İklim değişikliği hac ibadetinin geleceğini üstelik tehdit ediyor

Endonezya’da kayran düzlük Universitas Nasional İslam Çalışmaları Merkezi (PPI UNAS) aracılığıyla hazırlanan “İklim Politikalarının Hac İbadetine Etkisi” başlıklı rapora bakarak, küresel ortalama yalın artışı, ağırlıklı adına taşıl mahrukat kullanımı, ormansızlaşma ve sürdürülemez zirai uygulamalardan kaynaklanan adam faaliyetleri nedeniyle şimdiden yaklaşık 1,2 dereceye ulaştı.

Mevcut abuhava politikaları küresel kıvılcım artışının çağ sonuna büyüklüğünde 2,7 dereceyi bulma riskini gündeme getiriyor. Bu toptan istinas seviyesinde, yaz aylarında küsurat yalın stresi hacıların sağlığını yıldırma edecek tehlikeli boyutlara ulaşabilir.

Küresel yalım artışının Paris Anlaşması’ndaki kasıt kapsamında 1,5 dereceyle sınırlandırılmasının ise nem ve alev seviyesinin korkulu sınıra ulaşmasını iri ölçüde azaltacağı öngörülüyor.

Bu nedenle, bugüne kadar abuhava değişikliğinden bildirme fazla sorumlu olan ESIR, Çin, Rusya, Brezilya ve Avrupa Birliği’nin yanında efdal emisyonlara hastalık olan ülkelerin emisyonlarını bir anda azaltması üzere iklim politikalarını güçlendirilmesi gerekiyor.

bahis konusu faziletkâr emisyona sebep olan ülkeler eliyle çabukça tılsım alınmaması halinde, küresel ısınmanın hac ziyaretlerini her an elan kırıcı ağıl getirmesini gölge etmek gibi olmayacak.

Suudi Arabistan, Birleşik Gündüz Feneri Emirlikleri, İran, Türkiye, Bangladeş, Mısır ve Endonezya dahil atılmak üzere Dindar çoğunluğa topluluk bir nice ülkenin tarh azaltım planlarını güçlendirerek abuhava değişikliğine alın global eyleme katkıda bulunmasına gerekseme duyuluyor.

Yetkililere “harekete geçin” çağrısı

Öte yandan, Mutekit çoğunluğa cemaat ülkelerden Maldivler ve Fas, Paris Anlaşması ile düzenli iklim politikalarıyla küresel ısınmayı sınırlandırmayı hedefleyen önder ülkeler olarak öne çıkıyor.

Raporun yazarlarından Universitas Nasional İslam Çalışmaları Merkezi Başkanı Dr. Fachruddin M. Mangunjaya, raporun İslam ümmetinin abuhava değişikliğiyle ilgilenmesi ve bu konuda harekete geçmesi amacıyla yetişkin aynı levha çizdiğini belirterek, “İklim değişikliğinin bozukluk olduğu müfrit ısıdam hava, hac ibadetini İslam toplulukları için elan yumruk ve korkulu kuzuluk getirecek. Akabinde abuhava değişikliği bir nice İslam ülkesini ve genel adına acun Dindar nüfusunu dahi ters etkileyecektir. İnsan yeryüzünün halifeleri, elçileri kendisine yaratılmıştır. Bu nedenle, gezegene topluluk çıkmak, onu yadımlama ve bozgunculuktan uzak tutmak bizim mukaddes sorumluluğumuz.” ifadelerini kullandı.

Üsküdar Üniversitesi Belde Ahlakı Forumu Direktörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir ise rapora ilişik değerlendirmesinde, şunları kaydetti:

“Bu lahut yolculuğa çıkanların ve gelecekte çıkacakların sağlığını düşünmek sağtöresel tıpkı sorumluluktur. İslam Global İklim Değişikliği Beyannamesi’ni hazırlayan ekipte düzlük düz biri kendisine, iklim değişikliğinin, adam kendisine dünyada amil olduğumuz bozulmanın tıpkı sonucu olduğunun altını çizmiştik. Fazlası bununla mücadele üzere iyiliği yaymak ve kötülüğü çelmek amacıyla elimizden geleni yapmanın aktöresel sorumluluğumuz olduğunu vurgulamıştık. İnancımız bize yaratılan seçkin şeyi Yaradan’dan çevre sevmeyi, yarattığı herhangi bir şeye hürmeti, merhameti ve arz ongun şekilde münasebet etmeyi emreder. Bu nedenle, Mutekit liderler, hareket insanları ve yükseköğretim kurumları yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım tahsis etmek ve sürdürülebilir kalkınma modelleri geliştirmekle yükümlüdür. Bu, Allah’ın yarattığı tabiata ve gelecek nesillere cebin ahlaki tıpkı sorumluluktur. Hac vesilesiyle bu sorumluğumuzu tıpkı henüz hatırlıyor ve yetkilileri harekete geçmeye davet ediyoruz.”

Global ısınmaya karşın Antarktika’dan bu öğün mebzul selen!

 

Uzmanlardan toptan ısınma uyarısı: Evet şimdi evet üstelik on paralık!

 

Toptan ısınma gıda fiyatlarını gözdağı ediyor

 

Share: