Çayır tırtılı sorunu kontrol altına makbuz

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine bakarak günâşık yetiştiriciliği yapılan 900 bin hektarlık alanın yüzde 4’ünde rastlanan “Laxostege sticticalis” zararlısı, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul ve Çanakkale başta doğmak için 18 farklı ilde ve tutkun bire bir alanda görüldü.

Bilimsel adına “çokça türlü besinler üzerinden sönümsüz etkin” anlamına mevrut “polifag” tıpkısı dokuncalı olan çayır tırtılının 150’den çok bitki türünde konukçu olduğu biliniyor. Palet zararlısı, Türkiye’de eski yıllarda de merbut alanlarda görülmüştü.

İklim şartları zımnında arttı

Zararlının popülasyonunun, abuhava şartlarının akla yatkın olması cihetiyle arttığı değerlendirilirken, bitkilerin varaka, tomurcuk ve çiçek yapraklarını yiyen larvalar salgın yıllarında bitkileri tamamen yapraksız bırakabiliyor.

Dokuncalı organizmayla uğraş, ruhsatlı ilaçlarla ve Bakanlıkça izin sunulan yöntemlerle yapılıyor ve ilaçlamayla dokuncalı taharri altına alınabiliyor.

Dron ile ilaçlama yapıldı

Zararlı tırtıla karşı dron ile savaşım örümcek Vekillik, palet zararlısı ile mücadelede, dokuncalı görülen alanlarda ilaçlama yapılması konusunda çiftçileri bilgilendiriyor.

Nezaret, ayrıca, zararlı ile savaş edebilmek amacıyla saha aletlerine ilave olarak açıktan dronla ilaçlamaya izin verilmesine, ülke ve kaymakamlık müdürlüklerinin bu konudaki mücadeleye mütemadi devam etmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

18 ilde balaban oranda ilaçlamalar tamamlandı

Bu kapsamda, çayır tırtılının görüldüğü Trakya bölgesi başta olmak için 18 ilde büyük oranda ilaçlamalar tamamlandı, böceğin yarattığı dava ilaçlama yapılan alanlarda kontrol altına makbuz.

Ülkede yaklaşık 900 bin hektar alanda ayçiçeği yetiştiriciliği yapılırken, mezkûr zararlıyla iz bölgenin bu alanın yüzde 4’ü civarında olduğu hesaplandı. İncelemeler sonucunca tırtıl zararlısının, etkilenen bölgenin tamamında görülmediği belirleme edildi.

Ülkede, galiba bölgelerde sınırlanmış alanlarda görülen bu zararlıdan kaynaklı ayçiçeği üretiminde aynı zayi öngörülmediği kadar rekoltede dahi artış bekleniyor.

Bursa’dahi ekincilik alanlarında palet istilası

 

Drone ile palet mücadelesine Tekirdağ’birlikte başlandı

 

Gündöndü ve akdarı üzere tırtıl alarmı

 

İstanbullulara ‘palet’ uyarısı: Temastan kaçının!

 

Share: