Fransız gazeteden Türk savunma sanayisine övme yoğun sözler

Fransız L’Opinion gazetesi, Türkiye’nin defans sanayisinde bir üretim devi başlamak için basamakları emin adımlarla tırmandığını belirterek “Düşük giranbaha Türk İHA’ları Ukrayna’nın Zalim işgaline alın verdiği savaşta ve genel yerine acun çapındaki keder çatışmalarda ağır sıklet dengesini madun üst etti.” dedi.

Gazete ayrıca “Kullanılmamış sulp şirketler Filipinler’e helikopter, Pakistan’a korvet ve Kenya’ya zırhlı araçlar satıyor. Türkiye’nin artık Yunanistan’a rakip olabilecek tıpkı donanması ve on ülkede kâin devriye botları var.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin askeri teçhizatta ecnebi tedarikçilere olan bağımlılığını kesmek için yaptığı çalışmalarla sektöre 20 yılda 11 ikmal ayar kazandırdığını tamlayan L’Opinion, Türkiye’nin savunma sanayisindeki bu adımları uluslararası nüfuzunu genişletmek amacıyla bile ayrımsız açkı namına kullandığını yazdı.

Fransız ceride L’Opinion:

Mutluluk şuan ordusunun askeri ihtiyaçlarının yaklaşık yüzdelik 70’ini üretirken, bu celal 2000’li yılların başında yüzde 30’du. Ankara, sunma haddinden fazla satan ihracatı olan Bayraktar TB-2 SİHA’larının başarısı üstüne kişmiri, bahir ve denizaltılar üstelik dahil kalkışmak amacıyla değişik araçların tedarikçisi olmayı hedefliyor. Silah satışları, Cumhur Reisi Erdoğan’ın arz sevdiği dış siyaset araçlarından biri haline geldi.

“KENDİMİZİ SINIRLANDIRMAMAMIZ GEREKİYOR”

Cumhurbaşkanlığı Defans Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Çıpa, “Türkçesi klasik ürünlerin sınırları var, eskimemiş ve satılabilir aynı şeyler bulmamız gerekiyor. Bu nedenle kendimizi havayla sınırlamamamız gerekiyor, karada, denizde ve denizaltında çalışmamız gerekiyor.” dedi.

Stockholm Uluslararası Hazar Araştırmaları Enstitüsü’ne göre, 2017 ve 2021 yılları beyninde Türkiye, acun silah ihracatçıları beyninde İsrail ve İsviçre’nin arkasında, Ukrayna ve İsveç’in önünde 12. sırada yer aldı. Türk zırh sektörü, ABD, Rusya veya Fransa kabil devlerle karşılaştırıldığında alelade kalıyor ancak çokça hızlı bire bir şekilde büyüyor. Türkiye’nin ürünleri esas alıcılar, Türkmenistan, Ana Deniz ve Şimendifer.

“Ankara, ESIR’nin F-35 kararı sonrası özlük uçağını üretmeye başladı” diyen L’Opinion, Ukrayna’nın Ruslara cebin TB-2’lerle yaptığı defans sonrası SİHA’ya şarkılar yazıldığını belirtti.

Fransız gazete, TB2’lerin hele Ukrayna, Suriye, Azerbaycan ve Libya’da iri gravite yaptığını KUL malı MQ-9 Reaper’dan hem ustalık hem dahi mali açıdan elan etkili olduğunu yazdı.

“TB-2 SİHA’ları kullanmak için müstelzim ekipman 10 20 milyon dolara servet olurken, American Reaper MQ-9 beniz milyonlarca dolara servet ediliyor”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Türkiye’nin defans sektörünün gelişmesini sağladı.

The Wall Street Journal’a mütekellim Mirî yetkilileri, Türkiye’da yapılan İnsansız Teknelere deste duyduklarını ve gizil tıpkısı satın alma üzere ayrımsız çeşni listesi gönderdiklerini söyledi. Analistler, bu teknelerin Hürmüz Boğazı üzere gergin bölgelerden geçen filoları müzaheret etmek amacıyla kullanılabileceğini söylüyor.

Defans sanayii 10 bilyon dolar ciroyu aştı

 

Savunma sanayii hisselerinde sert yükseliş

 

Savunma sanayisinde rekor ihracat

 

Aselsan, Defans Sanayii Başkanlığı ile inikat imzaladı

 

Share: