Vakıflara devredilen Eminönü’ndeki tarihi yapı yeniden İBB’nin oldu

Vakıflar Kanununun 30’uncu maddesindeki,“Kredi eliyle meydana gelip de rastgele ne suretle olursa olsun hazne, belediye, hususi idarelerin yahut karye tüzel kişiliğinin mülkiyetine geçmiş para hars varlıkları mazbut vakfına devrolunur” hükmü esbabımucibe gösterilerek Gündüz Vakfı’nın kullandığı Fatih Zindankapı Mahallesi’nde Koy kıyısındaki tarihi bina, 2018 yılında İBB’den alınarak Evkaf Genel Müdürlüğü’ne devredilmişti.

AKP döneminde gerçekleştirilen devir işlemine bakir İBB yönetimi temmuz 2019’bile sorun açtı.

Tescil işleminin iptali üzere açılan davada duruşma tarihi kayıtları inceledi, eksper raporlarıyla istimara yaptı. İstanbul 8.Asliye Hususiyet Mahkemesi geçtiğimiz günlerde kararını açıkladı.

Duruşma tapuyu İBB’ye verdi

Duruşma tarihi binanın Evkaf Umumi Müdürlüğüne devrine gerekçe gösterilen Evkaf Kanunun 30. Maddesinin yeterli olmadığını, bilgi ve belgelerle tarihi yapının adı güzeşte Haremeyn ve Mirdivanı Vakfına ilgili olup olmadığının ispatlanması gerektiğini hatırlattı.

Tapu kaydı, kroki, imar durumu, sezme ve ehlihibre raporları ışığında karar veren mahkeme, 5737 Çevrilmiş Vakıflar Kanunun 30. Madde şartlarının oluşmadığına hükmetti.

Murafaa, Harameyn ve Mirdivani Vakfının tapusunun iptaline, tarihi yapının savlayıcı İstanbul Büyükşehir Belediyesine pusat ve tesciline değişmeyen verdi.

İBB’den yargı ile ilgili yapılan açıklamada “Analog şekilde İBB’nin elinden alınarak Vakıflara devredilen Seyahat Parkı ve Galata Kulesiyle ilgili davalar halen devam ediyor.

Mahkemenin bu kararı, bir gerekçeyle İBB’nin elinden alınan Gezi Parkı ve Galata Kulesi için dahi misal mümkün” denildi.

Taksiciler odasından İBB’ye duyurma

 

İBB, sel mağdurlarına yardıma başladı

 

İBB Bilgisizlik ve Spor Müdürü Öztürk’ün 19 sene hapsi isteniyor

 

Share: