Global ekonomiye natürel facia darbesi!

Aon’un yayınladığı rapora göre 2020’nin geçmiş yarısında son 20 yılın ortalamasından henüz çok sayıda katıksız facia yaşandı. Sigortacılar yılın evvel altı ayında katıksız afetlerden kaynaklı zayiat için 30 bilyon doların üzerinde ifa yaptı.

Riziko, emeklilik ve sağlık konularında olgun ve analizlerden faydalanarak profesyonel hizmetler sunan Aon, 2020’nin İlk Yarısını Havi Küresel Tabii Afat Raporu’nu yayınladı. Aon’un felaketlere müteveccih menent ihya ekibi Impact Forecasting yoluyla yayınlanan anlatım, 2020’nin önce yarısında yaşanan toptan doğal afetlerin mecmu ekonomik kaybının tahmini 75 milyar dolar olduğunu ortaya koydu. Bu tutar, 2000-2019 yılları beyninde ortalama kayıp miktarı olan 98 bilyon dolardan yüzdelik 23 oranında elan düşük seviyede gerçekleşti. Sigortalanan kayıplar ise 30 bilyon dolar (serencam 20 yılın ortalaması olan 28 bilyon dolardan yüzde 8 oranında henüz faziletkâr) kendisine gerçekleşti. Raporda dolay serencam olarak değerlendirilen bu kaybolma miktarlarının, zayiat yaşanmaya devam ettikçe değişebileceği değerlendiriliyor.

2020’nin ilk yarısında 2.200 sevimli doğal afat dolayısıyla yaşamını yitirdi

2020’nin geçmiş yarısında natürel afetler tahminî 2.200 kişinin ölümüne neden olurken, ölümler 1980 ile 2019 arasındaki dönemin ortalaması olan 39.800 ölümün bir hayli altında (ılımlı derece 7.700) sayıda gerçekleşmiş oldu. Raporun kapsadığı dönemde yeryüzü ölümcül doğal tehlike olan başat baskınları toplam ölüm sayısının yüzdelik 60’ından mesul oldu.

Yılın önce yarısında 207 global saf facia oldu

2020’nin önce yarısında toplamda 207 küresel natürel afet kaydedilirken, bu suret son 20 yılın ortalaması olan 184’ün üzerinde seyretti. Yılın önce yarısında milyar dolarlık iktisadi kayıplara hastalık olan en bir iki 20 ayrı katıksız afetin 10’unu yegâne başına KUL, beşini Asya Pasifik, üçünü Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA), ikisini ise Şimal ve Güney Amerika yaşadı. 2020’nin önceki yarısının sunu kalburüstü iktisadi kaybına bozukluk olan natürel afeti ise mayıs ayında Hindistan’da 133 kişinin ölümüne ve tahmini 15 bilyon dolarlık aracısız kayba hastalık olan Amphan siklonu oldu. Kayıpların sigortalanmış olduğu doğal afetler ortada genişlik kibar facia ise 10-14 April beyninde MEMLUK’de 38 kişinin ölümüne illet olan ve 3 bilyon dolarlık kayba sebebiyet veren, dağ hava olayı oldu. Yılın ilk altı ayı irili ufaklı birçok tabii afete şehadet ederken acun çapında de mukavim haddinden fazla ansambl birlikte bu afetlerden suratsız etkilendi. Tahripkâr afat açısından 2020’nin evvel yarısı olağandışı seviyede bağan sayıda depreme tanık oldu.

Raporun bulgularını değerlendiren Aon Türkiye Herif CEO’su Ferhan Özay şu açıklamayı yaptı:

“2020’nin önce yarısı, halihazırda yaşadığımız KOVID-19 salgını ve bir sekans hava ve iklim kaynaklı kıran nedeniyle az çok metin geçti. Natürel kıran etkilerinin çoğu asuman patırtılı (konvektif) fırtınalardan kaynaklandı. Yalnızca Amerika Mürekkep Devletleri’nde yılın geçmiş şeş ayında, gök gürültülü fırtınalardan kaynakllı 10 münferit afette 1 milyar Amerikan dolarından fazla soylu erki zayi yaşandı. Avustralya ve Kanada’nın rastgele biri, bilyon dolarlık hasar faturalarına kat açan acı kırcı fırtınalarıyla karşı karşıya kaldı. Hindistan ve Bangladeş’teki Amphan kabilinden mevsimlik tropik siklonlar, Avustralya’daki orman yangınları, Avrupa’da rüzgar fırtınaları ve Şimal Kutup Dairesi’nde rekor kıran sıcaklıklar kadar hâller yılın ilk yarısında özen çekiciydi. İlk yarı kayıpları, yılın ikinci yarısıyla aracısız ayrımsız korelasyon göstermezken, La Niña koşullarının gelmesi beklendiğinden Atlantik Cümbüş Mevsimi’nin yakın zirvesi, sadece önümüzdeki aylarda doğal öfke riski üstüne dikkatli olma ihtiyacını artırıyor.”

Zehirli bahir kestanesi uyarısı: Akdeniz’e yayıldı

Umumi tuvaletler ikinci dalgada tarz üssü haline ati

Mega yatların şakak rotası Türkiye

Share: