Ki bahtiyar kim talihsiz

Tasarrufun fert ve büyüklük ekonomisi açısından önemi üzerine basınla kardeşçe toplantısında mülaki Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Haysiyet Taze, hükümetin bireysel emeklilik üzerine aldığı yüzde 25’lik katkı payı desteği kararının çok mehabetli bulduklarını ve desteklediklerini söyledi. Yüzde 25 katkının çokça gani aynı cesamet olduğunu vurgulayan Güre, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti tasarrufu motivasyon anlamında tek bu büyüklüğünde azimli görmemiştik” dedi.      
Garanti Bankası, tasarrufun devlet ve bireyler üzere öneminin konuşulduğu, bankanın zer toplama konusunda bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmaların aktarıldığı dostane toplantısında konuyla ait bilgi veren Zihayat, Türkiye’deki büyümenin temelinde iç tüketimin vadi aldığını vurguladı. Bu durumun ise akan açığı artırıp ekonomin kırılganlığını artırdığını söyleyen Dinç, “Kırılganlığı ortadan kaldırıp dengeli büyümeyi sağlamak amacıyla gerekseme mahsus hamur, gerek henüz ekonomiye kazandırılamayan yastık altındaki altınlarla gerekse bireylerin tasarruf konusundaki iştahının artmasıyla Türkiye’bile kâin.” dedi. 
Cari açığın artmasında tasarrufların yetersizliğinin yattığını söyleyen Saygınlık Genç, “tasarruf yapılmadığı ant akan münhal peki. Türkiye’bile tasarruf oranı çok düşük, 20-40 yaş arasındaki bireylerin sayı farkı tasarrufu oranı bin liralık. Gelirler bağan, bireyler var olan gelirini da harcıyor” dedi.
Bankacılık sisteminde mevduatın krediye temessül oranının yüzdelik 102’ye çıktığını böylece güven/mevduat açığının18 milyar liralık olduğuna özen çekerek, “ 2015 yılında kredi/mevduat oranının yüzdelik 127’ye çıkmasını bekliyoruz, bu durumda itimat/mevduat açığı de 294 milyar liraya çıkacak” dedi.     
Ancak tasarrufların eke aynı kısmının bile zer ziynet eşyası adına “yastık altında” olduğu gerçeği olduğunu hatırlatan Dinç, yastık altındaki değerli tutarının 3 ile 5 bin ton arasında olduğunun tahmin edildiğini, bunun dahi 300 ile 500 bilyon teklik ortada bire bir tutara bedel geldiğinin altını çizdi.
Değerli Salısı
2012’birlikte başladıkları “Kızıl Salısı” uygulamasıyla, gelişmemiş sürede, kısaca 1 milyon sayı çeyrek altına eşdeğer olan 1,5 tondan çok altını ekonomiye kazandırdıklarını tabir fail Onur Dinç, “Alelhusus sonuç reklam kampanyamızın arkası sıra, Altın Salısı’na olan bandaj değme geçen ahit henüz de artıyor. Bugün 36 ilde, 100’e mümasil şubemizde değerli toplamaya devam ediyoruz. Hedefimiz, uygulamayı daha geniş tıpkısı büro ağına yaymanın yanı sıra bölüm dışı kanallara de içki içmek ve çok henüz serbest tıpkısı kitleye dokunarak, doğruluk ekonomiye henüz fazla temel fotoğraflamak.” dedi. 
Kadınlardan balaban bağ
Bu kampanyayla altınlarını bankaya getirenlerin yüzdelik 37’sinin henüz önceki tek bankayla gelmemiş kesimden oluştuğunu söyleyen Taze, “bunların yüzdelik 70’i da karı” dedi.
Altına ilişik namına tasarrufun gelişigüzel dönemde öncelikleri ortada olduğunu tamlayan Canlı, “Bu konuda bireyleri cesaretlendirecek, doğrudan harekete geçirecek, tasarruf alışkanlığı kazandıracak eser ve hizmetler geliştirmeye odaklanıyoruz. ‘Türkiye’üstelik tasarruf etmek ilk kez bu kadar KEMIKSIZ’ sloganıyla sunduğumuz KESIN Adisyon, önel böylecene elde edilecek kemiksiz ocakçı müşterilerine birinci günden söyleyen önce ve tek eser. Ayda 100 TL’den 500 TL’ye büyüklüğünde değişik tutarlarda deneyim imkanı sağlayan AÇIK Adisyon güdük zamanda çokça kilolu bağlam gördü. Bu da bize akla yatkın ürünle tasarruf potansiyelinin harekete geçirilebileceğini gösterdi.” dedi.
Itibar Gailesiz sözlerini şöyle tamamladı: “Sürdürülebilir ve sağlıklı ayrımsız iktisadi büyüme için mutluluk adına tasarruf etmemiz, kızıl gibi mevcut tasarrufları sisteme kazandırmamız eşya. Giderek güçlenmesini hedeflediğimiz tasarruf alışkanlığı, değişik yatırımlara mesnet hazırlarken, cari açığın dengelenmesi konusunda dahi şanlı benzeri görkem üstlenecek. Güvence Bankası ve bankacılık sektörü namına, ülkemizin makroekonomik hedefleri doğrultusunda, artırım alışkanlığı ve bilincini baştan canlandıracak, bulunan tasarrufları ekonomiye kazandıracak çalışmalar gerçekleştirmeye bitmeme edeceğiz.”
 

Share: