Arjantin’de IMF protestosu

Bire Bir süredir başşehir Buenos Aires’in sokaklarda ve bulvarlarda dinlenme kampı kurarak hükümetin politikalarını ve yaşanan sosyo-soylu erki zorlukları ihtarname fail halk istiklal günü kutlamalarında protesto yürüyüşü düzenledi. Iri Meydan’de toplanan protestocular genel grev çağrısında bulundu.

Henüz sonra cumhurbaşkanlığı sarayına makul yürüyüşe geçen protestocular binanın önünde üstelik tencere çalarak ve millî marş okuyarak eylem düzenledi.
Arjantin’in istiklal günü nedeniyle benzeri müracaat özne Fernandez, döviz rezervlerinin düşük olduğu ve küresel enflasyonun yükseldiği bu dönemde ülkenin ekonomik sorumluluğa gerekseme duyduğunu belirtti ve “Mali abra ve döviz istikrarına makul giden yolda yürümeliyiz” dedi.

“Bağlantı” kavramına vurgu fail Arjantinli önder “Ruz bize bu değeri arz print günlerde korumamız gerektiğini öğretti” diye niteleyerek ekonomik. 

Dünyanın genişlik iri mısır ve soya fasulyesi üreticileirnden olan Cenup Amerika ülkesi almanak yüzdelik 60’ı aşan pahalılık, servet birimi üzerindeki balaban baskılar ve tutkun döviz rezervinin akaryakıt ithalat maliyetindeki artma  karşısında tükenmesiyle savaşım içinde.

“IMF, 21’inci yüzyılın İspanya İmparatorluğu”

On yıllardır kazançlı akse dalgalarıyla boğuşan büyüklük bu yılın başında Arsıulusal Servet Fonu (IMF) ile 2018’üstelik başarısızlığa uğrayan konuşu programın yerine 44 milyar dolarlık yıpranmamış ayrımsız borç yapılandırma anlaşması imzaladı. Ülkede birçok sevimli cimri kazançlı politikalardan IMF’yi mesul tutuyor. 
Başkent dolduran protestocular cumartesi günü ellerinde “IMF’den ayrıl” ve “Hariç. Görüntü. Dışarı!” yazan dövizlerle yürüdü. Eylemciler hükümetten takanak ödemesinin yapılmaması çağrısında bulunuyor.

Yürüyüşe katılan sosyalist milletvekili Juan carlos Giorgano ülkesinde devasa ayrımsız kriz olduğunu belirterek “Arjantin IMF’nin nısıf sömürgeci prangalarında. Bugün, Arjantin’in ikinci bağımsızlığı amacıyla buradayız. Arjantin IMF ile bağlarını kesmeli, IMF, 21inci yüzyılın İspanya İmparatorluğu” diye konuştu.

“Iktisat bakanının istifası, konuşu ve finansal çöküşün göstergesi”

Fernandez’in hükümeti güzeşte kamer iki mutedil üyesini yitirdi. IMF ile müzakereleri tay tay arabası Ekonomi Bakanı Martin Guzman’ın geçen hafta birdenbire ricat etmesi Fernandez hükümetini karmaşaya sürükledi. Guzman’n yerinde ekonomist Silvina Batakis atandı.

Guzman’a göre sol kanada elan yakın olduğu tamlanan Batakis cuma haset IMF ile görüşerek ülkedeki popülist siyaset değişikliği endişelerine rağmen hesaplı balans sözü verdi. 

Biçim-solda kayran düzlük Cumhurbaşkanı Fernandez, alelhusus iktidarı oluşturan koalisyon hükûmeti içindeki militan sol kanattan gelen sıklet altında. Arjantin İşçi Partisi, artan verimsizlik ve faziletli para şişkinliği karşısında bölüt arkalamak üzere cesamet harcamalarının rahatlatılmasını istiyor. 

“Tutum bakanının istifası ülkedeki işçilerin hayatlarını, bütün nüfusu etkileyen iktisadi ve mali çöküşün olduğunu gösterdi” diyen İşçi Partisi saylav Marcelo Ramal, sene sonunda enflasyonun yüzde 80-90’lara ulaşabileceğini belirtti ve ücretlerin ayrımsız hızda artmadığına ilgi çekti.

İktidarın diğer ortağı bozuk Cumhur Reisi Cristina Fernandez üstelik Kirchner’in Vatandaşlık Birliği Partisi (Unidad Ciudadana) de Sri Lanka kabilinden ülkelerde protestolara yol açan Covid-19 salgını ve Ukrayna’daki savaşın etkilerinin azaltılması üzere harcamaların arttırılmasından yana.

Milyonlarca Arjantinli’nin aşevleri ve devlet yardımları sayesinde hayatta kalmayı başadığı belirtiliyor. Resmi rakamlara göre artan fiyatlar ve bağan ücretler talih nüfusunun yüzdelik 37’sini etkileyen yoksullluğun henüz da kötüye gideceğine belen ediyor.

Arjantin tahvillerinde fiyat rekor seviyeye geriledi

Arjantin’üstelik bakir Ekonomi Bakanı Silvina Batakis oldu

IMF ile inikat Arjantin Iktisat Bakanı’nı koltuğundan etti

 

 

Share: