Bu proje gençlerin istihdamına balaban ulama sağlayacak

Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde gençlerin nitelikli eleman adına istihdama kazandırılması üzere Başiskele Belediyesi tarafından hazırlanan “Zihayat Başiskele, Taze İstihdam Projesi”nin brifing toplantısı yapıldı. Proje sebebiyle zihayat istihdamının artacağını belirten Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, “İmalat sanayiinde alelhusus ilçedeki firmaların bizden temenni ettiği nitelikli koca kaynağını ulaşmak için kurslarımıza mümasil zamanda başlayacağız. Bu projemizle gençlerimizin istihdam edilebilirliğini artırmanın yanında firmaların eskimemiş öge yetiştirmeden kaynaklı maliyetleri yeryüzü örgen indirgenmiş olacak” dedi.

Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı yoluyla Şark Marmara Kalkınma Ajansı (IŞARET) eliyle meri 2021 Yılı Ustalık Bindi Programı Son Teşrin-Açıklık dönemi çerçevesinde “Zinde Başiskele Taze İstihdam Projesi” ile 20 projeyi geride bırakarak atıfet almaya doğruluk kazanan Başiskele Belediyesi, projeyle ilgili brifing toplantısı düzenledi. Başiskele Şehremini Yasin Özlü’nün proje detaylarını anlattığı brifing toplantısı Başiskele Sahili’ndeki ayrımsız otelde gerçekleştirildi. Toplantıya Başiskele Kaymakamı Necip Çakmak, Şark Marmara Kalkınma Ajansı (AYRAÇ) Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Çöpoğlu, Başiskele El Eğitim Bilimi Müdürü Hasan Dalkıran, Başiskele’nin imalat endüstri firma temsilcileri, sedir üyeleri ve muhtarlar katıldı. Yapılan proje toplantısında kalifiye aksiyon gücünün bölgenin arz kocaman ihtiyaçlarından olduğu belirtilirken yapılacak yeni proje yardımıyla bu ihtiyacın karşılanacağı belirtildi. Başiskele ilçesinde istihdama müteveccih elan eski çalışmaların üstelik masaya yatırıldığı toplantıda birçok zaaf edilen konuya açıklık getirildi.

“Bize gelen taleplerden en ilavesi nitelikli hisse senedi gücü”

Programda ilk kendisine Gün Doğusu Marmara Kalkınma Ajansı (BELLIK) Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu kürsüye çıkarak aynı danışma yaptı. Başiskele’nin tendürüst nüfusu ve cıvıl cıvıl yapısıyla geleceği temiz ayrımsız ilçe olduğunu vurgulayan Çöpoğlu, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız’ın son 4 yıldır bölgemizde de uyguladığı Içtimai Gelişmeyi Destekleme Programı’nın (SOGEP) 2022 yılı dönemine Başiskele Belediyesi bile siftinlik ilçenin ihtiyaçlarına uygun tıpkı proje hazırladı. Bura kıtipiyoz gençlerin vahim namına yaşadığı bire bir kaymakamlık. Kalifiye istihdam bütün Türkiye’nin, bölgemizin ve ilimizin yer oylumlu ihtiyacı. Başiskele ilçe sınırları içerisinde bile haddinden fazla sayıda uran kuruluşu var. Bize gelen taleplerden en ilavesi kalifiye aksiyon gücü. Gençlerimiz üniversiteden mezun oluyor, patika faziletli okullarından, meslek liselerinden mezun oluyor. Ancak burada sanayinin gerekseme duyduğu nitelikleri karşılayamıyorlar. İşte bu projeyle Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı yerine Başiskele Belediyemizin ast yapısını kurduğu tıpkı yetişek merkezi ile buradaki sanayicimizin, yatırımcılarımızın ne alanlarda hangi mesleklerde ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanları burada yetiştireceğiz” diye niteleyerek konuştu.

“Bin 262 ailenin gönlüne dokunduk”

Başiskele’birlikte vatandaşların istihdamına ve Türkiye ekonomisine ulama bulmak için eke çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, “Seçme beyannamemizde istihdam konusuna antrparantez önem vereceğimizi, bununla ilişik birlikte değişik çalışmalar yapacağımızı halkımıza beyan etmiştik. Göreve başlar başlamaz önceki icraatlerimizden benzeri tanesi Başiskele Kariyer ve İstihdam Merkezi’ni (BAŞKİM) bina etmek oldu. Ardından Başiskele Karı Halk Emeği Mağazası’nı (BAŞKEM) Kocaeli’nin bildirme nazik aksata merkezinde hizmete açtık. Gene KALE markamız çerçevesinde karı ve sülale çalışmalarımızdan bire bir tanesi olan Zer Kelepçe meslek edindirme kurslarımızı hayata etmek oldu. BAŞKEM vesilesiyle yüzlerce hanımefendi kardeşimiz karı ekonomilerine bu mağaza marifetiyle katkı sağlıyor. BAŞKİM Kariyer merkezimiz ile 322 firma ve vatandaşlarımız ortada güreşçi köprüsü kurmaya bitmeme ediyoruz. Şu anne kadar 5 bin 606 muamele sayısı ile vatandaşımızın bin 262’sini işe yerleştirerek istihdama iri yardım sunmuş olduk. Yani, bin 262 ailenin gönlüne dokunduk diyebiliriz. Bunu bütün birlikte yaptık” ifadelerini kullandı.

“Kursların kişilere değerli gelmesinden ortalık bu projenin hazırlanmasına değişmeyen verdik”

Başiskele’deki firmaların talepleri doğrultusunda önceki mesleki eğitimlere BAŞKİM ile başladıklarını belirten Özlü, “Şu anda ilçemizdeki nitelikli vatandaşlarımızın çoğunu aksiyon sahibi yaptıktan sonraları bakir nitelikli elemanlar pekiştirmek için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız desteği, Maşrık Marmara Kalkınma Ajansımızın yoluyla Genç Başiskele, Genç İstihdam projemize başladık. İlçemizde cahillik çalışmalarımıza başlamadan ilk anket çalışmaları yapmıştık. Orada gençlerimizin kariyer beklentilerini ve hareket konusundaki taleplerini ağırbaşlı oranda görmüştük. Proje öncesi yaklaşık 80 firmayla görüşmeler yaptık. Firmaların hangi alanda nitelikli personele ihtiyacı olduğunu öğrendik. Kariyer ve İstihdam Merkezimizdeki gençlerin özgeçmişlerini gözden geçirdik. Bireysel başvuruları ile kursların kişilere ömre bedel gelmesinden ortalık karşılanamıyor olması zımnında birlikte bu projenin hazırlanmasına değişmeyen verdik ve AYRAÇ’ya başvurumuzu yaptık. Uran ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’ın ilçemizi ziyareti sırasında projemizden bahsettik. İstihdam odaklı projemizin kabulü noktasında destek veren Sayın Bakanımıza, projenin yazımında bizlere destek veren AYRAÇ’ya ve kadro arkadaşlarıma emeklerinden yağlık çokça teşekkür ediyorum”

“Gençlerimizin istihdam edilebilirliği artacak”

Projenin bütçesini birlikte açıklayan Başkan Özlü, 18 kamer boyunca verilecek eğitimlerin sürdürülebilir bire bir şekilde bitmeme edeceğini bile müjdeleyerek, “Projemizin bütçesi 2 milyon 268 bin TL. Bu bütçenin tamamını Endüstri ve Teknoloji Bakanlığımız, AYRAÇ aracılığıyla belediyemize aktarıyor. 1 milyon 500 bin TL’lik önceki ödememizi tasdik aldık. 16-34 yaş aralığındaki hedef kitlemize 18 ay süresince değişik gruplarda eğitimler vereceğiz. Lise mezunu ağırlıklı dinç işsiz kardeşlerimiz kullanılmamış uygulayım bilimi ekipmanlarla hazırladığımız atölyelerde eğitimler görecekler. İmalat sanayiinde özellikle ilçedeki firmaların bizden rica ettiği nitelikli adam kaynağını icat etmek için kurslarımıza yakın zamanda başlayacağız. Bu projemizle gençlerimizin istihdam edilebilirliğini artırmanın beraberinde firmaların eskimemiş eleman yetiştirmeden kaynaklı maliyetleri sunma organ indirgenmiş olacak” şeklinde konuştu.

“Geleceğimiz için bu projelerin artması eşya”

Akıbet adına bu tarz projelerin artması gerektiğini vurgulayan Başiskele Kaymakamı Necip Derk Etmek, “İşi olanın aşılama da var. O ahit orayı evirmek dahi kolay. İş yüce. Devletler üzere daha da önemlisi kalifiye hisse senedi gücü. Almanya, İkinci Acun Savaşı sonrası 40 yılda kalifiye hisse senedi gücü ile ayağa kalktı ve şu anda dünyanın ekonomisi genişlik aktif ülkelerden birisi. Bizler de kalifiye aksiyon gücü ile özlük markalarımızı oluşturacağız. İş adamlarının, aksiyon yerlerinin istediği kalifiye hisse senedi gücüne ihtiyacımız var. Geleceğimiz için hakeza projelerin devam etmesi ve çoğalması yiyecek. Zira okullarda eğitimler veriyoruz ama insanlarımızı bile biraz hayata hazırlamamız gerekiyor. Tabiatıyla üniversitelerimiz kocaman amma bir de küşayiş hisse senedi gücü var. Tıpkı fabrikaya ihtimal 3 kesim mühendis alınıyor. Fakat makineleri çalıştıracak 1000 sunum birlikte gelişim gücü geçişsiz. O yüzden bu proje haddinden fazla mefret” sözlerini dile getirdi.

Konuşmaların arkası sıra Başkan Özlü ve protokol üyeleri proje iştirakçileri firmalara onurluk takdiminde bulundular ve katılan bütün protokol ve firma temsilcileri ile hep birlikte günün anısına toplu ışık çektirdiler. – KOCAELİ

Share: