Sigortalı müteharrik sayısı 23 milyona yaklaştı

April ayında sigortalı çalışan sayısı 22,6 milyona çıkarken, inşaat sektörü istihdamı yüzdelik 12 daraldı.

TEPAV İstihdam İzleme Bülteni’nin 119. sayısı yayımlandı.

Detaylar şu şekilde:

“April ayında sigortalı etkin sayısı almanak yerine yüzdelik 3,4 oranında (734 bin) artarak 22,6 milyon yerine gerçekleşmiştir. Kayıtlı istihdamı temel düzlük SGK April ayı verilerine göre, toplanmış sigortalı çalışanların yüzdelik 72,5’ini oluşturan sigortalı ücretli müteharrik grubu yıllık yerine yüzdelik 3,9 (611 bin) artmış ve genel eğilimi belirleyici olmuştur. Esnaf-çiftçi grubundaki değişim yüzdelik 2,6 artış yönünde olmakla beraber alt sınıflarda eğilimler farklılaşmaktadır; bu dönemde esnaf sayısında yüzde 5,6 (135 bin) artış, fellah sayısında ise yüzde 10,5 (57 bin) düşüş görülmüştür. Dikici sayısında etraflı süredir süregelen düşüş eğiliminin beraberinde, esnaf sayısı Teşrinievvel 2021’den itibaren sunma acul çoğalma gösteren etkin sınıfı iken, artma oranı yıl esasen bu yana gerilemektedir. Farklı taraftan, kamu sektöründe sigortalı etkin sayısındaki çoğalma ise yüzdelik 1,4 ile sınırlıdır. Antrparantez, sigortalı çalışan sayısı da Nisan 2022 bakımından sunu faziletli seviyesine ulaşmakla bu arada yıl başından bu yana yıllık artma oranlarındaki çökme dikkat çekmektedir.

Nisan ayında yapım sektörü istihdamı oylumlu oranda gerilemiş, imalat sektöründe son yılların sunu bağan istihdam çoğalma hızı gözlemlenmiştir. Sigortalı ücretli çalışanların yüzde 52,4’ü üç temel sektörde istihdam edilmektedir. Bu sektörler, sırasıyla, imalat (yüzdelik 27,5), global ve müteferrik ticaret (yüzde 15,5) ve inşaat (yüzdelik 9,3) sektörleridir. Almanak değişimlere bakıldığında imalatta yüzdelik 3,7, global ve gayrimuntazam tecim sektöründe yüzde 5,3 artma gözlenirken, yapım sektöründe ise yüzde 11,9 düşüş gözlenmiştir. İnşaat sektöründe Nisan 2021’den itibaren almanak istihdam artışları çabucacık gerilerken, 2022 yılı Mart ayı itibarıyla başlayan daralma April 2022’de de bitmeme etmiştir.

Hizmet sektörleri nispi kendisine canlıdır; istihdamda faziletkâr uyumlu artışlar devam etmektedir. . Bu sektörlerden, konaklama ve şart hizmeti faaliyetlerinde yüzde 20, vukuf ve iletişimde yüzdelik 13,4, amme idaresi ve savunma; zorunlu sosyal güvenlikte yüzde 11,5 ve eğitimde yüzdelik 9,9 yıllık istihdam artışları sürmektedir gerçekleşmiştir.

89 alt sektörün 17’sinde sigortalı ücretli etkin sayısında azalış görülmüştür. Bildirme haddinden fazla daralan kısım 162 binlik istihdam kaybı ile çatı inşaatı sektörü olmuştur. Çatı dışı yapıların inşaatı (23 bin), hususi inşaat faaliyetleri (21 bin) ve karı hizmetlerinde 10 günden aşkın çalışanlar (17 bin) üstelik istihdamı etkin sayısı namına yeryüzü çokça daralan başka sektörlerdir. Oransal namına bakıldığında ise istihdam yeryüzü hızlı karı hizmetlerinde 10 günden aşkın çalışanlar sektöründe (yüzde 26,7) gerilemiştir. Bu sektörü yüzdelik 14,5 azalışla çatı inşaatı sektörü ile yüzde 7,5’lik azalışla hanehalklarının kendi ithalat faaliyetleri sektörleri takip etmiştir. Değişik bina dışı yapıların inşaatı ile özel inşaat faaliyetleri bile istihdam kaybı faal gayrı sektörlerdendir.

Eş çalışan sayısı güzeşte yıla ve Mart ayına bakarak artmıştır. April 2022’dahi sigortalı eş müteharrik sayısı bir yıl öncesine göre 496 bin, Mart ayına bakarak ise 67 bin kalık ve 5,3 milyona ulaşmıştır. Antrparantez hep istihdam içindeki payı birlikte yüzde 32,3’e yükselmiştir. Sigortalı ücretli kadın çalışan sayısında Ilkgüz ayından bu yana devam eden artma eğilimiyle avrat istihdamı, April ayında benzer ve istihdam payı adına tarihî arz faziletkâr seviyesine ulaşmıştır.”

Sigortalı sayısı tıpkı yılda 767 bin dirilik arttı

 

İşsizlik Sigortası Fonu mecmu varlığı 3,5 milyar TL arttı

 

 

Share: