1 yaş altı çocuklarda meningokok tehlikesine cebin uyartı

Medipol Sefaköy Darülfünun Hastanesi Bala Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kavga Polat, meningokok menenjitinin yeryüzü sık görüldüğü grubun 1 gözyaşı şeş olduğunu belirterek, tedavide geç kalındığında hastalığın sağırlık, zeka geriliği ve ölümle sonuçlanabildiği uyarısında bulundu.

Medipol Sefaköy Darülfünun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Uğraş Polat, grip enfeksiyonlarının serencam zamanlarda arttığını, aşının koruyuculuğu 2-3 hafta sonradan kendini gösterdiği üzere enflüanza ayları başlamadan önceki aşılama yapılması gerektiğini bildirdi.

Henüz gribe yakalanmamış yoğun hastalanan riziko grubundaki çocukların üstelik enflüanza sezonu süresince aşılarını yaptırabildiğini nâkil Çelik, meningokok menenjitinin değme gözyaşı grubunda görüldüğünü, yer çok 5 yaş şeş çocukların etkilendiğini anlattı.

Çelik, meningokok menenjitinin sunu yoğun görüldüğü yaş grubunun 1 gözyaşı altı olduğunu kaydederek, bakteriyel bir etkene erbap bu hastalığın tedavisine akıllıca antibiyotiklerin çalışkan racon oynadığını bildirdi.

“Mebde döneminde tedavi eşya”

Uzm. Dr. Çarpışma Çelik, meningokok menenjitinin faktör olduğu komplikasyonlara ait şu açıklamalrda bulundu:

“Çor, şikayetler ilk ortaya çıktığı dönemden itibaren 24 saat içre anında ilerliyor. Tedavide geç kalındığında; uzuv kayıpları, sağırlık ve zeka geriliği üzere komplikasyonlarla beraber kilolu oranda ölümle sonuçlanıyor. Tedavide en efdal başarı mir döneminde. Keder, gaseyan, huzursuzluk ve tagaddi bozukluğu gibi semptomlar çoğu enfeksiyon hastalığı ile karıştırılabileceğinden dehalet, birincil yöntem.”

Çelik, mevsimlik enflüanza aşıları ve aşı takvimindeki farklı rutin aşılamaların meningokok menenjitinden korunmada etkin olmadığını kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Enflüanza aşısı, seçkin sene şita aylarında görülmesi muhtemel influenza virüslerine karşı canlı ayrımsız koruma sağlıyor. Çocuklarda ağır sonuçlara bozukluk olan meningokok menenjitin etkeni Neisseria Menengitis bakterisidir. Çocuklarımızı menenjitin sunu kalın bakteriyel nedeni olan bu etkenden müzaheret etmek üzere meningokok aşılaması uygulanmalı. Ne sezonluk enflüanza aşıları ne birlikte millî aşılama takvimindeki farklı rutin aşılamalar meningokok menenjitinden korunmada etken değildir.”

Share: