2019 Nobel Tıp Ödülü’nün sahipleri muhtemelen oldu

Vukuf insanları William G. Kaelin Jr (ESIR), Sir Peter J. Ratcliffe (İngiltere) ve Gregg L. Semenza (KÖLE), ‘hücrelerin müvellidülhumuza kullanılabilirliğini nasıl algıladıkları ve buna nasıl uyarlanmış oldukları’ konusundaki çalışmalarıyla Fizyoloji/Tababet Alanında Nobel Ödülü’ne müstahak görüldüğü açıklandı.

Oksijenin ana faydaları haddinden fazla detaylı süredir biliniyor, fakat hücrelerin oksijen seviyesindeki değişimlere elbette uzlaşma sağladığı anlaşılamamıştı.

Oksijenin algılanması stabil haddinden fazla hastalığın merkezinde bulunuyor. Nobel Ödülü’ne layık tanıdık bu say sayesinde amansız hastalık ve anemi kabilinden pek çokça hastalıkla mücadelede kullanılmamış stratejiler geliştirilmesi umuluyor. 

Nobel Dürü Komitesi’nden yapılan açıklamada, “William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe ve Gregg L. Semenza, değişik oksijen seviyelerine karşılık olarak genlerin aktivitesini düzenleyen moleküler işleyişi tanımladı” denildi. 

Harvard Üniversitesi’nde onkoloji profesörü olan Kaelin Jr., ‘ur baskılayıcı proteinler’ üstünde yaptığı çalışmalarla biliniyor. John Hopkins Üniversitesi’nde yeniden onkoloji alanında müteharrik Semenza üstelik ‘amansız hastalık hücrelerinin oksijensiz ortamlara uyarlanmış olmasını sağlayan HIF-1’i (hipoksiye sınırlı faktörler)’ keşfetmesiyle tanınıyor.

Oxford Üniversitesi’nde moleküler dirim bilimci olan Ratcliffe ise ‘hipoksiye hücresel reaksiyonlar’ alanında araştırma yapıyor.

Bu alandaki ihsan, gelişigüzel yıl dağıtılan Nobellerin ilki. Bu hafta boyunca Fizik, Kimya, Barış ve Literatür alanında hediye alanlar açıklanacak. Nobel Barış Ödülü dışındaki yekpare ödüller 10 Çatlak’ta İsveç’mağara başkenti Stockholm’da planlı törenle sahiplerine verilecek.

Share: