Icra Vekili Dönmez, Bilecik’teki seramik fabrikası esas atma töreninde konuştu Açıklaması

Enerji ve Bittabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bor karbürün hele savunma sanayisi için kritik öneme cemaat olduğunu, taktik vesait, helikopterler, uçaklar, top namlusu, askeri kıyafetler ve personel koruyucu yeleklerin zırhlanması üzere askeri amaçlı malzemelerde yoğunlukla kullanıldığını belirterek, “Savunma sanayi teknolojimiz bugün dünyanın takdir ettiği benzeri noktada.” dedi.

Dönmez, Uran ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın üstelik katılımıyla Söğüt ilçesinde “Serel Seramik Üretimlik Temel Atma Töreni”nde yaptığı konuşmada, devir ortamında Bilecik’teki üçüncü fabrikanın temelini attıklarını söyledi.

Akıbet zamanlarda Türkiye sanayisinin iri tıpkı akın süresince olduğunu dile getiren Dönmez, “Rica fazlalığından ekolojik ortam firmalarımızın sene sonuna kadar bilcümle siparişlerini kapattıklarını ve eldekileri doldurmak amacıyla şişman tıpkısı gayretle çalıştıklarını biliyoruz. Bulunan kombinasyon uran bölgelerimizdeki fabrikalarımız tesislerini bollatmak üzere yeni toprak bakıyorlar. Ayrıksı yandan bakir organize uran bölgelerimizin temelini atıyoruz, bitenlerin açılışlarını yapıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin, Kovid-19 salgını ile başlayan ve devam fail dönemde krizi fırsata çeviren benzeri devlet olduğunu, sanayide mevrut başarıların 20 yıllık sürecin böylece oluştuğunu anlatan Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Enerjiden ulaştırmaya, lojistikten tedariğe büyüklüğünde seçkin alanda birbirini bütünler dev yatırımları hayata geçirdik. Bundan Sonra bunların meyvelerini toplama zamanı geldi. Artık bu yatırımların karşılığını üretimle, ihracatla, büyümeyle, istihdamla almanın zamanı geldi. Zaman Türkiye, limanlarıyla, çıpa yollarıyla, havalimanlarıyla, erke tesisleriyle, çeşitlendirdiği hazırlık kanallarıyla dünyaya açılmaya hazır vaziyette bekliyor. Seçme alanda dünyanın istihsal üssü olmaya amade. Ürettiği her malı dünyanın değme noktasına genişlik akla yatkın maliyetle, genişlik akıllıca sürede konfirmasyon edecek bir altyapımız var. Bırakın 20 yılı, değil 20 saati, burnunun ucunu bile göremeyecek olanların ‘Yol yaptılar, köprü yaptılar diyerek’ küçümsemeye çalıştığı, görmediği, temizlemek istemediği cins aha budur. 20 yıl öncesinden bugünleri yolmak ise ferasettir.”

“Bu sene böylelikle üstelik inşallah borak karbür tesisimizi devreye alacağız”

Temelini attıkları fabrikanın 700 bin metrekare peyda alanda mensur edileceğini ve 180 milyon avro envestisman bedeline eş olduğunu bildiren Dönmez, 1600 kişiye istihdam sağlanacağını ve yıllık 2 milyon skor vitrifiye istihsal kapasitesine cemaat olacağını aktardı.

Elginkan Grubunun yatırımının sadece vitrifiye üretimiyle merbut kalmayacağını dile getiren Icra Vekili Dönmez, meydan cidar orya seramik fabrikasının da bunu izleme edeceğini, toplamda 290 milyon avroluk bire bir yatırımla 2 bin 600 kişinin istihdam edileceğini belirtti.

Dönmez, “Elden ülkemizin değil dünyanın bile ihtiyacını karşılayacak yeryüzü makro istihsal merkezlerinden biri olacak.” ifadesini kullandı.

Hep gayretlerinin yatırımlarla madenleri kızıl ürünler haline haberdar etmek olduğunu vurgulayan Dönmez, bugüne büyüklüğünde bakır, alüminyum, çıpa-pelet entegre izabe tesisleri ile altın, sim ve ferro krom bütünleşmiş tesislerini devreye aldıklarını, bu yıl ortamında bile 3 yıl ilk temelini attıklarını bor karbür tesisinin açılışını yapacaklarını duyurdu.

Eskişehir Kırka’de uçman tesiste üretimine başladıkları domestik lityumda de daha çok tüm kapasite çalışacak iki eskimemiş fabrikanın temelini atma aşamasına geldiklerini dile getiren Dönmez, şöyle konuştu:

“Dünyada ilk defa nakit bor atıklarından üretilecek lityum olacak. Testleri yaptık, emsalleriyle ayrımsız verimlilikte çalışıyor. Lityum karbonatın lityum iyon batarya üretiminde kullanılması üzere, Hitit Eroin, Aselsan ve Aspilsan ile iş birliği protokolü imzaladı. İnşallah ati uygulayım bilimi ürünlerin içerisindeki yerlilik payını de bu şekilde artırmış olacağız. Bu sene sonunda da inşallah borak karbür tesisimizi devreye alacağız. Orada de sona akıllıca yaklaşıyoruz. Bor karbür özellikle savunma sanayimiz için berenarı eleştiri tıpkısı öneme eş. Taktik vesait, helikopterler, uçaklar, top namlusu, askeri kıyafetler ve personel apotr yeleklerin zırhlanması kadar askeri gayeli malzemelerde yoğunlukla kullanılıyor. Savunma sanayi teknolojimiz zaman dünyanın ölçüm ettiği bire bir noktada. İnşallah bizler üstelik bu teknolojinin gelişimi amacıyla önemli bire bir destek vermiş olacağız.”

“Tabii taş ihracatında Çin’den sonradan yüzdelik 13,4’lük behre ile 2. sıradayız”

Bakan Dönmez, madencilikte hem istihsal hem de ihracatta kâin rekorları tazelediklerini, toptan beyaz zehir üretiminde 2020 verilerine bakarak, cirim bazında dünyada 21. ayar bazında ise 24. sırada olduklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Borak, feldspat ve pomza üretiminde dünya lideriyiz. Trona/soda külü, perlit ve krom üretiminde dünya ikincisi, manyezit ve diatomit üretiminde acun üçüncüsüyüz. Ayrıca mermi, linyit, bentonit, baryum sülfat kabilinden 12 madenin üretiminde da dünyada önceki 10 içerisindeyiz. 2002 yılında 565 milyon dolar olan eroin ihracatımız 2021 yılında kestirmece 6 milyar dolara ulaştı. 2022’nin önce 6 aylık döneminde eroin ürünleri ihracatımız, 2021’nin ayrımsız dönemine bakarak yüzdelik 19 oranında arttı. Serencam 10 yılda ortalama 742 milyon titrem maden üretimi yaptık. 2021 yılında alüminyum/korindon, fosfat, trona, perlit, rutil ve sodyum klorür özellikle kalkışmak amacıyla 14 farklı madende üretim rekorları kırdık. 20 yıl öncesine kıyasla bilcümle madenlerimizde mehabetli miktarlarda istihsal artışları yakaladık. Bu program vesilesiyle tabii taş istihsal ve ihracatımıza üstelik ayrı tıpkısı parantez boşaltmak istiyorum. Geçtiğimiz sene 177 ülkeye mecmu 7,7 milyon ton doğal taş ihraç ettik. Buradan toplamda 2,1 milyar dolarlık dış satım geliri elde ettik.”

Dönmez, natürel taşların beyaz zehir ihracatının yüzdelik 35’ini oluşturduğunu dile getirdi.

Natürel taş ihracatıyla ilgili verilere değinen Dönmez, şöyle devam etti:

“Dünyadaki hep saf taş ihracatında değer bazında Çin’den sonradan yüzde 13,4’lük pay ile ikinci sıradayız. Blok mermer ihracatında değer ve miktar bazında ilk sıradayız. İşlenmiş mermer ve pamuk taşı ihracatında ise miktar bazında birinci, derece bazında ikinci sıradayız. Bütün bu rakamlar Türkiye’nin katıksız taş pazarının sunu büyük ve yer hararetli oyuncularından biri olduğunu gösteriyor. Bizim arz iri gayretimiz madenleri mülhak değerli eser haline getirdikten bilahare ihraç etmek. Böylecene kabak maddede elde ettiğiniz 1 birimlik değer, ara mamulde 8 birime, kenar üründe 24 birime kadar değer kazanıyor. Bunu yapacak altyapımız var. Yatırımcımız var. İnsan kaynağı gücümüz var. Finansa muvasala imkanımız var. Belde ülkelerle gelişigüzel şişman bir pazarımız var. Geriye tek bire bir husus kalıyor. O de bu tür yatırımlarla madenlerimizi değere dönüştürecek fabrikalarımızın hayata geçmesi.”

Hedeflerine büyük aynı aşk ve şevkle yürüdüklerini belirten Dönmez, sözlerini, “Madenciliğin katışık sınırlı içi hasıla içerisindeki payını artırmakta kararlıyız. 2021 yılında madenciliğin karışık sıkıntılı içi hasılamıza katkısı ayrımsız geçmiş yıla bakarak yüzdelik 11 artışla yüzde 1,3’e yükseldi. 2022 yılı ilk çeyreğinde ise yüzde 1,5 namına gerçekleşti. 2009 yılında madencilik sektörümüzün gayrisafi mahdut içi hasılaya verdiği katkı 11 bilyon liraydı. 2020 yılında bu suret 5,5 tekmil artışla 60 milyar liralık seviyesine yükseldi.” diyerek tamamladı.



Share: