Zelzele bölgesindeki müstevli riskine cebin ehlihibre uyarısı

Deprem bölgesindeki müstevli riskine alın uzman uyarısı

Prof. Dr. Şiddetli Altuntaş Aydın, hareket bölgesindeki salgın riskine alın alınabilecek önlemleri sıraladı

“Mutlaka halk hijyenine ve yenilen içilen gıdaların temizliğine özen edilmesini öneririz”

Prof. Dr. Şiddetli Altuntaş Görgülü, sarsıntı bölgesinden diğer kentlere yaşanan göç hareketleriyle oluşabilecek salgına cebin dahi uyardı

İSTANBUL – Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin peşi sıra müstevli riskine cebin uyarıda kâin Başakşehir Çam ve Sakura Kent Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Terbiye Sorumlusu Prof. Dr. Heyecan Altuntaş, bölgede alınabilecek tedbirleri sıraladı.

Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler 10 ilde yıkıcı etkilere illet oldu. Depremin arkası sıra öğün kenarlarında biriken çöpler, içme suyuna erişimde yaşanan zorluk ve yanında gelen hıfzıssıhha sorunu yeryüzü büyük problemler ortada düz alıyor. Uzmanlara bakarak, balaban afetlerin arkası sıra tagaddi, hıfzıssıhha ve içme suyuna erişimde yaşanan sıkıntılar salgına dayanç hazırlayabilir.

Konuyla ilgilendiren bilgelik veren Başakşehir Çam ve Sakura Kent Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Eğitim Bilimi Sorumlusu Prof. Dr. Dinamit Altuntaş Münevver, depremlerde kanalizasyonların düz hareketiyle birlikte içme suyuna karışma ve suyun kirlenme ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, “Alelumum depremden 4. ve 5. günden sonra saf gıdaya, suya ulaşılamama sebebiyle gıdayla suyla bulaşıcı enfeksiyonları kalın rüyet riskimiz bulunan. Gerçekte depresyon altında kişilerin korkulu aynı riskleri yok. Ama insan dışkısının kontrolsüz aynı şekilde kalması bunların gıdayla bulaşması nazik riziko. Dışkı bulunduğu ortamda biricik başınayken muhtemelen tıpkısı risk oluşturmuyor. Amma bu gıdayla suyla bulaşırsa veya elle kontamine olursa ve o halk yıkanmazsa o hijyen sağlanamazsa risk oluşturabilir bağımlı. Henüz evvel yaşanmış olan afetlerde da eş riskler bütün görülmüş maalesef. Böyle riskler var” dedi.

“Muhakkak umum hijyenine ve yenilen içilen gıdaların temizliğine ilgi edilmesini öneririz”

Muhtelif enfeksiyon risklerine karşı alınabilecek önlemleri dahi açıklanan Prof. Dr. Kültürlü, “Saf içme suyuna ulaşmanın sağlanması, kontrolsüz suların kullanılmaması. veya akıllıca şekilde kaynatılarak, dezenfekte edilerek klor tabletleriyle yahut akıllıca miktarda çamaşır suyuyla dezenfekte edilerek kullanılması kadar yöntemler mümkün. Çiğ göveri semere elhak ne kadar ulaşılabiliyordur bilmiyorum ama onların bile uygun sularla temizlenerek kullanılması vacip. Kesin ahali hijyenine ve yenilen içilen gıdaların temizliğine özen edilmesini öneririz. Tuvaletlerin da içme suyuyla karışmaması üzerine atıkların üstelik karışmaması konusuna ilgi edilmesini öneririz. Tabi vakit kaybetmeden amel yahut bulantı kusmayla gelişen enfeksiyonlar değil sarsıntı döneminde insanların dolgun barınmaları, hele soğuk olan dönemlerde kıytırık alanlarda neşeli miktarda kişilerin bulunması damlacık marifetiyle geçici enfeksiyonlar aha batar, ense teneffüs yolu enfeksiyonları belki menenjitleri sarmak gibi durumlarla birlikte karşılaşabiliriz. Bağımlı onların birlikte uygun tıpkısı şekilde ortamdan uzaklaştırılmaları gerekiyor. Özellikle koyu yaralanmalar, detaylı süre açıkta artmış karışık yaralar, tetanoza menus yaralanmalar, bunların tetonaz açısından aşıyla çabukça korunmaya alınması gerektiğinde dahi hızlı hızlı otama edilmesi gerekiyor. Tabi takkadak insanlar etkilenmedi zooloji da etkilendi. Onlar dahi evsiz, barınaksız kaldılar. Kemirgenler arttı. Bu çeşit riskler açısından çokça titiz olunması gerekiyor” diye niteleyerek konuştu.

Prof. Dr. Görgülü göç hareketleriyle oluşabilecek salgına karşı üstelik uyardı

Tozun haddinden fazla bunaltıcı bire bir riziko oluşturmayacağını belirten Prof. Dr. Aydın, “Detaylı süre eğer yaralanmaları varsa hasar varsa vücudunda onların da boş namına kalması toprak teması onlar balaban riziko oluşturuyor. Bağımlı ezilmenin parçalanmanın getirdiği riskler birlikte bunun konusunda ekleniyor. Ona müteveccih tetanoz ve başka cilt, yumuşak doku, kemik enfeksiyonları açısından de gerekenler yapılıyor. Göç olaylarıyla karşılaşıyoruz. Oradaki insanlarımız yakınlarının yanlarına gelmeye başladılar. Iri göç hareketleri var. Bunların getirdiği enfeksiyonlarla birlikte yüz yüze kalacağız. O açıdan birlikte dikkatli görünmek lazım. O bölgeden gelen vatandaşlarımız üstelik yahut orda kâin kişiler da evvel ortaya çıkan vakaların edim kabil biraz ilk bahsettiğimiz vakaların derhâl ayırt edilip, ona bakarak ilaç alınması da beklenen bir salgın yerinde o salgının boyutunu budamak itibarıyla düşündürücü tamam” ifadelerini kullandı.

Share: