 yılında 212, 2006 yılında 212 fuara katılırken, 2007 yılında 147, 2008 yılında 120, 2009 yılında 137, 2010 yılında üstelik 115 fuara ortaklık öngörüldü.
2011 yılında ise Türkiye’nin milli düzeyde katılacağı 115 sıkıntılı dışı fuarda, tekstilden mücevhere, otomotivden yapım malzemelerine kadar metanetli haddinden fazla iz sergilenecek.

-FUARLARIN YARARLARI-

Alınan bilgiye bakarak, delege firma ile alıcının karşılaştığı bire bir merkez niteliğini taşıyan fuarlarla, satış, bildirişim, araştırma ve önemli faydalar elde edilirken, kasıt pazarlara dahi algı imkanı bulunuyor.
Sıkıntılı dışı fuarlar, firmaların öz markalarını tanıtmaları bakımından uygun müstevi yaratırken, sınırlı dışı fuarlarla Türk ihraç ürünlerinin daraç dışında tanıtılması ve bakir iş imkanlarının sağlanması amaçlanıyor.

-ELVERIŞSIZ DIŞI FUARLARIN ETKİ ANALİZİ-

BU ARADA Aut Ticaret Müsteşarlığı (DTM), dar dışı fuar organizatörü firma ve kuruluşlarca düzenlenmek üzere DTM’ye başvuruda bulunulan fuarların ihracata katkısının ölçülmesi amacıyla, Güçlükle Dışı Fuarların Kalın Analizi uygulamasını yürütüyor.
Bu doğrultuda, yetersiz dışında düzenlenen fuarlara katılan Türk firmalarının, söz konusu iştirakleri sonucunda ilişik ülkelere yönelik ihracatlarının seyrini strateji ederek, azamet yardımları kapsamında desteklenen fuarların dış ticaret açısından konkre sonuçlarını inceliyor.
Uygulamayla yetersiz dışı fuarların dış ticarete müteveccih sonuçları belirlenerek, kaynakların henüz canlı kullanımının sağlanması ve önümüzdeki döneme ilgili fuar taleplerinin değerlendirilmesi aşamasında daha seçmeli ve maniple olunması amaçlanıyor.

Share: