“Okula harmoni sürecini yalınç aldatmak mümkün”

Okul, anaokulu ve ilkokula eskimemiş başlayacak öğrenciler amacıyla ana babadan ayrı namına toplumsal yaşamlarının başladığı geçmiş yerdir. Ana babasının olmadığı benzeri yerde yegâne başına kalabilmek çocuk üzere cılız olmayabilir. İSTEK Okulları Ruh Bilimsel Müşavirlik ve Delalet Birimi, esas babaların bu süreçte çocuklarına destek olmaları üzere gerekli önerilerde bulundu. İSTEK Okullarından yapılan mukayyet açıklamada, çocukların okula uzlaşma sürecini gösterişsiz atlatmasının gibi olduğu bilgisine vadi verildi.

KAYGINIZI ÇOCUĞA YANSITMAYIN

İSTEK Okulları Ruh Bilimsel Müşavirlik ve Kösemenlik Biriminin okulların açılmasıyla çocukların okula adapte olmasını kolaylaştıracak önerilerde bulundu. Ruhsal Danışmanlık ve Delalet Birimi konuyla ilişkin yaptığı yazılı açıklamada aşağıdaki bilgilere yer verdi:

“Anne ağababa kendisine çocuğunuzun okula başlaması üzerine kaygılansanız bile yansıtmamaya çalışmanızda fayda vardır. Zira ayrıntılar bakir olayları ebeveynleri kuşkusuz yansıtırsa anca deneyimler. Okula örtmek dahi üzüntü verici değil, kasırga verici, pir aynı birikim adına çocuklara yansıtılmalıdır.”

“Arada Bir ebeveynler, alelhusus da etkin ana babalar, zamanları kısıtlı olduğu ve işe andırmak zorunda oldukları için çocuklarının okula acilen alışmasını beklerler. Özellikle çocuğun daha ilk benzeri gelgel tecrübesi da varsa. Fakat acele etmeyin. Bunun tıpkısı süreç olduğunu unutmayın. Ahenk süreci ferdî farklılıklar gösterir. Bazı bala iki günde okula harmoni sağlar, kimi iki haftada alışır, bazılarının ise, alelhusus ilk defa okul tecrübesi ruhlu çocukların, ahenk süreci henüz detaylı kabil. Nedeniyle uzlaşma sürecinde dallar arasında mukayese yapmamak gerekir.”

“Uzlaşma sürecinde çocuğunuzun can durumu ve büzük ihtiyacına bakarak uygun ve size önerilen mümasil aynı yerde hazır bulunun. Kararlaştırılan yerden veri vermeden ayrılmamanız önemlidir. Uyum sürecinde temel babanın etki yaşayabileceği farklı az buçuk ise çocuğunuzdan tecezzi anlarıdır. Hasrolunmak sizin için de gönül belası donör tıpkısı durumsa evet üstelik çocuğunuzun ağlama olasılığı sizi endişelendiriyorsa oldukça rahat görünmeye çalışın. Antrparantez tecezzi üzerine stabil ve azimli davranmanız önemlidir.”

VEDALAŞMAYI UNUTMAYIN

Çocuk ile vedalaşmanın yeryüzü majör noktalardan biri olduğuna değinilen açıklamada, “Çocuğunuz üzgün görünse üstelik onunla vedalaşın. Vedalaşma hangi kadar kısa ve çabuk yaşanırsa çocuğunuzun güne başlaması o kadar süssüz peki. Ayrımsız esas ya birlikte baba yerine çocuğunuzdan ayrılmak size de yumruk gelebilir. Bu az çok doğaldır. Bu durumda koskocaman olan, çocuğun ümitsiz olduğunu görse bile ondan elan dümdüz ayrılabilecek ebeveynin bu görevi üstlenmesidir. Örneğin, baba çocuktan henüz kıytırık ayrılabiliyorsa, onun çocuğu okula bırakması uzlaşma sürecini kolaylaştırır. Ancak seçkin iki ebeveyn da bu konuda zorluk yaşıyorsa, çocuğun okula servisle gelmesi dahi düşünülebilir. Çünkü servis, bir nice bala üzere uyumlu benzeri ortamdır ve sizden ayrılırken üzülse da okula gelene kadar kafasını dağıtıp üzüntüsünü unutabilir.”

“Uzlaşma sürecinde çocuğunuzu okuldan alırken geç kalmamanız önemlidir. Hele uzlaşma süreci bitmeme fail çocukların, diğer çocuklardan daha geç ayrımsız saatte okuldan alınmaması gereklidir. aksi hâlde çocuğunuz kaygılanabilir.” ifadelerine vadi verildi.

SÜREKLİ EKOL HAKKINDA KONUŞMAYIN

Yapılan mukayyet açıklamada son olarak şu bilgilere değinildi:

“Okula neva sürecini kolaylaştırmak, çocuğun motivasyonunu arttırmak için evde sürekli okul için konuşulması, çocuğunuz okula akmak istemiyorsa, onun endişe seviyesini arttırabilir.”

“Çocuğunuz okula uzlaşma sürecinde zorlanıyorsa ve yaşadıkları ile ilgilendiren müzakere ihtiyacı varsa bu konu üzerine sohbet etmemiz gerekir. Çocuğunuzla, bu süreçte yaşadıkları ve duyguları için konuşabilirsiniz: ‘Hepimizin sorumlulukları var. Okula gitmek birlikte senin sorumluluğun. Biliyorum, bizden boşanmak sana zor geliyor. Okula ilk defa başlayan birçok çocuk zorlanır amma adım adım alışacaksın.’ Bu şekilde konuştuğunuzda çocuğunuz anlaşıldığını hissedecektir. Balaban olan çocuğunuza yaşadığı zorlukta yanı sıra olduğunuzu hissettirmektir.”

Share: