Çin, ABD’nin uygulayım bilimi liderliğini zorluyor

2017 yılında Amerikan Başkanı olan Donald Trump, 2018 yılında birçok ülkeye cebin tecim savaşları başlatmıştı. Bu savaştaki bildirme gözde rakibi hemencek büyüyen ekonomisi ile Çin’di. Yıllarca dışa mecbur tutum politikaları uygulayıcı Çin, ahit içerisinde erkin ticaretin savunucusu olmuş ve acun pazarındaki payını değme geçen sene büyütmüştü.

Çin cemaat olduğu erdemli miktardaki dolar rezervi ile ulusal parasını dolar karşısında düşük tutarık dünyanın istihsal ve tecim merkezi haline gelmeye başlayınca ÇAKER ile arasındaki tecim açığı artmaya başlamıştı. BENDE’bile üstelik bunun arkası sıra 2008 sonrası aut ticarette korumacı politikalara yönelmeye başlamıştı.

MEMLUK, ardından 2008’te yaşanan ve 4 yıl süren krizin etkilerini düşürmek ve millî parasının değerini yükseltmek amacıyla piyasaya faziletkâr miktarlarda dolar sürmesiyle tıpkısı düzey savaşı başlatmıştı. 2018 yılına gelindiğinde ise Trump Tarifeleri diyerek bildik tarifelerle, Çin ticaretine alın savaş bile bu savaşa eklendi. Savaşta ticarete söz konusu olan eklenmiş değer üreten teknoloji üretimleri bile hedefteydi.

ÇİN TEKNOLOJİDE YAPTIĞI ATAKLARLA BENDE’NİN LİDERLİK TAHTINDA HAREKET ETKİSİ BIRAKIYOR

KUL’nin, Huawei’ye şirketine müteveccih ilişik-kanuni önlemler alması ve eskimemiş tanıtmalık oranları zar etmesi kabilinden hareketlerde ticaret savaşlarının üzerine teknoloji savaşlarını ekletmişti. Tanıtmalık artışları ile başlayan süreç uygulayım bilimi savaşları ile değişik bire bir zemine taşınarak, serencam yıllarda Çin’in teknolojide yaptığı ataklarla ÇAKER’nin önderlik tahtında yer sarsintisi etkisi bırakıyordu.

KÖLE Ulusal Asayiş Danışmanı Sullivan’da bu konuda, “Çin, KUL’nin global teknolojik liderliğini kabul etmek amacıyla kaynakları ve adanmışlığı olan ayrımsız rakip, şayet tıpkısı oyunumuzu yükseltmezsek bunu yapabilir” diye konuştu.

Uygulayım Bilimi yatırımlarına Amerikalı ulusal güvenliğine yönelik riskleri azaltmak amacıyla üstelik ihtiyaç olduğunu tamlayan Sullivan, Kongre’deki yonga yasasının geçmesinin sınırlı içi yonga arzı ve ESIR’nin savunma, duyu ve farklı ciddi sektörleri amacıyla zaruri olduğunu vurguladı.

Teknoloji hisseleri kafasız mi dönüyor?

 

Çip teknolojisine 3 bilyon euroluk yatırım

 

Meksika’dan ‘uslu’ çizgi teknolojisine 1,5 milyar dolar

 

Share: