Şirketlerin geleceğini değiştirecek saklı yazı trendi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ DUYUM SERVİSİ

Kripto alanının kullanılmamış çılgınlığı, merkeziyetsizleştirilmiş özerk organizasyonlar (DAO). Muayyen aynı amaca yönelik kurulan online gruplar, kimi zaman içtimai, ara sıra birlikte mali hedefler belirleyebiliyor. Üyeler gruplara ‘token’ satın alarak girebiliyor ve bu token’ları görüş vermek için kullanıyor. Blockchain üzerinde saha alan akil kontratlar ise değişmeyen çekicilik mekanizması adına cafcaf oynuyor. Rastgele husus vasıta altında tutuluyor. Merkeziyetsizlik, hiçkimsenin grupta liderlik rolü üstlenmediği anlamına geliyor.

Büzük duygusunu yetiştirmek amacıyla ortaya çıkan DAO modelinde, grupların birçoğu envestisman için aynı araya geliyor. Bir araya mevrut grup üyeleri fon havuzu oluşturarak, hayat satın almayı hedefliyor. Financial Times’ın haberine bakarak girişim sermayesi şirketi Andreessen Horowitz de bu sektöre yatırım yapan isimler ortada ve iştirak tıpkısı adım daha müstakbel gitmeyi hedefliyor. Andreessen Horowitz, DAO’ların gelecekte şirketlerin yerini alacak tıpkı yapıya dönüşeceğini düşünüyor.

Karar kabul etme, maaş evet da getiri ödeme kabil konularda iştirak yönetiminin değil, hissedarların yer alacağı düşünülüyor. Bir zamanda hissedarlar rastgele harekete dahil olmaları nedeniyle ödüllendiriliyor. Şimdiye büyüklüğünde kurulan DAO’lar yoluyla bire bir yer satın alındı, aynı zamanda MEMLUK Anayasası’nın aynı kopyasının satın alınması hedeflenmiş olsa üstelik liyakatli olunamadı.

Fakat bu kayran tezelden gelişiyor. 300 binin üstünde yönetim token’ı sahibi bulunan yeryüzü balaban DAO Uniswap, bir numara yaşını doldurdu. Fonlama üzerine ise volatilite gözlemleniyor. Bili grubu DeepDAO, DAO’ların rezervlerinde toplamda 7,7 bilyon dolarlık saklı yazı mülk varlığı bulunduğunu açıkladı. Geçtiğimiz yıl teşrinisani ayında bu cirim 13 milyar dolardı. finansgundem.com’un derlediği bilgilere bakarak rezerv miktarındaki düşüş saklı yazı dünyalık fiyatlarının düşmesinden kaynaklanıyor, ancak kullanıcıların ilgisi tükenmiyor.

Geçtiğimiz yılın böylece 1,6 milyon dümen token’ı sahibi bulunurken, bu misil şimdi 1,8 milyonun üstünde.

Ancak herhangi bir kararın grup eliyle alınmasını sağlamanın birlikte hırçın yanları var. Eksiksiz gruplar üzere, DAO’lar da kısık işliyor. Üyeler zaman zaman bu nedenle ıkına sıkına, oylamadan çekiliyor. Bu üstelik hiyerarşinin ayrımsız şekilde sağlanmasına neden oluyor. Gâh üyeler ise daha çok token’a cemaat yerine gücünü artırabiliyor. Bu nedenle de DAO’ların, biraz üyenin kişisel çıkarlarına yönelik hareketlerde bulunduğu organizasyonlara asimilasyon riski var.

Dümen konusu dahi elan yerleşmedi. DAO’larda bir sorun ortaya çıktığında, kadro sorunu çözmek hesabına dağılabiliyor. Grupları bire bir arada tutma çabaları ise başarısız oluyor. Birçok bölgede DAO’lar resmi kurumlar adına görülmüyor. Bu nedenle da düzenleyiciler eliyle ‘söylenegelmiş değer’ yerine kategorize edilme riski bulunuyor. Bu alanda gelecek dönemlerde güvenin nesir edilmesi gerekecek.

Asya’üstelik ‘karı teknolojisi’ bidayet-up’ları yükselişte

 

Yağmur ormanları üzere kritik uyarı

 

Altında yükseliş sürüyor

 

Share: