Tarımsal istihsal ve ormanlara ilişik yasa teklifi TBMM’de

TBMM Ekincilik, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda, tarımsal istihsal ve ormanlara ait düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmelerine başlandı.

Ekincilik, Orman ve Köyişleri Komisyonu, DÜRÜST Öğür Kars Mebus Yunus Tığ başkanlığında toplandı. Komisyona, Tarım ve Orman Icra Vekili Yardımcısı Ebubeki Gizligider dahi katıldı. Teklifin önce imza sahipleri SELIM Öğür Kırklareli Saylav Selahattin Minsolmaz ve SELIM Öğür Kocaeli Mebus İlyas Şeker Hastalığı, komisyona banak yaptı. Minsolmaz, zirai üretimin özellikle abuhava değişikliğinden gösterişli etkilendiğini, sonuç yıllarda gıdaya talebin artmasının bile saf kaynaklar ve üretimin planlanmasını zaruri kuzuluk getirdiğini kaydetti. Bu nedenle kaynakların eli nimetli kullanılması ve bu doğrultuda yasal düzenlemeler yapılmasının hem üretici hem üstelik üretimin korunması açısından vazgeçilmez olduğunu söyledi.

Tarımın, milli güvenlik meselesi olduğunu tamlayan YANLIŞSIZ Fırka’li Minsolmaz, gıda ve ekincilik alanında Türkiye için risk oluşum fail sorunların ortadan kaldırılması, halkın bol bolamat seviyesinin artırılması üzere proje ve programların eş güdümlü olarak çalıştırılması gerektiğini vurguladı. Minsolmaz, teklifin umar çalışkan gayeli kendir üretimine ilişik aranjman içerdiğini, zirai üretimin planlanması üzere bile Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan üretim öncesi müsaade alınmasını, sözleşmeli üretim modelinin üreticiler lehine geliştirilerek yaygınlaştırılmasını, süreduran mütezayit ekincilik arazilerinin kiralanarak üretime kazandırılması, çiftçilere henüz hoşgörülü bindi sistemlerinin oluşturulmasının yanında beygir yarışları ve ormanla ilgilendiren düzenlemelerin olduğunu aktardı.DOĞRU Tümen’li Şeker Hastalığı ise orman alanlarına müsaadesiz dökülen hafriyatlarla ilgili ağırlaştırılmış cezalar getirileceğine dikkat çekti. Şeker, teklifte orman köylerinde ormanlarda çalışanların sigortalı olmasına ilişkin dahi arttırma desteklerin öngörüldüğünü söyledi.’ÜRETİMİN PLANLANMASI ZORUNLULUK’Ekincilik ve Orman Nazır Yardımcısı Gizligider, ekincilik ve orman sektörünü yıpranmamış aynı vizyonla geleceğe hazırlamaya gayret ettiklerini kaydederek, “2050 yılında kullanılabilir akarsu potansiyeli birçok enerjik cihetiyle yüzde 25 azalacak. Yıllık su ihtiyacı ise yüzde 55 artacak. Ülkemiz, su stresi altında tıpkı devlet. Suyu temel alan bire bir istihsal planlaması yapılması ıztırar haline geldi. Halihazırda ülkemizde makbul suyun yüzde 73’ü tarımsal faaliyetlerde kullanılıyor. Üretimin planlanması çıktı ayrımsız zorunluluktur. Çiftçilerimizin üstelik genişlik asıl beklentisi geleceği görebilmek ve planlayabilmektir” dedi.’ÜRETİCİLER İÇİN PAZARLAMA SORUNU YARATMAYACAK’Ürün desenine akıllıca olmayan istihsal faaliyetlerinin, bugüne büyüklüğünde türlü sorunlara misil açtığına işaret fail Gizligider, “Yer altı suları kullanılarak yapılan üretim sonucunda obrukların sayısı gün günden artmakta. Depremi yaşadığımız bu günlerde tıpkısı tehlikeye özen kabul etmek isterim. Obrukların sayısının bu büyüklüğünde artması, artık yerleşme yerlerini üstelik tehlikeye sokan ruzname kendisine önümüze çıkıyor. Bugün kırık hatları haritasının birlikte kuraklık haritasını üstelik yakından strateji ediyor, bu doğrultuda yeni politikalar geliştirmeye mücahede ediyoruz. Bu kapsamda düzenlenen üretimi yaygınlaştıracağız. Kontratlı üretimi da yetiştirmek istiyoruz. Bu kapsamda üreticilerimiz açısından pazarlama sorunu yaratmayacak, tüketicilerimiz açısında birlikte fahiş fiyat artışlarının önüne artırmak istiyoruz. Kontratlı üretimin gelişmesiyle üreticilerimizin seçme sene ‘Ürünüm acaba bu yıl para edecek mi’ sorusuna imdi son çevirmek istiyoruz” diyerek konuştu.

Teklifin geneli üzerindeki görüşmelere devam ediliyor.

Share: