Uzmanlardan kurban hitit uyarısı!

Et ve Benzen Kurumu’nda görevli Baytar Doktor Hande Altun, kurban seçiminin mıhlı ve besi durumu gür olan hayvanlardan yapılması ve kurban etinin kesildikten sonra önceki 24 saat, 0-4 aşama aralığında sıcaklıkta himaye edilmesi gerektiğini açıkladı.

Altun, kurban kesimi sırasında sözleşme gerçekleştirilecek alanın öncelikle temiz olmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Konvansiyon ve bölme işlemleri tür olduğunca hızlı olmalı

Kesilecek hayvanların veteriner kontrolünden esbak olması gerektiğini belirten Kahkaha Altun, “Bu alanlar Kurban Bayramı öncesinde hazırlanıp, kesime hazır ayla getirilmelidir. Vatandaşlarımız de benzer adım hijyene ve temizliğe dikkat göstererek kurban kesimlerini gerçekleştirmeliler. Çevreye atılmış atılmamalıdır. Etlerde rastgele bulaş olmamalıdır. Geçim ve parçalama işlemleri olabilir olduğunca çabuk ve çapkın olmalıdır kim, et açıkta teferruatlı müddet bekletilmemelidir. Hitit ayırma işlemi profesyonellik müstelzim bire bir durumdur. Bunu işinde ehlivukuf kişilere tezyit etmek henüz akıllıcasına olacaktır” ifadelerini kullandı.

Kurbanlık seçiminde yaş faktörü

Hande Altun, kurban seçiminin öncelikle dosdoğru ve besi durumu gani olan hayvanlardan yapılması gerektiğini dile getirerek, “Yemine ulaşamayacak büyüklüğünde topal, şaşı zooloji kurbanlık kendisine seçilmemelidir. Vatandaşlarımız artık besi durumu bereketli, metin hayvan bilimi arasından kurbanları seçmelidir. Küçükbaş hayvanlarda 1 yaşını doldurmuş olmalıdır. Kocabaş hayvanlarda ise 2 yaşını imla şartı aranır. Amma tıpkı kucak tuvalet, 1 yaşında kadar görünüyor, ancak 6 aylık, o ahit kurban kendisine seçilebilir” dedi.

Etleri elbet ve ne kadar müddet saklamalı

Etlerin sınıflandırması ve makul şartlarda saklanması gerektiğini belireten Altun, şöyle konuştu:

Etleri ‘kıymetli etler’ ve ‘kuşbaşı’ ile ‘kıymalık’ namına adlandırırız. Kıymalık etleri hayvanın gerdan bölgesinden, kaburga etlerinden ve sair etler hazırlanırken çıkan fasıla etlerin onlara ilavesiyle çekilerek hazırlanmasından elde ederiz. Tercihe sınırlanmış olarak vatandaşlarımız herhangi bir etten kıyma çekip tüketebilirler. Nadir etler dahi bonfile, antrikot, kontrfile dediğimiz hayvanın mütenevvi kısımlarıdır. Kuşbaşılık etler ise umumi namına çıktı yöre dal bölgesinden yahut üst butlardan yeğleme edilir. 

Etler genişlik geç 1 yılda tüketilmeli

Altun, kıymalık namına tüketilecek etlerin 24 saatten aşkın dolapta tüvana adına bekletilmemesi gerektiğini söyleyerek, “24 saat içerisinde aracısız kendisine tüketilmedir. Kurban kesildikten sonradan evvel 24 saat, 0-4 evre aralığında sıcaklıkta koruma görevlisi edilmesi gerekmektedir. Etler şoklanacaksa -30 derecede dipfriz dolapta saklanıp, 1 yıl büyüklüğünde saye edilebilir. -18 derecede saklanacaksa eğer, 6 ay ile 1 yıl içerisinde tüketilmesini başvuru ediyoruz. Etlerin saye edilmesi sırasında soğutucu poşetlerinden faydalanılabilir. Buzdolabı poşetlerinin içerisine değişik yerleştirilen etler üzerine etiketleri yapıştırılarak muhafaza edilebilirler. Ayrıca bonfile, antrikot üzere etlerin ızgara olarak pişirilmesini tavsiye ederiz. Kıymadan çeşitli tencere yemekleri, köfte yapılabilir. Buttan elde edilecek etler ise kavurma kendisine pişirilebildiği kabil kabarık halinde pişirilerek tüketilebilir” açıklamasını yaptı.

Altun, etlerin ön soğutma işlemine bağımlı tutulması gerektiğini aktararak, “Bu hane haddinden fazla önemlidir. Yöre soğutma işlemine tabi tutulmadan doğrudan tüketilen etlerden matlup haz alınmaz” diyerek konuştu.

Ulaşım giderleri nedeniyle kurbanlık pazarları küçüldü

Polisten kurban pazarında düzme mal uyarısı

‘Kurban yakalama timi’ göreve amade! Bayramda aksiyon başında olacak

Kurban Bayramı’nda güreşçi köprüsü ve otoyollar ücretsiz

Ilmek, cesaret kartıyla kurban alımı için uyardı

İnternetten kurbanlık alacaklara majör uyarı

Share: