Uzmanlar pencere şişe kullanmayı tavsiye mektubu ediyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yer, Erke ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, plastik atıkların azaltılmasında farkındalığın oluşmasına dikkat çekerek, “Hele gökçe yazın ısıdam günlerinde su ve likit tüketimi artıyor. Ve çoğu ahit bu içecekleri yegâne kullanımlık pet şişeler ortamında satın alıyoruz. Herhangi sevimsiz bir içecek tüketirken ise, genellikle erkeklik organı kullanıyoruz. Bunlar olmadan da hayatımızı bitmeme ettirebileceğimizi düşünüyorum.  Burada aracısız size sunulmuş bire bir almaşık var. Plastik sıfır, uzun süre kullanabileceğiniz kendi mataranızı daima yanınızda dayanmak tıpkısı çözüm cins. Ağız Ağıza bilinçli davranmakla ilişkin tıpkı hayat tarzı” dedi.

Doç. Dr. Uyduranoğlu, “Bunlar maalesef yaşamımıza giren boş ve çevreye son rütbe zararlı tüketim davranışları. Elbette ki bu alışkanlıkları bire bir günde edinmedik, aynı günde bile hayatımızdan görmek tür değil. Gençler ve torunlar, tamamen bu alışkanların olduğu bir dünyaya doğdukları üzere eksantrik soy tıpkısı yaşamı birlikte bilmiyorlar. Bu noktada ise, eğitimin gerekliliği yöre plana çıkıyor. Bir Vakitler tığ nasıl çevreye elan birkaç beis vererek yaşıyorsak bunu yine hatırlamamız haddinden fazla oylumlu” diye niteleyerek konuştu.

Plastiklerin limonluk gazı salımlarının artışında payı olduğunu tabir eden Doç. Dr. Uyduranoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ser gazları, atmosferde var olan gazlardır. Bu gazlar, atmosferde olmasaydı dünyada yaşam olmazdı. Burada sorulabilecek arz cesim istifham ise şu: merdiven gazlarının atmosferdeki miktarı, Dünya’nın ya birlikte daha akilane deyişle atmosferin tolere edebileceği seviyede mi değil mi? Biz, o seviyenin çok konusunda eski durumdayız. Güneşten gelen tıpkısı bando ışınlar var. Merdiven gazları, bu ışınların benzeri kısmını Acun’birlikte tutuyor ve Dünyamızı ısıtıyor. Acun, bunu soğurma ettikten bilahare ansız kalanını gene uzaya yansıtıyor. Amma merdiven gazı salımlarının atmosferdeki birikiminin rastgele geçen dönme artması, bu  ışınların uzaya yansımasını zorlaştırıyor ve Acun olması gerekenden daha çok ısınıyor. Küresel ısınma sorunu bu şekilde ortaya çıkıyor. Bilcümle iş bu. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmeyen değme tür enerji içeriğinde ilkin karbon tevessül etmek amacıyla merdiven gazları mevcut. Bu erke kaynakları üretim ve istihlak gayeli kullanıldığında atmosfere özellikle karbondioksit kalkmak için sera gazları salınıyor. Bunlar de Dünyamızı ısıtıyor. Plastikler de toptan ısınma sorununun şanlı aynı ayağı. Plastik atıkların vurdumduymaz dönüşümü üstelik maalesef hal değil. Zira seçme idraksiz dönüşümde gene üs ve enerji kullanımı gerekli. Sunma güzeli, olması müstelzim ambalaj amacıyla kullanılan plastik üretimini ve tüketimini hafifletmek, kafasız tahavvül sürecine girmeden yeniden kullanımı sağlamaktır. Amma öncelikli olan bunların kullanımını kesinlikle budamak ve mümkünse on paralık kullanmamaktır.”

Share: