Ukrayna’dan dev bankalar amacıyla ‘savaş suçu’ iddiası

Ustenko iki dönüş geçmiş Financial Times’ta yayımlanan söyleşide JPMorgan, HSBC ve Citigroup kabil kuruluşların “Putin rejimine yardım ettiğini” savundu.

Moskova, 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna istilasının arkası sıra Garplı ülkelerin sakil yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmıştı. Kip çok müşareket, Rusya’daki operasyonlarını ya durdurmuş ya dahi azaltmıştı.

Ancak ara sıra para kuruluşlarının, Acımasız kuruluşlarıyla büyü hâlâ devam ediyor.

KUL merkezli JPMorgan’ın Rusya’daki yatırımlarla ilgilinen kolu JPMorgan Russian Securities’in, Gazprom, Sberbank ve Rosneft’teki hisseleri duruyor.

Müttehit Kraliyet şirketi HSBC ve Fransız Crédit Agricole’un erinç yönetimi birimleri de Gazprom ve Rosneft hisselerini hâlâ ellerinde tutuyor.

Ustenko’nun bahis konusu şirketlere bu hafta gönderdiği mektupta merkezi ÇAKER’dahi olan Citigroup’un, Lukoil ve Vitol’e güven kolaylıkları tanıdığı sav ediliyor.

Ustenko mektupta, Rus petrolü ticaretini işleyen şirketlere itimat verilmemesini istedi.

Bankaları savaşı uzatmakla suçlayan Ustenko, barışın sağlanmasının ardından Ukrayna’nın yeniden inşasında bu şirketlerle işbirliği yapılmasının engellenebileceğini söyledi.

Iktisat danışmanı, FT’yle söyleşisinde üstelik Ukrayna Adalet Bakanlığı’nın çarpışma biter bitmez Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) sav açmayı planladığını bildirdi. Rusya’evet ait taşıl yakıtlarla münasebetli olan kuruluşlar hakkında veri toplandığını kaydetti:

Bana göre Putin rejimine bu şekilde müzaheret ettikleri ve rejimi destekledikleri için çekişme suçu işliyorlar.

UCC hükümetleri yahut şirketleri hangi inceleyebiliyor ne bile kovuşturabiliyor. Ancak buralarda görev fail şahıslar, UCM’nin kapsamına giriyor.

JPMorgan, FT’ye yaptığı açıklamada Batı’nın yaptırımlarının uygulanmasındaki rolüne ilgi çekti ve yaptırımları özenle uyguladığını savundu.

Citigroup ve Crédit Agricole ise mektuba direkt karşılık vermezken, Rusya’daki operasyonlarla ilgilendiren esbak açıklamaları yineledi. Şirketler, Rusya’yı ağız ağıza tecezzi etmenin devir alacağına ilgi çekti.

HSBC cephesindense açıklama gelmedi. (Independent Türkçe)

Dev bankaların WhatsApp faturası 1 bilyon dolar

 

Gözler dev bankaların bilançolarında

 

Share: