Radyo pilleri ve yağ tenekesi ile başladığı mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor

Zonguldak’ta 50 yıl önce yağ tenekesi ve radyo pilleri ile başladığı boyacılık mesleğini günümüze büyüklüğünde getiren, 62 yaşındaki Kenan Gezer, finiş noktasına mevrut mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor.

Zonguldak’ta 3 yavru babası 62 yaşındaki Kenan Gezer, 50 sene önce radyo pilleri ve yağ tenekesi ile başladığı boyacılık mesleğinin imdi finiş noktasına geldiğini açıkladı.

Boyacı Kenan Gezer, “Çarkıt radyo pilleri vardı. Onları kırdım uhu şekline getirdim, onları sulandırdım aynı kutuya doldurdum giysi fırçasını aldım onlarla bu arada başmak boyacılığına başladım” dedi.

Spor ayakkabılarının çıkmasıyla boyacılık mesleğinin bittiğini rapor fail Gezer, “Boyacılık bir vakitler daha iyiydi. Yüzdelik onu yüzdelik biri spor ayakkabı giyiyordu. Spor yapanlar giyiyordu. Fazla spor eden kayırıcı yoktu. Bütün iskarpindi. Bala ayakkabıları gelirdi. Okullardan ayakkabıları gelirdi. Adamların öz ayakkabılarını boyardım” diyerek konuştu.

’50 senedir boyacılık yapıyorum’

Kenan Gezer, 50 senedir boyacılık yaptığını söyleyerek, “50 senedir bu mesleği yapıyorum. Rahmetlik babam madende çalışırken, okula gidiyordum o ahit. Babama dedim kim baba ego ayakkabı boyacılığı yazmak istiyorum dedim. Bulunmayan sen anlamazsın dedi bana. Eski radyo pilleri vardı. Onları kırdım uhu şekline getirdim, onları sulandırdım bire bir kutuya doldurdum elbise fırçasını aldım onlarla beraber pabuç boyacılığına başladım. Tarihi bilmiyorum, 9-10 yaşlarındaydım. O tarihten bu tarihe mesleğimi sürdürmekteyim” dedi.

‘Spor ayakkabıların çıkmasıyla boyacılık bitti’

Spor ayakkabıların çıkmasıyla boyacılığın bittiğini tamlayan Gezer, “Şuanda mesleğin durumu bitti. 81 vilayette bu patika bitti. Bitme sebebi spor giysi. Terlik giysi. Hep çaput başmak giyiyor. Gençler demincek boyadan anlamıyor. Demin bakıyorsunuz kışın bot giyeceği yerde iskarpin giyeceği yerde spor giyiyor. Adamın spor ayakkabısını boyayacak halimiz bulunmayan. Şu tarihten sonradan kiralar boyalar bilcümle bindirimli. Bu tarihten bilahare boya yapacak insanın alnını karışlarım” şeklinde konuştu.

’20 sene önceki cümle iskarpin giyiyordu’

Boyacı Kenan Gezer, “Boyacılık bir vakitler daha iyiydi. Yüzde onu yüzde biri spor pabuç giyiyordu. Spor yapanlar giyiyordu. Aşkın spor işleyen kayırıcı yoktu. Bilcümle iskarpindi. Bala ayakkabıları gelirdi. Okullardan ayakkabıları gelirdi. Adamların kişi ayakkabılarını boyardım. Türkiye Taşkömüründe 80-90 bin işçi vardı. Sabah burada erkenden gelip yetiştiremediğimiz günlerde oluyordu. O zamandan bu zamana geldi 20 senedir amal kötüleşti. 21 sene evvel iyiydi. Ondan sonraları bitti.” – ZONGULDAK

Share: