Tavuk eti ihracatı yüzdelik 54 arttı

Akarsu ürünleri ve hayvanca mamuller sektörü ihracatı geçmiş şeş ayda Türkiye ortalaması olan yüzdelik 20’nin üstünde artarak yüzdelik 34 artışla 1 milyar 533 milyon dolardan, 2 milyar 52 milyon dolara yükseldi. İlk şeş ayda sunma çokça ihraç edilen geçmiş üç ürünün tavuk eti, benzen kreması ve levrek olduğunu tamlayan İstanbul Su Ürünleri ve Hayvanca Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Müjdat Sezer, “Tavuk eti ihracatı yüzdelik 54 artışla 161 milyon dolardan 248 milyon dolara, benzin kreması ihracatı yüzde 86 artışla 71 milyon dolardan 133 milyon dolara, levrek yüzde 17 artışla 111 milyon dolardan 131 milyon dolara yükseldi” dedi.

Irak geçmiş sırada saha alıyor

İhracatta 380 milyon 547 bin dolarla Irak’ın önce sırada geldiğini kaydeden Sezer, Irak’ın ardından 101 milyon 892 bin dolarla İtalya, 100 milyon 616 bin dolarla Rusya, 89 milyon 536 bin dolarla Hollanda, 83 milyon 936 bin dolarla Mürekkep Arap Emirlikleri’nin geldiğini bildirdi. Angajman namına ihracata kapalı pazarlara yöneldiklerini aktaran Sezer, “Bu sayede dünya standartlarındaki kalite ve teknoloji ile üretilen ürünleri tamlık dünyaya ulaştırmayı hedefliyoruz. Bunun için öncelikle bürokratik çalışmalarla bu pazarların açılmasını hatırlamak, erkin ticaret anlaşması yapılması gereken ülkeleri belirleyerek gümrük vergilerinin sıfırlanmasını bulmak için bakanlıklarımızla ülfet halindeyiz. Değişik taraftan, ekleme değeri elan erdemli ürünlerin ihracatına ciddilik verilmesi, Avrupa Birliği kabil genişlik balaban misyon pazarın ihracatımıza açılarak sektöre kazandırılması iri önem genişlik ediyor. Türkiye, Avrupa’evet su ürünleri gönderebiliyor, antrparantez Avrupa’de tüketilen seçme 4 balıktan biri Türk balığı diyebiliriz. Hedefimiz kanatlı ürünleri ihracatı üzere da analog bire bir sükse akdetmek. Avrupa pazarına olan geri hizmet avantajımızı kullanarak, kanatlı mahsulat ihracatı açısından akıbet mertebe önem sunu eden bu pazarın açılması ile eklenmiş değerimizi 2 katına fehmetmek istiyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Dünya standartlarında üretim yapılıyor

Son 12 aylık çağ ihracatlarına bakıldığında tavuk eti, çipura, levrek ve süt kremasının öne çıkan ürünler olduğunu açıklayan Sezer, Türkiye akarsu ürünleri ve hayvanca mamuller sektöründe acun standartlarında istihsal yapıldığını bildirdi. Kaslı geri hizmet imkanları ile dünyanın rastgele namına güre, dondurulmuş ve ekleme değeri yüksek ürünleri gönderebildiklerini dile getiren Sezer, ağızotu maliyetlerinin ötede yükselmesinin eser maliyetlerini artırdığını ve dünya ile rakiplik gücünün zayıflamasına amil olduğuna bile ilgi çekti.

Çin’e dış satım artışı devam ediyor

Çin’mağara dünyada tavuk hitit sektöründe genişlik fazla dış alım özne ülkelerin başında geldiğini kaydeden Müjdat Sezer, amaç münasebet olan Çin’e yönelik Tecim ve Ekincilik ve Orman Bakanlığı ile yürüttükleri çalışmalardan serencam alındığını ve pazarın Türkiye’ye açıldığını aktardı. Acun’dan Mehmet Hanifi Gülel Firmaların Çin’e ihracat yazmak için başvurularını ilettiğini, fakat Çinli heyetlerin yapacağı bünye ziyaretlerinin pandemi koşulları ve yolculuk kısıtlamaları cihetiyle ertelendiğini belirten Sezer, “Çin’e kanatlı ihracatı yetkisi benzeri firmaya verilmesine rağmen, bu ülkeye ihracatta güç bire bir çoğalma yaşanıyor. Haziran ayında Çin’e olan ihracatımız bire bir geçmiş ay olan mayıs ayına bakarak yüzdelik 31 oranında artarak 4,2 milyon dolardan 5,5 milyon dolara yükseldi. Akıbet 12 aylık dönemde ise Çin’e olan parafin et ihracatı yüzdelik 353 oranında artarak 13,5 milyon dolardan 61 milyon dolara yükseldi. söz konusu ihracat izinlerinin umum firmalar yoluyla alınması ile önümüzdeki dönemde Çin’e olan beyaz deri ihracatımız kat ve intaç artmaya bitmeme edecek. Mavera yandan Türkiye’den ilk 6 ayda 24 milyon 596 bin dolar mesabesinde tavuk ayağı ihracatı yapıldı. Arz çokça tavuk ayağı ihracatı yapılan geçmiş 5 mevki sırasıyla; 23,3 milyon dolarla Çin, 543 bin dolarla Özbekistan, 359 bin dolarla Tayland, 230 bin dolarla Suriye, 105 bin dolarla Irak düzlük alıyor” dedi.

Tavuk eti üretimi nisanda arttı

 

Share: