Çavuşoğlu: Savaşın kaybedeni, kazananı namevcut

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı Ilia Darchiashvili ile görüşmesinin peşi sıra bakanlığın İstanbul temsilciliğinde planlı ortak matbuat toplantısında konuştu.

Sabık yıl Gürcistan ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılı, bu sene ise diplomatik ilişkilerin yeniden tesisinin 30. yılını kutladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, Darchiashvili ile yaptıkları görüşmede eş gündemi ele aldıklarını, iki mevki arasındaki komşuluk ve ciddi ilişkileri elbet genleştirilebileceklerini değerlendiklerini dile getirdi.

Türkiye ile Gürcistan arasındaki komşuluk ve stratejik ilişkilerin emsal düzeyde olduğunu belirten Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki hesaplı ilişkilere önem verdiklerinin altını çizdi.

İkili ticarete birlikte değinen Çavuşoğlu, “Gürcistan’ın 14 sene en şişman ticari ortağıyız. Geçen sene ikili ticaret hacmimiz 2 milyar doları geçti. Bu yılın ilk şeş ayındaki rakamlara baktığımız devir bu yıl sonunda 3 milyara makul yaklaşacağız. Liderlerimiz henüz ilk 3 bilyon dolar hedefi belirlemişti. Bu hedefi önümüzdeki günlerde güncellememiz gerektiğini biliyoruz.” dedi.

bahis konusu hedeflere ulaşabilmek için Türkiye ile Gürcistan arasında Başıboş Ticaret Anlaşması (STA) bulunduğuna meni fail Çavuşoğlu, “Bu başıboş tecim anlaşmasının kapsamını genişletmemiz gerekiyor. Rastgele iki canip birlikte buna karışma olabilecek ürünleri paylaştılar. Önümüzdeki süreçte Kompozit Iktisat Komisyonu Toplantısı dahil arkadaşlarımız bu müzakereleri devam ettirecekler. Bildirme gelişmemiş zamanda bunun kapsamını genişletmeyi istiyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin değme ülkeyle herhangi bir ant “kulaklı kulaklı” anlayışıyla ilişkilerini yükseltmek istediğini hatırlatarak iki talih arasındaki tecim hacminin her an arttığını ancak Türkiye lehine benzeri küşade olduğunu ve ticaretin daha birlikte istikrarlı olabilmesi için Gürcistan’dan ithal edilebilecek ürünlerin listesi üstünde çalıştıklarını söyledi.

Gürcistan’da sakil miktarda Türk yatırımı bulunduğunu ve Darchiashvili ile görüşmesinde Türk firmaların durumunu de ele aldıklarını dile getiren Çavuşoğlu, Ukrayna’daki çarpışma dolayısıyla Rusya ve diğer ülkelere Türk ürünlerini haiz tırların Gürcistan topraklarını elan fazla kullanmaya başladığını kaydetti.

“Çok heybetli projeleri hayata geçirdik”

Taşımalık tırlarının Gürcistan’dahi bazı gecikmelerle karşı karşıya kaldıklarını ancak konunun çözümü için Tiflis yönetiminin elinden mevrut desteği verdiğini nâkil Çavuşoğlu, bu gecikmenin elbette çözüme kavuşturulabileceğini mevkidaşıyla ele aldıklarını aktardı.

Gürcistan ile enerji alanı başta atılmak için özge alanlardaki aksiyon birliğine bile önem verdiklerini tamlayan Çavuşoğlu, “Gürcistan ve Azerbaycan ile çevremizin çehresini değiştiren çok kocaman projeleri hayata geçirdik. Bakü-Tiflis-Kars, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Güney Gaz Koridoru bu tatlılıkla hayata geçirildi.” şeklinde konuştu.

Bölgedeki ulaştırma bağlantıları üzere cesim konumda olan Bakü-Tiflis-Kars çıpa yolundan henüz çalışkan şekilde feyizlenmek istediklerini rapor fail Çavuşoğlu, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçgen toplantısı üzere familya sahipliği sırasının Azerbaycan’de olduğunu ve bu toplantıyı birlikte yapmak istediklerini dile getirdi.

Azerbaycan’dahi, Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan dışişleri ve ulaşturma bakanları toplantısını güzeşte haftalarda gerçekleştirdiklerini, 2 Ağustos’ta Taşkent’te Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan dışişleri, iblağ ve enerji bakanları toplantısının yapılacağını kaydeden Çavuşoğlu, şöyle bitmeme etti:

“Bu toplantıların amacı şudur; akıbet zamanlarda özellikle Ukrayna savaşından dolayı Asya ve Ilımlı Asya bölgesindeki ürünlerin Rusya üzerinden Avrupa piyasalarına ulaştırılması ağırlık ve imkansız görünüyor. Dolayısıyla itidalli kânunuevvel ve Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’nin konumunun önemi artıyor. Önümüzdeki süreçte bu kabil toplantılara tığ Gürcistan’ı bile karışma söylemek istiyoruz. Geri Hizmet, erke konusunda birlikte çalışmamız geçişsiz. Bu bölgemizin kazançlı kalkınması, istikrarı bakımından birlikte mehabetli, arsıulusal piyasalar itibarıyla birlikte kocaman, bölgemizi enerji üssü ika itibarıyla de sonuç evre nazik.”

İki büyüklük arasındaki faziletli düzeyli ciddi iş birliği konseyinin üçüncü toplantısını beğenmek istediklerini, Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın birlikte Gürcistan’ı ülfet etmeyi planladığını ifade eden Çavuşoğlu, Erdoğan’ın ziyaret tarihinin belirlenmesinin peşi sıra hem bu mülakat hem de yüksek düzeyli ciddi birliği konseyi toplantısının hazırlıkları amacıyla kendisinin de Tiflis’e gideceğini kaydetti.

Gürcü mevkidaşıyla iki ülkeyi ilişkin asayiş konularını birlikte ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, FETÖ konusunda Gürcistan’dan beklentilerini muhatabıyla paylaştığını söyledi.

Çavuşoğlu, “Gürcistan’ın egemenliğine ve yer bütünlüğüne genişlik hayatiyetli bindi veren ülkelerin başında Türkiye geliyor. Abhazya ve Cenup Osetya ihtilaflarının Gürcistan’ın toprak bütünlüğü içre barışçıl yöntemlerle çözülmesini rağbet ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Gürcistan’ın Avrupa-Atlantik entegrasyonunu dahi dinç şekilde desteklediklerinin altını çizdi.

Mevkidaşıyla lehçe konular, konsoloshane konuları, Ukrayna’daki kapsam ve Karabağ kabilinden meseleleri birlikte ele aldıklarını dile getiren Çavuşoğlu, Gürcistan’ın Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarını Tiflis’te ayrımsız araya getirmesi dolayısıyla mevkidaşını tebrik etti.

Çavuşoğlu, Kafkasya’birlikte 3+2 formatında bitmeme eden çabaların mevcut olduğunu belirterek, “Ortak hedefimiz, Güney Kafkasya’dahi sürekli barış ve istikrarın yapılış edilmesi.” ifadesini kullandı.

“Dost, komşu ve önemli ortağımız Gürcistan’la ikili ilişkilerimizi ve uluslararası alanda lehçe konularda gelişim birliğimizi derinleştirerek devam ettirme kararlılığımız var.” diyen Çavuşoğlu, bu doğrultuda Gürcistan hükümetiyle çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

“İki taraf amacıyla üstelik haddinden fazla ağırbaşlı yiğitlik artırıcı tedbir tamam”

Türkiye’nin çabalarıyla İstanbul’birlikte imzalanan Tahıl Sevkiyatı Anlaşması’nın ardından bire bir sonraki aşamada dışişleri bakanları düzeyinde ayrımsız adım olup olmayacağı yönündeki soruya cevap veren Çavuşoğlu, Türkiye’nin Ukrayna’daki uğraş başlamadan geçmiş ve başladıktan sonraları savaşı sona erdirebilmek üzere ağırbaşlı ceht sarfiyat ettiğini hatırlattı.

Tahıl Sevkiyatı Anlaşması’na giden süreci anlatan Çavuşoğlu, Türkiye’nin ait bir nice kurumuyla verdiği çabalar ve Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın liderlerle görüşmeleri sebebiyle yalnızca Ukrayna tahılının değil, Zalim hububat ve gübresinin ihracatının önündeki engelleri kaldırdıklarını dile getirdi.

Nazır Çavuşoğlu, Haavisto ile Ukrayna’daki sonuç gelişmeleri ele aldı

 

Ukrayna’birlikte tahıl sevkiyatı anlaşması sonrası icraat hızlandı

 

Çavuşoğlu, cemaziyelevvel Koordinasyon Merkezi’nin kurulduğunu ve ustalık düzeyde çalışmaların bitmeme edeceğini anımsatarak, “Temennimiz kesintiye uğramadan, sorunla karşılaşmadan bu dış satım gerçekleşsin. Öncelikle acil ihtiyacı olan ülkelere tahıl, buğday ulaşabilsin.” diye konuştu.

Tahıl Sevkiyatı Anlaşması’nın yalnızca gıda ihracatının önündeki engelin kaldırılması amacıyla atılan aynı aşama olmadığını kaydeden Çavuşoğlu, “Kalburüstü şekilde uygulanırsa, iki yan amacıyla da çokça ağır sıklet ayrımsız güven artırıcı tılsım evet.” değerlendirmesini yaptı.

Çavuşoğlu, deminden ateşkese odaklanılması gerektiğini vurgulayarak, “Bu hemen dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilecek tıpkısı proses değil. Tabii gerek dışişleri bakanları düzeyinde olsun, icap ayrıksı düzeylerde olsun görüşmelere iki canip de hazır olursa biz bu görüşmelere aile sahipliği yaparız.” dedi.

Ukrayna ve Rusya beyninde liderler düzeyinde kalımlı mütareke için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temaslarının birlikte gece gündüz sürdüğünü nâkil Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Üçüncü ülkelerin bile desteklemesi lazım. Savaşın kaybedeni, kazananı bulunmayan. Herkes kaybediyor. Barışın bile kaybedeni olamaz. Yeter ki adil tıpkı hazar olsun. Eninde böylecene bu savaş diplomasi masasında bitecek. Bire Bir dakika ilk tarafları diplomatlık masasına bırakmak üzere Türkiye kendisine biz elimizden gelen gayreti göstermeye bitmeme edeceğiz.”

Share: