Zehirlenen kişmiri kerkes, otama edilip doğaya bırakıldı

ANKARA’nın Kızılcahamam ilçesinde tarımsal ilaçlar zımnında zehirlenen nesli od altındaki kişmiri akbaba, 2 kamer süren tedavisinin ardından doğaya bırakıldı.

Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı bölgesinde 2 kamer önceki zayıf halde bulunan nesli tehlike altındaki esmer akbaba, Huy Dulda ve Milli Parklar Toprak Müdürlüğü ekiplerince tedavisi üzere Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’ne doğrulama edildi. Zirai ilaçlar dolayısıyla zehirlendiği belirlenen 1 metre boyunda, 3 metre kanat açıklığına eş karaca akbaba tedaviye makbuz. 2 kamer süren tedaviyle sağlığına mülaki yağız akbaba, Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı Tempo Terası’ndan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Baytar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, Hayvan Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Oytun Okan Şener ve Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar ile öğrenciler eliyle doğaya bırakıldı.

‘KORUMA ALTINDA BİR TÜR’

Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar, kişmiri akbabanın nesli tehlikede olan bire bir kuş türü olduğunu, Türkiye’de Eskişehir ve Kızılcahamam’ın tehlikeli yaşadığı yerler olduğunu söyledi. Ünüvar, “Mahir kuş türü olan yağız kerkes doğada iğrenç ve geberik hayvanlarla beslenen tıpkısı kuş türü. Genellikle rızık kaynaklarının azalması, zehirlenme ya dahi vurulma kabil hadiselerle bu hayvanların arada sırada hayatı tehlikeye girebiliyor. Esirgeme altında olan birlikte tıpkı türdür. Türkiye’de 200 civarında insan olduğu düşünülüyor. Bu gibi hayvanların hayatı tehlikeye girdiği antlaşma ya de tedavi olma ihtiyacı olduğu zaman Ankara Üniversitesi Baytar Fakültemizin Efsanevi Hastanesi’ne geliyor. Hayvan Bilimi tedavi oluyor ve daha sonradan doğayla gine buluşturuluyor. Hocalarımızın gayretiyle karaca akbaba sağlığına kavuştu. Doğaya saldık. Kendini elan hür hissedeceği bir yaşamla buluşmuş oldu. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

‘DAMAR YOLUNDAN SERUMLA BESLEDİK’

Başhekim Doç. Dr. Oytun Okan Şener ise “Kişmiri akbabamız yaklaşık 2 ay önceki zehirlenme şüphesiyle bize geldi. Berenarı bitkin ve kendiliğinden beslenemez durumdaydı. Destekleyici otama uyguladık. Öncelikle damar yolundan serumla besledik. Ağızdan beslenmeye başladığı ant süreç kolaylaştı. Hikmet otama gereksinimi olanlara fizik tedavi uyguluyoruz. Bu akbabamızda bu gereksinim olmadı. Olması gereken kilosuna ulaştırdıktan sonra kıytırık kanat çalışmaları üstüne zaman yağız akbabayı doğaya kavuşturduk. Dünyadaki sayıları çokça azaldı; amma Türkiye’de dünyanın geneline kıyasla makro tıpkısı kişi var” diyerek konuştu.



Share: