Şavul Vakfı Temsilcisi Hüseyin Sürücü: Tarihi Kaynak Köyünün Silueti, 12 Eğik İnşaatla Kapanacak

TUNAKAN YILDIRIM

Çevre ve Ekin Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı Kesim Temsilcisi Hüseyin Güdücü, Karabük İl Umumi Meclisi’nin yapımına cevaz verdiği 12 katlı konut binasının tarihi Pınar köyünün silüetini bozacağını söyledi.

ŞAKUL Vakfı Bölge Temsilcisi Hüseyin Çoban, Karabük’ün Kaynak köyünün Türkiye’nin 4. nazik mağarası olan Bulak (Mencilis) Mağarası’ndan başlayıp Karabük- Safranbolu yoluna kadar uzanan 7 kilometrelik parkurunda birçok şelale, gölet ve ezgi tepesini içinde barındırdığını ve köyde himaye altında bir nice çatı bulunduğunu belirtti. Güdücü, şunları söyledi:

“Safranbolu ve Karabük için mukavemetli çok arazi vermiş, öz topraklarından çekilmiş, Safranbolu, Safranbolu yerine kalabilsin, Beşbinevler Mahallesi’nde eskimemiş tıpkı kent oluşsun diyerek bıraktığımız topraklar var. Bizim köyün ustaları, çatı ustaları. Hepsi Safranbolu’nun kuruluşunda, hassaten Cumhuriyet’in kuruluşunda, Ankara’nın yapımında düz aldılar. Tığ, buraları hem koruduk hem yaptık amma bu korumanın böylecene kendimizi dulda noktasına geldik maalesef.

“12 KATLI İNŞAT YERİNE AĞIR YAPILAŞMAYA RAZIYIZ”

İnşaat yapılacak alanda dokunakli yapılaşmaya razıyız. Burada iki kıvrım, tripleks evlerde insanlar yaşasınlar; biraz ekincilik alanı kalsın, bağlar bahçeler. Biliyorsunuz çavuş üzümü haddinden fazla ünlü bizim buralarda. Bunlar kalsın istiyoruz. Karabük Beşbinevler Mahallesi’nin Pınar köyü ile çizik olduğu noktada 12 bükülmüş benzeri yapıya Karabük İl Umumi Meclisi müsaade vermiş. 12 katlı ayrımsız yapı, iki acımasız dolgunun altına gelen tıpkısı noktada. İş yeri ve göz alanı adına yapılacak. Derakap yanı sıra 4-5 kıvrım binalar var. Hızla ast noktamızda düz kayran Beşbinevler Mahallesi’nde hemen 10 eğik, çukurda düz alan aynı yapı var, onu esbabımucibe göstermişler. Safranbolu’dan baktığınızda bundan sonra bizim köyümüz görünmeyecek. İnşaat yapılacak alanın aceleten peş kısmında benzeri tümülüs var, zarfında Roma mezarı imdi. Bizim köyde onlarca sülale siper altında. Koruyoruz biz onları.

“BUNU KORUMAMIZ GEREKİYOR, TARIM ALANLARI GEREKİYOR”

Hars Varlıklarını Esirgeme Oturmuş, ‘İnşaat izni verilen düzlük benim saham ortamında değildir’ diye benzeri karşılık yazmış. Bunlar, bütün kuralların kenarından tebarüz etmek. Senin mahfuz yapılarının kayran aldığı alanın siluetini etkileyecek bu inşaat. Buradan Safranbolu’yu göremeyecek kimse. Burada 12 kıvrım bire bir yapılaşma evet mu? Safranbolu, Kaynak kabilinden alanların yapılaşması hususi tıpkısı yapılaşma. Bunu korumamız gerekiyor. Tarım alanları gerekiyor, ekincilik alanı kalsın. Güç yapılaşmaya zaten izin var amma bu çok gıcırı bükme bire bir öz.”

Share: