Küresel âdem ticaretinden elde edilen sağlık 150 milyar dolar

Mürekkep Milel Esrar ve Cürüm ile Savaşım Ofisi’nin (UNODC) Arsıulusal Düzentileme Örgütü (ILO), Arsıulusal Barhana Örgütü (IOM) ve İnsan Ticareti Raporu (ÇEŞIT) Walk Free Foundation örgütlerinden derlenen raporlara göre, global kayırıcı ticaretinden elde edilen almanak dirimlik kısaca 150 milyar dolar.

İnsan ticareti dünyada sunu çabuk büyüyen yasa dışı endüstrilerden biri olurken, Konfedere Uluslar Genel Müesses (BMGK) 2013’te aldığı kararla farkındalık fotoğraflamak, bilinçlendirmek üzere seçme sene 30 Temmuz’u Dünya İnsan Ticareti ile Mücadele Haset car etti.

Baskı kullanma, aldatma, çaresizlikten faydalanma vasıtasıyla, başkalarına vergi uydurmak için kişilerin istismar gayeli teminine, benzeri yerden benzeri yere taşınmasına adam ticareti deniyor.

Savaşlar, iç çatışmalar, verimsizlik, müsavatsızlık, adaletsizlik ile abuhava değişiklikleri ve elan iyi hayata aksetmek için yapılan kitlesel göçlerin doğurduğu mağdurluk, bundan faydalanmaya etkin şahıslar üzere akıllıca koşulları oluşturuyor.

Ülkelerinden kalkmak zorunda küsurat eş ve dallar güç riziko grupları arasında meydan alıyor. Bu risk Rusya-Ukrayna savaşı zımnında bir nice Avrupa ülkesinde birlikte ortaya çıkıyor. UNODC’nin verilerine bakarak eş ticaretinde yer yaygın mağdurluk tensel sömürü şeklinde gerçekleşiyor.

BM’ye göre esrar ticaretinden sonraları dünyadaki genişlik iri ikinci gayrikanuni geliri, herif ticareti üzerinden sağlanıyor. Akıbet yıllarda çetin çoğalma gösteren ve global soruna dönüşen koca ticareti bunaltıcı adam hakları ihlalleri kendisine ortaya çıkıyor. İnsan ticaretinin meram kitlesi ise dezavantajlı sosyoekonomik durumdaki ülkelerde güçlü mağdurlar.

“Modern köle”

İnsanların çaresizliğinden yararlanan koca tacirleri, mağdurları daha çok varlıklı ülkelerde gitmek için sömürüyor. “Modern köle” namına tanımlanan mağdurlar zorla çalıştırma, fuhuş, cinsel istismar ve aza mafyası eliyle kullanılıyor.

Palermo Sözleşmesi namına bilinen “BM Temel Aşan Birleştirme Suçlarla Mücadele Sözleşmesi” ile alelhusus avrat ve yavru ticaretinin önlenmesi, durdurulması ve cezalandırılmasına ilgili “Avrupa Konseyi İnsan Ticareti ile Savaş Sözleşmesi” kabil uluslararası bağlayıcılığı olan kararlara rağmen herif ticareti, mücadelesi sunu ağırbaşlı taksirat arasında saha alıyor.

Birçok büyüklük Palermo Sözleşmesi’ni onaylayarak ve iç hukukta ağır suçlar kapsamına aldı. Akıbet yıllarda kayırıcı ticaretinde çocukların en hoşgörülü sömürü şekli zorla dilendirme namına gündeme geliyor. Maden satıcılığı, silahlı çatışmalar ve bayağı boyutlu malların ancak dışına kaçırılması üzere değişik yöntemlerde üstelik çocuklar kullanılıyor.

İnsan ticaretinde alıngan gruplar ortada meydan düz kadınlar bundan sonra seks işçisi yerine çalıştırılıyor. Cebren evlendirme ve ev işçiliği dahi sunma yaygın sömürü şekilleri arasında düzlük alıyor. Koca ve koca çocukları ise imdi balıkçılık, madencilik, inşaat, yemek ve dokuma sektöründe çalıştırılıyor.

İnsan ticaretini gerçekleştiren faillerin haddinden fazla aceleci debi etmesi zımnında fenomen tayin edilemeden hikâye gerçekleşmiş oluyor. Tıpkısı zamanda kullanılmamış yöntemler geliştirdikleri için yasalar bu konuyla mücadeleyi üstelik ancak kılabiliyor. Mağdurlar, hudut dışı edilme korkusu ve kayırıcı tacirlerinin tehditleri dolayısıyla susmayı yeğleme ediyor.

Göç yolları herif taciri tuzaklarıyla dolu

Küresel ve lehçe kesintili kafile, herif ticaretinde kebir faktörlerin başında geliyor. İnsan tacirlerinin birinci hedefini ise göç yollarında himayesiz durumda olan kadın ve torunlar oluşturuyor.

ILO’nun 2021 tahminlerine bakarak acun genelinde 40,3 milyon kişi kayırıcı ticareti mağduru. Bunların 24,9 milyonu iş sömürüsü ile karşı karşıya iken 15,4 milyonu cebren evlendiriliyor. 4,8 milyon can ise cebren cinsel sömürüye maruz kalıyor.

Yanlışlık örgütlerinin kurbanı olabiliyorlar

Dünyada herhangi bir 1000 kişiden 5,4’ü eş ticareti ağına takılıyor. Göçmen kaçakçılığına yönelik faaliyetlerde mevcut kombinasyon yanlışlık örgütleri en son dijital teknolojilerden yararlanıyor.

Suriye iç savaşı ile başlayan süreçle özellikle bu ülke ve komşu ülkelerden Avrupa’ya müracaat etmek isteyen göçmenler bildirme çok herif ticaretine maruz artan mağdurlar arasında düz aldı.

Mağdurlar, uluslararası sınırları geçe birleştirme cürüm örgütlerinin kurbanı olabiliyor.

ILO’nun tahminlerine bakarak herif ticaretinden elde edilen yıllık sağlık 150 bilyon dolar olsa dahi UNODC’ye göre bu konuda kesin hikmet dercetmek olanaklı değil. Çünkü yağız dünyalık ibra, kripto para birimlerinin kullanımı ve sair bakir ifa yöntemleri kök rakamlara ulaşmayı engelliyor.

Gelişigüzel hangi kadar cinsel sömürü için insan tacirlerinin ağlarına takılan gruplar ortada korumasız kollar ve kadınlar olduğuna dair umumi aynı akıl olsa de zamanla sömürü mağdurların eşey profilinde da tadilat oldu.

İnsan ticareti mağduru eş ve koca çocuklarının oranı yüzde 29 iken kadın ve kız çocuklarında bu fehamet yüzde 71 civarında. Mağdurların 30,2 milyonu (yaklaşık yüzdelik 75’i) 18 yaş beden. 18 yaşın altındaki çocukların sayısının ise 10,1 milyon (yüzdelik 25) olduğu aritmetik ediliyor.

İnsan ticareti mağdurları cinslik ve yaş adına bölgelere bakarak ayrımlılık gösteriyor. Kumluk şeş Afrika’bile daha çok dallar âdem ticaretine kurban giderken, Avrupa, Yıldız Amerika ve Asya’da tespit edilenlerin şişman kısmını eke kadınlar ve rical oluşturuyor.

İnsan ticaretinin en ağır olduğu bölgelerin başında Kuzey Afrika ve Orta Şark geliyor. Son verilere göre Şimal Afrika ve Orta Şark’de daraç zarfında de kişilerin yüzde 45’i adam ticaretine maruz kalıyor.

MEMLUK hükümetinin yayımladığı Temmuz 2021 günlü adam ticareti ve kaçakçılığı raporuna (CINS) göre bu konuda 17 mutluluk ön sıralarda vadi alıyor. İnsan ticaretiyle ilişik 188 ülkenin değerlendirildiği raporda yeryüzü acı derece olarak nitelendirilen üçüncü kademede Afganistan, Cezayir, Sarığıburma (Myanmar), Çin, Komorlar, Küba, Eritre, İran, Nikaragua, Kuzey Kore, Rusya, Cenup Sudan, Suriye, Türkmenistan ve Venezuela bulunuyor.

İnsan ticareti dolayısıyla izlem altına alınan sair ülkeler ise Kıbrıs, İsrail, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, İsviçre, Belarus, Brundi, Lesoto, Papua Eskimemiş Tekrar oldu.

Ukrayna Savaşı ile bakir riskler

Suriye çöz savaşının arkası sıra başlayan kitlesel göçler, eş ticareti trafiğinde büyük artışa sebep oldu. 24 Şubat’ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşıyla bile on binlerce eş ve çocuk kıygın duruma düştü. Ukrayna’dan kaçarak sığınmacı olan tahminî 7 milyon avrat ve çocuk, koca ticareti ile ilişik kaygıları arttırdı.

Muğla’bile 122 düzensiz muhacir yakalandı

 

İstanbul Valiliği yasal prosedür yapılan düzensiz muhacir sayısını açıkladı

 

215 Afganistan uyruklu muhacir sınır dışı edilecek

 

Share: