‘Küresel çip kıtlığı 2022’ye büyüklüğünde sürecek’

Korona virüs salgını sonrası otomotiv endüstrisi, küresel yonga krizi, polat fiyatlarındaki artış, lojistik ve konteyner sorunlarıyla boğuşuyor.

Yaşanan sorunlar otomotiv fiyatlarında her güzeşte ahit artışa sebep oldu.

Sektörün yıpranmamış sorunu ise magnezyum tedariki. Dünya magnezyum ihtiyacının yüzdelik 80’den fazlasını Çin karşılıyor. Fakat Çin ülkedeki enerji sıkıntısı zımnında magnezyum üretimini tenkis kararı aldı.

Bu uzanım magnezyumun fiyatının tıpkı yılda yüzde 500 artmasına neden oldu.

Konuyu değerlendiren Ustalık ve Ticari Koordinatör Erhan Şeker Hastalığı, “Çin’üstelik üretilen malzemenin yolda lojistik sıkıntısıyla beraber son tüketiciye ulaşmasında kolaylıkla bir anda 2 veya 3 maaş süre zarfları bahis konusu oluyor. Şu anda ilkgüz ayından itibaren Çin’de başlayan magnezyum krizi son teşrin ve antrakt ayında gayrı kıtalarda haddinden fazla meydanda tıpkısı şekilde hissedilmeye başlandı. Alelhusus otomotiv sektöründe çok celi yansımaları olduğu amacıyla Çin ile olan bu bağlantıyı tümce akçakesme noktasında.” dedi.

Stoklarda genişlik fazla 3 kamer bekleyebiliyor

Magnezyumdaki darboğazın en büyük sebeplerinden birisi stoklanması tahakküm bir mızrap olması. magnezyum stoklarda genişlik aşkın 3 ay bekleyebiliyor. aksi hâlde oksitlenip kullanılmaz ayla geliyor.

Magnezyumdan, alüminyumun hafif ve dayanıklılığı faziletli tıpkısı halita oluşturması üzere faydalanılıyor.

Şanzımanlardan yönelteç millerine, destek çerçevelerinden mahrukat deposu kapaklarına kadar zorlu çokça alanda de kullanılıyor.

Magnezyumun yerini matlup başka ayrımsız materyal olmaması otomotiv üreticilerini zora sokuyor. Bu durum alelhusus Avrupa’daki otomotiv üreticilerini bakir alternatifler bulmaya yönlendiriyor.

Üreticiler gözünü Türkiye’ye çevirdi

Avrupa’birlikte otomotiv üreticileri magnezyum krizinde gözünü Türkiye’ye çevirdi. Afyonkarahisar Emirdağ’daki bu kasılma Avrupa’de yegâne Türkiye’de önce magnezyum istihsal tesisi

4 yıldır elektrik gösteren organizasyon, Avrupa, Amerika ve Uzak Doğu ülkelerindeki alüminyum üreticilerine magnezyum ihraç ediyor.

Tesis yıllık 15 bin tonluk kapasitesi ile yapı, Türkiye’nin yıllık 18 bin tonluk magnezyum ihtiyacının şişman çoğunluğunu karşılayabilecek güçte.

Türkiye’da böyle tıpkı tesisin müesses olmasının tedarikçiler amacıyla iri baht olduğunu rapor eden Şeker, “Bir zamanda ülkemizde yapılacak domestik otomobil amacıyla de motosiklet ve değişik aksamları için da tedarik sorununu ortadan kaldırmış durumda. her şekilde ilerleyen dönemde bu tesis var olduğu sürece magnezyum sorunu yaşaması söz konusu değil.” diye konuştu.

Hele otomotiv taraf sanayisinde çokça zinde olan Türkiye, ilerleyici süreçte magnezyum krizinden arz bir iki hasarla çıkacak ülkelerden biri.

Otomotiv üretimi ekim’dahi azaldı

 

Enflasyonda otomotivin ‘yonga’ sorunu

 

Share: