“Çocukların dahi yas tutmasına izin verin” önerisi

Akdeniz Üniversitesi Yavru ve Ergen Can Kuşu Sağlığı Hastalıkları Ana Haber Dalı Başkanı Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, bala sevdiği bire bir yakınını kaybettiğinde akıllıca dille bunu anlatarak, aileyle yasını tutmasına cevaz verilmesi gerektiğini bildirdi.

Nasıroğlu, yaptığı açıklamada, “asrın felaketi” adına nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardında Darülfünun Hastanesi bünyesinde depremzede kocaman ve çocuklara müteveccih “Kıyamet ve Travma Polikliniği”ni hizmete açtıklarını anlatım etti.

Poliklinikte randevusuz tüm başvurulara çabucak yanıt verildiğini aktaran Nasıroğlu, depremin peşi sıra ilk zamanlarda çocukların psikoloji durumlarında değişikliklerin normal olduğunu ancak belirtilerin azalmadığı, ateş olduğu durumlarda uzmanlardan destek istenmesi gerektiğini bildirdi.

Nasıroğlu, ekol öncesi dönemde yatak ıslatma, yeni ortaya çıkan korkular, anneye müfrit bağlılık, olayı yeniden canlandırmak, sinirlilik, nâr nöbetleri, sivri duyarlılık, uyku ve beslenme sorunlarının görülebileceğini dile getirdi.

Ergenlerde ise içe ricat, çevreden kendini abstraksiyon, riskli davranışlara meyil, akademik başarıda sukut, ekol devamsızlığı, ilgi ve konsantrasyon sorunları, bunluk ve üzüntü oluşabileceğini aktaran Nasıroğlu, bu belirtilerin bire bir kısmının ilk günlerde görülmesinin doğal olduğunu kaydetti.

Bu süreçte çocuğun yaşadığı duyguları anlatmasına punt verilmesini öneren Nasıroğlu, “Akıl ve duygularını anlatmaları üzere avcı olmadan motivasyon edici ve götürümlü olunması gerekiyor. Yavru sevdiği aynı yakınını kaybetmişse ölümü gizlemeden sevdiği tıpkısı sevimli marifetiyle buut kendisine anlatılsın ve sizinle birlikte yasını yaşamasına cevaz verin.” ifadesini kullandı.

“Gibi olduğunca yatıştırıcı merhem kullanmayın”

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Veri Dalı Dr. Akademisyen Büyük Erdoğan, depremzedelerin psikososyal müzaheret almaktan çekinmemeleri gerektiğini, bu desteğin hem kendileri hem bile çocukların ruhiyat sağlığı üzere makro olduğunu bildirdi.

Polikliniğe başvuran 100 civarında depremzedeye psikososyal destek sağlandığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“İlk haftalarda tanıdık uykusuzluk, iştahsızlık, elem üzere belirtiler olağandır. Türlü olduğunca müsekkin tılsım kullanmayın. Bu âraz alelumum biraz hafta süresince kendinden ortadan kaybolacaktır. Alelhusus bu dönemde etil alkol kullanımından kaçının. Sizi rahatlatan hangi aktivite varsa arkadaşlarınızla sohbet etmek, perestiş, doğada olmak onu yapmaya çalışın. Hareket sonrası merbut ortamlara girmekten rahatsız oluyorsanız sevdiğiniz insanlarla bunu yapabilirsiniz. Yaşadığınız olayı ve imtina etmek hissini aynı yakınınızla konuşmaktan çekinmeyin.”

Içtimai medyada, televizyonda travmatize edici görüntülere maruz kalınmaması üstüne de uyarılarda mevcut Erdoğan, “Duygularınızı tabir etmekten çekinmeyin.” açıklamasında bulundu.

Share: