Gabar petrolünde kullanılacak balçık tankları, Ankara’dan yola bundan sonra

Gabar petrolünde kullanılacak mil tankları, Ankara’dan yola çıktı

ANKARA – Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı yoluyla, Gabar Dağı’nda bulunan petrolün çıkarılması için Ankara’da ayrımsız firmada üretilen balçık tankları tamamlanarak, sevkiyata hazır ağıl geldi.

Terörden temizlenen Gabar Dağı’nda yer altı kaynaklarının Türkiye ekonomisine kazandırılmasına ait çalışmalar sürat kazanırken, akıbet bire bir sene içerisinde ciddi yer yağı taharri ve muayene çalışması yürütüldü. Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Aralık’ta Gabar Dağı’nda 150 milyon varillik kesin petrol rezervine sahip düz keşfedildiğini söyleyerek, 2022’bile karada yapılan genişlik şişman 10 keşiften biri olan bu sahadaki ihtiraz değerinin kısaca 12 milyar dolar olduğunu açıklamasının ardından bölgedeki petrol emisyon çalışmaları gece gündüz sürüyor. Bu doğrultuda TPAO tarafından, Ankara’daki tıpkısı fabrikada tetkik işlemleri esnasında kullanılan balçık tankları üretildi. Üretimi sağlayıcı fabrikanın yetkilileri, toprakta oluşan boşlukları doldurarak toprağın çökmesini kırıcı çamurun işlenmesini ve çamurun topraktan tekrardan arındırılmasını sağlayıcı tankların, 25 Aralık’ta Gabar Dağı’na gönderme edileceğini açıkladı.

Mil tanklarının imalatında fariza düz Üretimlik Müdürü Zevk Peker, fabrika bünyesinde, Gabar Dağı’nda çıkan petrol amacıyla kullanılmak için çamur tankları ürettiklerini vurgulayarak, “Bu proje bize önce geldiğinde, ülkemize yardım sağlayacak benzeri proje olduğunu anladığımızda heyecanlandık. Projeye hakeza başladık. Zaman bakımından sevkiyatlarımız başlayacak. Bu hafta içerisinde bütün tankların ulaşmasını sağlayacağız. Burada firmamızın geçmiş hedefi ülkemize, milletimize ve kendimize yarar sağlayacak ürünler geliştirmek. Bu yönde ilerlemeye çalışıyoruz. Sevkiyat ise devletin oluşturacağı şartlar çerçevesinde Gabar Dağı’na akla yatkın olacak” diyerek konuştu.

“Tankların içindeki çamur, yer yağı kuyularındaki tetkik makinalarının soğutması ve yağlamasında kullanılıyor”

Çökelge tanklarının üretiminde maharet mesul olan Yasin Demirciler, burada üretilen çamurun 10’un üzerinde kimyasal madde içerdiğini belirterek, “Bu çökelge, petrol kuyularındaki tetkik makinalarının soğutması ve yağlamasında kullanılıyor. Taharri makinesi kaya, çakıl, toprak içinde ilerlerken, bu çökelge sebebiyle sondaj makinesinin aşınması engelleniyor ve aynı zamanda soğutma ve yağlama işlemi birlikte gerçekleştiriyor. Ayrımsız zamanda yer içerisinde bazı boşluklar olabiliyor, bu mil birlikte bu boşlukları doldurarak toprağın çökmesini engelliyor. Tetebbu kuyusuna bastığımız bentoiti yani çamuru oradaki atılmış ve tortullu maddelerle alay malay sisteme alıyoruz. Tanklarımızın birinin adı elek tankı. Elek tankındaki amal yapıldıktan bilahare yabancı maddeler, çakıllar, tortuların çamurunu atıyoruz; köylü mütezayit bentoniti ise sistemde devridaim yazar, arıtarak kuyuya esasen basıyoruz” ifadelerini kullandı.

Share: