Azık artıkları termik iş ile yeme dönüşecek

Ekincilik ve Orman Bakanlığı azık artıklarının ağızotu yerine değerlendirilmesi için lüzumlu olan mevzuat değişikliğine çevrik taslak çalışmayı tamamlama aşamasına geldi. Bakanlık bu kapsamda iki ayrı yönetmelikte değişikliğe gidecek.

Besin israfının önlenmesine müteveccih yerine Sedir Dilekçe madun komisyonuna Tarım ve Orman Bakanlığı Besin ve Arama Genel Müdürlüğü yoluyla yapılan sunuma göre, azık artıklarının ağızotu olarak değerlendirilmesi üstüne yapılacak mevzuat değişikliği son şekli verildikten bilahare, varmak için Cumhurbaşkanlığı’na gönderilecek. Yönetmeliğin ardından yapılacak ast mevzuat düzenlemesiyle birlikte bu ürünlerin niteliği, nerede, ne şekilde toplanacağı, depolanacağı, işletmecilik ve denetiminin hangi şekilde olacağına ilgili ikinci bir düzenleme gerçekleştirilecek.

Artıklar termik işlem ile yiyecek dönüşecek

Azık artıklarının efsanevi yemine dönüştürülmesi konusunda atılacak adımların belirlenmesi üzerine Ekincilik ve Orman Bakanlığı bünyesinde oluşturulan emek grubu termik muamele kullanılarak gıda artıklarının hayvan yemine dönüştürülmesinin en makul seçenek olduğu, mevzuat değişiklikleriyle üstelik çıkmaz, melce ve yaban avlu hayvanlarının vakit kaybetmeden bu ürünlerle beslenmesi üzerine tespitlerde bulundu.

18 milyon ton besin israf ediliyor

Komisyona yapılan sunuma göre, dünya genelinde yılda 931 milyon ton, Avrupa Birliği’nde 88 milyon titrem, Türkiye’da ise 18-19 milyon titrem civarında azık tutumsuzluk ediliyor. Dünya’dan Sevgili Sakarya imzasıyla kayran kayran habere göre 2030 yılında dünyada gıda israfının yıllık 2,1 bilyon tona çıkacağı ve bu israfın kazançlı büyüklüğünün 1,5 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Gıda artıklarının çöplüklerde bozulmalarından kaynaklı namına natürel sahn ve mugayir sularını kirlettiğine işaret edilen sunumda, azık israfının vakar adına şişko aşındırmak istihsal yerleri, oteller, hazır besin işletmeleri, zincir marketler, global satış yerleri ve haller üzere işletmelerde yaşandığı kaydedildi. Azık atıklarının kaynağını ise tüketime verilen ancak değme sebepten dolayı tüketilmeyen gıdalar, azık üreten işletmeler aracılığıyla üretilen fakat ticari yahut şekilsel defo, ambalaj kadar nedenlerden ortalık tüketime arzdan vazgeçilen gıdalar ile sonuç tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş gıdaların oluşturduğu belirtildi. Gıda artıklarının; azık gayeli yetiştirilen kom hayvanları, domestik kedi köpek ve bezen hayvanları, sokak, barınak ve karışık hayvanlarının, yem amaçlı üretilen haşere, solucan ve kurtçukların beslenmesinde kullanılabileceği belirtilerek, yem amaçlı makbul böceklerin beslenmesinde kullanılması üstüne aynı çalışmanın, yapılacak mevzuat düzenlemesinde vadi alacağı rapor edildi.

Besin hisseleri henüz birlikte değerlenecek

 

Besin güvenliğine 11 milyar dolarlık destek

 

Share: