Osmanlı’nın evvel fethettiği kalede Orhan Gazi’nin sikkesi bulundu

Eskişehir’birlikte, Osman Bey’in 1288 yılında Doğu Romalılardan (Bizans) fethettiği Karacahisar Kalesi’nde yapılan kazı çalışmalarında Orhan Gazi’nin sikkesi bulundu.

Merkez Odunpazarı ilçesine merbut Kacaşehir Mahallesi’ndeki Karacahisar Kalesi’nde ilk defa 1999’da yüzey araştırmasıyla başlayan bilimsel çalışmalar kazı bilimsel kazılarla devam ediyor.

“Cumhurbaşkanlığı Azimli Kazı” statüsündeki icraat, Firez ve Turizm Bakanlığı ile Küçük Asya Üniversitesi (AÜ) aksiyon birliğinde yürütülüyor.

AÜ Edebiyat Fakültesi Görüşme Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Hasan Yılmazyaşar’ın başkanlığında gerçekleştirilen kazı çalışmaları serencam yıllarda kalenin içindeki sarnıçta devam ediyor.

Hafriyat çalışmalarıyla eş anlı sürdürülen kazı bilimsel verilerin ehlihibre ekipler aracılığıyla yeniden değerlendirilmesine müteveccih çalışmalarda tıpkısı sikkenin Orhan Gazi’ye ilişkin olduğu anlaşıldı.

Karacahisar’birlikte ilk kez ele güzeşte bu sikke örneklerinin bire bir yüzünde “Es-Sultanül-Adil Orhan Bin Osman Halleda’llahu (Mülkehu)”, değişik yüzünde ise “La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah” yazısı bulunuyor.

“Burası bir Mutedil Asır kenti”

Kazı Başkanı Yılmazyaşar, AA muhabirine, Karacahisar Kalesi’nin şu anda Türkiye’birlikte hesaplı Osmanlı arkeolojisiyle ait bir iki sayıdaki kazı bilimsel kazılardan birini künde ettiğini söyledi.

Kalenin Bizans Dönemi’nde oluşturulduğunu belirten Yılmazyaşar, Karacahisar’ın Osmanlı tarihi açısından sonuç merhale şanlı tıpkısı yere ehil olduğunu anlattı.

Yılmazyaşar, kalenin Osmanlı yerleşimi haline gelmesinin 1288’birlikte Osman Gazi’nin fethetmesiyle başladığını dile getirerek, şöyle konuştu:

“1299 yılında burada Dursun Fakih yoluyla ayrımsız hutbe okunuyor. Bunun sonrasında bile yer illerden ve hele Germiyan’dan bazen insanların buraya yerleştirilmesiyle gerçekte kentte Osmanlı hayatı başlıyor. Buradaki çalışmalarda da biz kalenin hem Bizans Dönemi’ndeki oluşumu hem de Osmanlı kenti haline gelmesi sürecinde kazı bilimsel verilerin tarihsel verilerle ayrımsız arada değerlendirilmesine müteveccih çalışmalarımıza bitmeme ediyoruz.”

Bu yıl çalışmaların kısaca 2 ay evvel başladığını tamlayan Yılmazyaşar, “Kocaman sonuçlar var. Ağırlıklı adına çalışmalara içre bulunduğumuz sarnıçta bitmeme ettik. Sarnıç, yüzde 90 oranında ortaya bundan sonra. Burası tıpkısı Ilımlı Asır kenti. Sarnıç hele kuşatma sırasında bu minval Itidalli Yüzyıl kalelerinde daha filhakika kül kalelerde bildirme koca ihtiyaçlardan bire bir tanesi. Zira su ihtiyacını karşılıyor. Bu düz bize bir anlamda kalenin özetini sundu.” diye konuştu.

“Orhan Gazi’nin sikkesi ortaya çıktı”

Yılmazyaşar, erken Osmanlı Dönemine tarihlendirilen haddinden fazla sayıda bulguya rastladıklarını vurgulayarak, “Tıpkı zamanda önceki dönemlerde ortaya balkon olan kazı bilimsel veriler dahi ehlihibre ekipler tarafından yeniden değerlendiriliyor. Bizim üzere bu yıl müjdeli olan sonuçlardan birisi ilk kez Karacahisar Kalesi’nde Orhan Gazi’nin sikkesinin varlığının tayin edilmesi.” ifadesini kullandı.

Orhan Gazi’ye ait sikkenin bulunmasının serencam mertebe yetişkin olduğunu vurgulayan Yılmazyaşar, şunları kaydetti:

“Osman Gazi döneminden itibaren burada okkalı tıpkı iskan olduğunu biliyoruz. Tarihsel kaynaklar bunu söylüyor ancak bunun arkeolojik olarak de benzeri şekilde tanıt edilmesi gerekiyordu. Bu anlamda Orhan Gazi’nin bu sikkesi bizim için sonuç evre makro. Benzeri zamanda Karamanoğlu 2. Mehmet’in Larende baskılı aynı sikke grubu var. Bu üstelik Türkiye’da çokça az sayıda arkeolojik adına tespiti işlenmiş tıpkı bulguydu. Bunlar dönemin tarihini yakalamak, sosyokültürel ve tarihsel ilişkileri tanımlamak adına bizim üzere çok kocaman veriler olarak hem sevindiriciydi hem bilimsel namına bile oldukça düşündürücü sonuçlar.”

???????Yılmazyaşar, kazılara yaklaşık 1,5 ay henüz devam etmeyi planladıklarını belirterek, “Öncelikli olarak hedefimiz sarnıcın mimarlık dokusunun ağız ağıza ortaya çıkarılması. Bu yıl buradaki temel hedefimiz bu. Fakat arkeolojik hafriyat çalışmaları, eş anlı yerine bilimsel değişik projelerle alay malay yürütülüyor. Alanın yeniden tasarımlama, yenileme projelerinin üstelik senkronik yapılıp, tıpkı zamanda siper projelerinin de hazırlanmasına müteveccih çalışmalar bitmeme edecek. Bu yılki ana hedefimiz bile sarnıcın tıpkı bilcümle olarak ortaya çıkarılması yönünde olacak.” dedi.

Share: