Madenciler “asrın felaketi”nde binlerce hayatın kurtarılmasına yardımcı oldu

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Şanlı Emiroğlu, “Asrın felaketi” adına nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin geçmiş gününden bugüne kadar kamu ve hususi sektörden 10 binden fazla madencinin arama kurtarma çalışmalarına katıldığını belirterek, “Hiçbir grup madenciler büyüklüğünde cesaretle içtima altına inemez. Madencilerimiz binlerce vatandaşın enkazdan çıkarılmasına apotr oldu.” dedi.

Emiroğlu, Ankara’de fariza eden benzeri kadro gazeteci ile yaptığı toplantıda, eroin arama-kurtarma ekiplerinin, gelişmiş risk algıları, tahkimat bilgileri ve ibret ortamda mesai yetenekleri sebebiyle binlerce vatandaşın ve çok sayıda domestik hayvanın depresyon altından kurtulmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Eroin kontrol istirdat ekiplerinin, bu kök afetlerde tek ferman gelmesini beklemeden hazır kuzuluk geldiğini anlatım fail Emiroğlu, “Yaşadığımız akıbet deprem felaketinde birlikte mecmu ekiplerimiz 2 saat içerisinde bölgeye ırgamak üzere cemi hazırlıklarını yaptı. İzmir’den 9 yabanlık takım ilk olarak İncirlik havalimanı’na indi. Sezon şartlarının sertliği madenci ekiplerin yerlerine ulaşmasında zorluk yarattı. Ara Sıra ekipler buna karşın gine bile bölgeye ulaştı.” diye niteleyerek konuştu.

Emiroğlu, Bulunan durumda bölgede beş on madencinin kaldığını belirterek, “Afetten acilen sonra dernek üyesi şirketler ‘Kriz Masası’ oluşturdu, AFAD ve Erke ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında eş güdüm serian sağlandı. Madencilik sektörü, bir zamanlar yaşanan natürel afetlerde olduğu kadar, sonuç yüzyılın bu yer şişman yer sarsıntısı felaketinde bile hızlı birleştirme olma yeteneğini sonuna büyüklüğünde sergiledi. Amme ve hür teşebbüs görünmek amacıyla bütün 10 binden aşkın madenci bölgedeydi. Bu ekiplerin çoğu çalışmasını tamamlayıp düşüncesiz döndü. Madencilerimiz binlerce vatandaşın enkazdan çıkarılmasına yardımcı oldu.” değerlendirmesini yaptı.

“Ulusal ayrımsız beyaz zehir kurtarma ekibi kurulmalı”

Emiroğlu, analog felaketlerde değişik sektörlerden bir nice ekibin tınlamalı çalışmasının desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Daha çok kontrol-istirdat köpeği terbiye etmek, dinleme cihazlarının sayısını tezyit etmek, termal kameraların sayısını artırmak kabil eylemlerin gerekliliğine bel eden Emiroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyanın yer sarsıntısı üreten ikinci nazik coğrafyasındayız. Bu felaketler bize ulusal aynı maden kurtarma ekibi kurmamız gerektiğini gösteriyor. Sarsıntı yaşandığı durumlarda önceki verilerin akilane alınması ve bekçi atışıyla insanları kurtarmaya dürülmek doğru evet. Bölgede üstelik bu yapıldı. Tığ toplum örgütü kendisine henüz evvel bu yönde adımlar attık. Eroin kurtarma yarışmaları düzenledik. Terbiye, iletişim, bilgi birikimi aktarımı yapıldı. Bu eğitimlerde bir çok kıran durumu evet bile kaza üzere modüller geliştirildi. Felaket ve kaza senaryoları konusunda çalışıldı. İhtiyaç durumlarına göre eğitimler vermeye devam ediyoruz. Madencilerimizi fiziksel ve ruhsal namına hazırlıyoruz. Bu alanı henüz da geliştirebileceğimiz âdem gücümüz var.”

Gelecek yıl Türkiye’de arsıulusal beyaz zehir kurtarma yarışması düzenleneceğini anımsatan Emiroğlu, bu yarışmanın Kütahya Tunçbilek’te Türkiye Kömür İşletmesi’nin ev sahipliğinde yapılacağını ve yurt dışından Güney Afrika, Yunanistan, Brezilya üzere ülkelerin katılacağını bildirdi.

Emiroğlu, bu depremde öne sâdır “domuz damı” yöntemi üzerine bile hikmet verdi.

Hınzır damı yönteminin tavanın çökmesini kırıcı tahkimat yöntemi olduğunu nâkil Emiroğlu, “Bunu dizge uygulayamıyor. Bu alanda eğitim almış ve hınzır damcı denen eşhas vasıtasıyla ongun direklerinin iki tarafı tıraşlanır ve sert ağaçlardan bu yapılar hazırlanır. Hınzır damı, gürgen, meşe ve kayından yapılır. Çam ağacı kullanılmaz zira çam basınçta liflerine ayrılır. Hınzır damı, tavanın çökmemesi için yükü tabana verir.” ifadelerini kullandı.

Share: