Rafine atılmış suların yeniden yararlanma oranı yüzde 4,2

Kasaba, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan kayıtlı açıklamada, arıtılmış atık suların baştan yararlanma oranının 2023’te yüzdelik 5’e, 2030’da ise yüzdelik 15’e çıkarılmasının hedeflendiği kaydedildi.

Global iklim değişikliğine tutkun kuraklık, gelişen uran ve zirai faaliyetlere paralel yerine ortaya sâdır baş döndürücü akarsu kullanımından dolayı gelişigüzel akarsu kaynaklarının azalması ve düzlük şeş su rezervlerindeki düşüşler ile pislik oluşumu kaynaklı yaşanan mesail zımnında Türkiye’nin birlikte mümasil gelecekte su sıkıntısı çekici ülkeler ortada düz alacağı tahmininde bulunuldu.

Arıtılmış sular birçok alanda baştan kullanılabiliyor

Atılmış su vurdumduymaz yarar ve kullanım öneminin bir intaç henüz arttığı vurgulanan açıklamada, arıtılmış atılmış suların, peyzaj ve zirai sulama, sınai yararlanma, düzlük şeş suyu ahretlik, rekreasyonel kullanımlar, evsel ve sınai çalışmalar kadar bir nice alanda yeniden kullanılabildiği belirtildi.

Nezaret tarafından stratejik planlama noktasında yapılan icraat sonucunda, 2022 yılının geçmiş yarısı itibarıyla sene sonu hedefi aşılarak, rafine atık suların yeniden yararlanma oranının yüzde 4,2’ye ulaştığı aktarıldı.

Açıklamada, Avrupa Yeşil Mutabakatı doğrultusunda saf istihsal çalışmaları amacıyla Türkiye’deki endüstri tesislerinde tüketilen suyun azaltılması, rafine atılmış suların kullanımının yaygınlaştırılması hususunda dahi faaliyetlerin sürdüğü bildirildi.

Bu kapsamda hem uluslararası politikalara ahenk hem da ılımlı ve etraflı vadede yaşanması beklenen su sıkıntısının önüne geçebilmek üzere Bakanlıkça atılmış suyun yeniden kullanımı amacıyla gerçekleştirilecek tasfiye proseslerinde tüketilecek enerjinin bile teşvik kapsamına alınmasının sağlandığı kaydedildi.

Bakanlıktan kesin korunacak alıngan alanlara “çatı yasağı” vurgusu

 

İklim değişikliğine dayanıklı mahsuller tavlandırmak mümkün mü?

 

Share: