Ayrımsız milyon 253 bin dosyada çevre uzlaştı

Adalet Bakanlığının ceza uyuşmazlıklarında almaşık ağız tatsızlığı hal yöntemi namına uygulamaya koyduğu telif ile bugüne kadar kestirmece 1 milyon 253 bin dosya çözüme ulaştı

Ceza hukuku uyuşmazlıklarında ilk defa 1 Haziran 2005’te uygulanan ve 2016’birlikte gözden geçirilerek baştan rötuşlu edilen telif hakkı, 1 Ocak 2017’den itibaren Türkiye genelinde etkin ve degaje benzeri şekilde uygulanmaya başladı.

Mağdurların haklarının korunması ve kamuya yararlı edimlerle yanlışlık faillerinin topluma kazandırılmasını amaçlayan uzlaştırma yöntemi devlet genelinde muvaffakiyet ile uygulanıyor.

Ceza muhakemesi alanında mütenavip ikilik çare olan telif müessesi ile anket ve takibat dosyaları henüz birkaç masrafla ve daha kısa sürede çözüme kavuşuyor.

Telif Hakkı süreci, kıygın ve şüphelinin kabulüyle başlayıp, tarafların bağımsız milletvekili iradesiyle bitmeme ediyor. Çevre uyum teklifini akseptans ederlerse enformasyon aşamasına geçiliyor. Kavil konusu edimi taraflar belirliyor. Süreçte, kıygın ve fail görüşmeleri uzlaştırmacılar eşliğinde yapılıyor.

Yanlışlık faillerinin topluma kazandırılmasını, mağdurların üstelik haklarının korunmasını amaçlayan uzlaştırmayla taraflar, dürü, yoksullara arkalama, dikme ağaç kabilinden edimlerle uzlaşabiliyor. Uzlaşmanın gerçekleşmesiyle şüphelilerin edimleri hesabına getirmesi halinde, uyuşmazlık konusu dosyanın dava konusu olmadan çözüme kavuşması sağlanıyor.

BAŞARI ORANI YÜZDELIK 83

Uzlaştırmaya tabi suçlar kapsamında çözüme mülaki dosya sayısı bugün itibarıyla 1 milyon 252 bin 980’e ulaştı.

Müzakeresi tamamlanan dosyalarda uyum sükse oranı yüzdelik 83 oldu. Hem mağdur ve sızlanan hem bile şüphelilerin memnuniyetini en üst düzeye calip ve sosyal uyum kültürüne ulama sağlayan uygulama sebebiyle, mağdurlar yanlışlık dolayısıyla uğramış oldukları zararları maddesel evet da manevi kendisine hızlı tıpkısı şekilde telafi ediyor.

KAPSAMI GENİŞLEYECEK

Daha geçmiş uzlaştırmanın kapsamını genişleteceklerini belirten Hak Bakanı Bekir Bozdağ, şu açıklamalarda bulunmuştu:

“Bazı suçların cezalarının madun ve dip sınırına bakmaksızın onları uzlaştırma kapsamına almanın elan yarayışlı olacağına dair çok nadir değerlendirmeleri duyduk, görüyorum ve ego üstelik bu değerlendirmelere katılıyorum. Tıpkı seçki düzenlemek ve bu kapsamda bunun kapsamını genişletmek serencam rütbe yarayışlı olacaktır. Toplumun aksülamel duyduğu yanlışlık tiplerini uzlaştırmanın kapsamına almamak ama mavera yandan de telif hakkı kapsamı içerisinde olan cürüm tipleri ile ilgilendiren ceza sınırına bakmaksızın bunları bu şümul kabul etme üstüne kararlıyız. Kullanılmamış dönemde inşallah ekime akıllıcasına bu konuda hazırlıklarımızı Türkiye kamuoyuyla paylaşacağımızı ifham etmek isterim.”

Arabuluculuk sayesinde 2 milyon dosyada antant

Arabuluculuktaki dosya sayısı 3 milyonu aştı

Bire Bir milyon 127 bin dosyada yakınlar uzlaştı

 

Share: