Binlerce çalışana rüşvet iadesi müjdesi!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Antalya’daki hortum felaketine ilgilendiren, “Merdiven sigortası hasar tespit işlemlerine 24 Ocak itibarıyla başladık. Önceliği dahi sunma faziletli hasarlı seralara verdik. 31 Eş’a büyüklüğünde da bin 380 hasar dosyasını sonuçlandırarak TARSİM’birlikte 30 milyon liralık ödence ödemesini yaptık.” dedi.

Bakan Pakdemirli, Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde bire bir otelde planlı Ekincilik ve Orman Sektörü Yorum Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Denizli’nin müteşebbis ve hayırhah duygusuyla Ege’nin lokomotif şehri olduğunu söyledi. 

Tarım açısından gür aynı noktada olduklarını ve tarıma dair sanayide daha gidilecek yerin olduğunu belirten Pakdemirli, ileriki yıllarda dünyayı doyuranın dünyanın lideri olacağını, gıda ve tarımın çokça koca olduğunu vurguladı. 

Tarımın savunma sanayisinden henüz balaban olduğunu tamlayan Pakdemirli, “Türkiye sonuç 15 yılda savunma sanayide iri ilerlemeler elde etti amma Türk vatandaşı evde buzdolabı boşsa, zirai üretiminiz yoksa, tıpkı şeyler ithal ediyorsanız o devir probleminiz var demektir. Barışta ve savaşta bile problemiz var demektir. Önümüzdeki 20 yılda bunlar haddinden fazla çok şanlı olacak. Avrupa’üstelik zirai hasılada bir numara, dünyada zirai hasılada yedinciyiz.” diye konuştu. 

Pakdemirli, şöyle devam etti:

“Demin hayvanla ilgili sıkıntımız var deniliyor evet. Süt sığırı varlığında Avrupa Birliği’nde 1. sıradayız. Kocabaş hayvan varlığında da Avrupa Birliği’nde Fransa’dan sonradan 2. sıradayız. İnşallah 2022’birlikte Türkiye hayvan ihraç fail mevki haline ati.” 

Türkiye’üstelik 21 milyar dolarlık ticaret hacmine cemaat olduklarını tamlayan Pakdemirli, üretimleri yaparken ve artırırken bölgenin potansiyelinden elan fazla müstefit olmak gerektiğini vurguladı. 

Pakdemirli, bu sene zirai desteklerin, 2002 yılına göre 8 kat artarak 16,3 milyar liraya çıktığına dikkati çekerek, “Diğer bir deyimle yüzdelik 900 kalık. Bitkisel üretimimiz yüzdelik 25, kocabaş adetimiz yüzdelik 75, küçükbaş adetimiz yüzde 48, kanatlı adetimiz yüzdelik 39 artmış. Türkiye’deki hayvanca üretimimiz ten 420 bin tondan 1,1 milyon tona gelmiş, benzin 8,4 milyon tondan 20,6 milyon tona mevrut, tavuk 700 bin tondan 2,1 milyon tona, testis 11 milyardan 19 milyara, bal de 74 bin tondan 115 bin tona gelmiş.” ifadelerini kullandı.

“Sunu güvenliğimiz domestik tohuma mecbur”

Türkiye’nin akarsu ürünleri yetiştiriciliği üretiminde dünyada genişlik hızlı büyüyen 3. mevki olduğunu, Avrupa Birliği’nde ise 7. sıradan 2. sıraya yükseldiğine meni eden Pakdemirli, 2017’da 280 bin tonla 2023 hedeflerini yakalayarak bu hedefi revize ettiklerini ve iki misli üreteceklerini anlattı. 

Pakdemirli, yerli tohumu çok önemsediğini ifade ederek şöyle bitmeme etti: 

“Tıpkı şekilde bildirme güvenliğimiz yerel tohuma birlikte sınırlı. Elbette kim yabancı evlat satanlar da piyasada olacak amma yerli tohumumuzun şanlı olduğunun üstüne basa basa söylüyorum. Tohumda 2017 bakımından 150 bin tondan 1 milyon tona gelmişiz. 2002-2017 ortada sertifikalı tohumda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzdelik 31’den yüzdelik 74’e balkon ve sertifikalı evlat yeterliliğimizde yüzdelik 43’ten yüzde 84’e huruç. Yani 100 dönüm tarlası olan aynı çiftçimiz veya köylümüz diktiği tohumun yüzde 84’ünü evcil kaynaklardan karşılar vaziyete gelmiş.” 

Orman varlığını arttıran bulunmaz ülkelerden olduklarını, 2002’üstelik yüzdelik 22 olan orman varlığını yüzdelik 28’e çıkarttıklarını ve 2023’te yüzde 30’a geleceğini nâkil Pakdemirli, erozyonla savaş karşı şunları söyledi: 

“1970’lerde senede 500 milyon titrem kaybederken 2017’dahi 154 milyon tona mevrut ve 2023 hedefimiz 130 milyon ton bölme sene. Yani yapmış olduğumuz ağaçlandırma ve düzgün çalışmalarla yerey kaybımız minimuma iniyor. Sulama tarımda başarının anahtarı. 2003 yılında 276 olan baraj sayımız 563’e mevrut. Hidroelektrik santral sayımız 105’ten 547’ye mevrut. İçme suyu tesislerimiz bile 31’den 236’ya gelmiş. Zaman bakımından resmi kendisine sulanan alanlarımız 6,5 milyon düz hektar gibi gözüküyor. Biz buna 2-2,5 milyon hektar alan daha 2023’e büyüklüğünde arttırıp bu sulamaları ikmal uğrunda gidiyoruz. Bu üstelik başka duru milli hasılatımıza yıllık 15 bilyon lira katkı yapacak.” 

Nişasta bazlı şeker hastalığı kotasını 2001 yılında yüzdelik 10’a, 2018 yılında yüzdelik 5’e, 2019’bile ise yüzdelik 2,5’a düşürdüklerini belirten Pakdemirli, bunun, 500 bin ton elan çok şeker pancarı üretilmesi almak olduğuna değindi.

“Ekincilik makinelerinde yüzde 5 iskonto aldık”

Bakan Pakdemirli, hava raporu ve natür olaylarından ortalık arada bir denk artışının yaşandığının altını çizerek, bu konuda fırsatçılara okazyon kırpmak anlamında besin denetimlerini 40 misli artırdıklarını söyledi. 

Benzen prim desteğini 10 kuruştan 25 kuruşa çıkarttıklarını hatırlatan Pakdemirli, şöyle bitmeme etti: 

“Benzin üretiminde yüzde 350 artışla 382 bin tona gelmiş. 41 ilimizdeki hayvancılık desteklerimize devam için birlikte bu yatırımlarda da yüzde 50 atıfet desteği sağlamaya devam ediyoruz. Rustik kalkınmaya destek adına da 40 milyon teklik hibemiz oldu. Denizli’ye son 16 yılda tekmil 2 bilyon teklik bağış vermişiz ekincilik ve hayvancılık alanlarında.” 

Üzerinde çalıştıklarını nakız yasasını, üreticiyi daha fazla kollayacak şekilde sonuçlandırma yollarını aradıklarını belirten Pakdemirli, bire bir zamanda perişan yasasını birlikte gitmek gerektiğini vurguladı. 

Pakdemirli, Türkiye’da 14 binin üzerinde temas, kooperatif ve tarımsal elektrik gösteren sivil sosyete kuruluşlarının olduğunu anlatarak, “Bu büyüklüğünde kooperatife ihtiyacımız var mı gerçekten. Bunlar derece yaratıyor mu? Türkiye’da dünya sıralamasına giren gani bire bir kooperatifimiz yok amma 1970’li yıllarda Japonya bunu çözmüş ve 500’e düşürmüşler. Şu anda onlar 50 milyar dolar iş hacmi yapıyor ama kooperatifin üreticiyle tüketiciyi birleştirmesi geçişsiz. Ocak işletmelerini ayakta tutmamız geçişsiz. Bize eli taşın altında olan insan geçişsiz. Evvel Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği ile görüştük. Ekincilik makinelerinde bugünden itibaren flört etmek üzere yüzdelik 5 iskonto aldık.” ifadelerini kullandı. 

“30 milyon lira tazminat ödemesini yaptık”

Pakdemirli, Antalya’birlikte etkili olan kırıcı yağış, sağlam sıkıntı ve hortum dolayısıyla 24-31 Karı’a büyüklüğünde 2 bin 845 nüsha limon bahçesi sigortası ve bin 343 adet münhal düz nebati im hasar ihbarı yapıldığını aktararak, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Antalya genelindeki hasar ihbar sayısı ise 4 bin 188. Tavhane sigortası hasar tespit işlemlerine 24 Sülale bakımından başladık. Önceliği de sunu faziletkâr hasarlı seralara verdik. 31 Karı’a büyüklüğünde de bin 380 hasar dosyasını sonuçlandırarak TARSİM’da 30 milyon liralık ödence ödemesini yaptık.”

Share: