Yabancı Sanatçıların Gözünden 15.Uluslararası Eskişehir Pişmiş Arazi Sempozyumu

Tepebaşı Belediyesi vasıtasıyla planlı 15. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’na yurt dışından katılan sanatçılar düşüncelerini paylaştı. Cenup Kore’den Kim Yong Moon “Bilgi Şöleni çok etkileyici. Dünyanın bir nice yerinden ünlü sanatçılar var. Bireysel çalışmalar var. Birçok şekilde asar var, haddinden fazla etkilendim” ifadelerini kullandı.

Tepebaşı Belediyesi aracılığıyla bu yıl 15.’si yapılan Arsıulusal Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu devam ediyor. Bilgi Şöleni, Türkiye’deki sanatçıların beraberinde Romanya’dan Delia Maxim, Küba’dan Martha Jimenez, İtalya’dan Massimo Pistone ve Cenup Kore’den Ki Yong Moon ülkelerinden sanatçıların katılımı ile düzenleniyor.

MAXİM: KATILDIĞIM SEMPOZYUMLAR ARASINDA ARZ İYİLERİNDEN BİRİ”

Rumen sanatçı Maxim “Sempozyumu çokça sevdim. İnsanları sevdim. Organizatörler, öğrenciler etraflı. Buradaki düz de ongun. Katıldığım sempozyumlar beyninde sunma iyilerinden biri bu. Eksiksiz hissediyorum” ifadelerini kullandı.

Cenup Kore’den Moon, “Sempozyum haddinden fazla etkileyici. Dünyanın bir nice yerinden ünlü sanatçılar var. Bireysel çalışmalar var. Bir Nice şekilde eserler var, çok etkilendim. Etkilendiğim benzeri apayrı laf ise kafelerin, apartmanların olduğu caddelerde görüşme eserleri var. Site kilitsiz küreksiz çekicilik müzesi gibi. Ayrımsız bambaşka dideban ise birçok sanatçı bir arada çalışıyorlar. Ayrıca ego dahi bir nice bilgelik edindim” dedi.

JİMENEZ: BU, TÜRKİYE’NİN ELDE ETTİĞİ BİR BAŞARIDIR

Küba’dan mevrut sanatkâr Jimenez ise şunları kaydetti:

“Arsıulusal Pişmiş Yer Sempozyumu çokça zer ve benim amacıyla tıpkısı başarı. Bu bir sükse zira çok majör ayrımsız şeye sahip, o dahi kültürü kurtaracak olmaları. Çokça bozuk, çok anadan görme olan seramiklere derece katılıyor. Bu sanatın içinde adam yaşamının bilcümle ifadesi tebarüz ediyor. Bu, Türkiye’nin elde ettiği aynı başarıdır. Tıpkı zamanda Osmanlı kültürünü de yaşatıyorlar çünkü süresince kurtaracak cemi bozuk sanatları görüyorsunuz. Türkiye’nin bununla iktisadi olduğunu düşünüyorum. Umum geleneklerin haddinden fazla domuzuna olan antika sanatını kurtararak tarihi koruyorlar, kutlama ederim. Antrparantez farklı tüvana kuşakların ve çocukların sempozyuma bittabi bağlandıklarını ve Türkiye’da seramik sanatlarının gelişimini izlem etmenin değerli olduğunu, herkesin sevgisini kazandıklarını gösteriyor. Uluslararası Pişmiş Arazi Sempozyumu’nda, benim yaptığım parça, akse ve 2022’nin serisinin eseridir. Annemin etkisi ile dikiş makinesi temasıyla bire bir faaliyet yapıyorum. Tecrübelerime göre terzilik makinesi bizlerin familya yapısında şanlı yeri olan bir nesnedir. Aileden ve evinden çok tabiiyet verdiğini, haddinden fazla kontak ve beraberliği düzen kadir. Neredeyse seçkin ant annemi künde etmiştir ve bu yüzden bu parçayı yaptım. Bu yüzden dikiş makinesi annelere ihtiram duruşu niteliğinde.

PİSTONE: SEMPOZYUMA ADANMIŞ BİR ÇALIŞMA YARMAK EFSANE

İtalyan sanatkâr Pistone “Konseptiyle bu sempozyuma adanmış bire bir çalışma yapmak söylence. Bence bu hem bizim üzere de site üzere birlikte benzeri şımarıklık. Hanek seçme birimizin DNA’sında mevcut biyolojik ayrımsız fosildir ve evrenin tamam tarihini edip. Bu nedenle de adamlık tarihidir. Yani evrende doğduğundan beri meydana mevrut cemi eziyetler ve çalkantılar içimizde yazılıdır. İnsanlık tarihinin sonsuz değişen bölümlerinde, yapıtın yapısı geometriktir, yani küçükten büyüğe akıllıca harcama ve sonraları bu figürler dizisi bulunmayan tamam ve dışarıdan yeniden belirir, sonra büyük olarak kafasız döner sermaye. Eserimde bunu anlatmaya mücahede ettim” dedi.

Share: