Koronavirüs aşılarının hatırlatma dozları olunmalı tavsiyesi

Koronavirüste olay sayısı dünyanın diğer ülkelerinde olduğu kabilinden Türkiye’dahi da artmaya başladı. Tam bozuk normal günlere dönüldü derken yaşanan çoğalma endişe yaratıyor. Böylelikle gözler tekrar COVID-19’a cebin alınması gereken önlemlere; dolayısıyla aşıya çevrildi.

Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde hatırlatma dozlarıyla ilişkin aşılama randevu sistemini açtı. Hatırlatma dozunu benzeri an ilk atılmak isteyenler esenlik kuruluşlarının yolunu tuttu. Bire Bir kadro ise henüz geçmiş aşılarını olduğu üzere “Yine olmam gerekir mi?” ya da “Ne zaman olmalıyım?” kabilinden sorulara yanıt arıyor.

Kimler çatlak geçirmeden telkih olmalı? Hangi cins aşılama elbette seçilmeli? Ilkin yapılan aşıların hala etkisi var mı? Konuyu uzmanlarına sorduk. Afiyet Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı olan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Entelektüel, “65 yaşın üzerindeki eşhas, hangi yaşta olursa olsun muafiyet yetmezliği olanlar, gene ne yaşta olursa olsun kullandığı ilaçlar gereği savunma sistemi baskılanan hastalar telkih olmalı” diyor.

Riziko grubunda olmayanlar ne yapmalı?

Akıbet aşılarının üzerinden şeş kamer geçen sistem için telkih tanımlandı. Tamam riziko grubunda sıfır, yani seçkin keyif sorunu bulunmayan kişilerin anımsatma dozlarını şu aşamada yaptırmak üzere çabuk etmesine lüzumlu var mı? Prof. Dr. Münevver’ın bu konudaki görüşleri ise şöyle:
“Güz döneminde güçlendirilmiş bakir varyantları bile içine kayran aşıların piyasaya çıkması söz konusu. Benim şahsi düşüncem 50 yaşın altında sağlık problemi olmayan, yan hastalığı olmayan kişilerin birkaç ay daha o aşıyı beklemesi.”

Tekrarlayan telkih faziletli doz antikor oluşturuyor

Yer çok iptila edilenlerden biri da şeş kamer ilk olunan aşının ne büyüklüğünde bağışıklık yarattığı. Prof. Dr. Işıklı, “Bunu yüzde üzerinden konuşabiliriz. Aşılar üzerinden 6-8 ay geçtiğinde insanların yüzde 50’döş yakınında korumaya devam ediyor. Sair yandan test yapılıp antikorları tayin edilemese de tekrarlayan aşıyla bu arada faziletli düze antikorları, yani savunma hücreleri oluşuyor” diyor.

“Tedbiri aracısız bırakmamak geçişsiz”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Temel Selen Dalı Başkanı Prof. Dr. İlyas Dökmetaş bile yaşanan vaka artışlarına değinerek, “Şu aşamada sınav yaptırmaya gelenlerin yüzdelik 30 ila 50 sinde neredeyse pozitiflik var. Yaz dönemi olduğu üzere, başlangıçta ilkah evet birlikte çor nakil kabil faktörler olduğundan daha hafif geçiriliyor. İnsanların aynı kısmı ise esenlik kurumlarına gitmiyor. Ancak çor katlanarak artıyor. Panik yapılacak bire bir nitelik namevcut fakat tedbiri vasıtasız tutmak lazım” diye niteleyerek konuşuyor.
Kişisel dehalet önlemlerine ilgi edilmesi gerektiğini vurgulan Prof. Dr. Dökmetaş, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Yaz dönemi deyip maskeden uzaklaşmamamız gerekir. Tutkun alanlara girildiğinde nasıl maske takılması, gücük sürede o alanlardan çıkılması, halk yıkama ve mesafeye inkıyat önerilerimiz devam ediyor.”

6 ay evvel aşılama olanlara anımsatma dozu önerisi

Prof. Dr. Dökmetaş, anımsatma dozunun önemine dikkat çekiyor:

“Sonuç düze aşının üzerinden üç aylık ayrımsız süre geçmişse koruyuculuk oranı azalmaya başlıyor. Altıncı aydan sonraları ise haddinden fazla azalıyor. Tıpkısı kişi serencam aşısını altı ay geçmiş yaptırmışsa ve şu anda telkih tanımlanmışsa olmasında yarar var.”

Kim, ne aşıyı olmalı?

Hatırlatma dozu büyüklüğünde hatırlatma dozunda hangi telkih türünün seçileceği birlikte cesim. Bu noktada Prof. Dr. Dökmetaş’a kulak veriyoruz:

“Vücut direnci düşük olan, immün düşkün dediğimiz hastalar, amansız hastalık tedavisi görenler, AIDS’li, diabetli, sirozlu, böbrek yetmezliği olan hastalar amacıyla Biontech aşısı önerilebilir.”

Prof. Dr. Dökmetaş tavsiyelerini şöyle sürdürüyor:

“30-40 yaşında olup mülhak hastalığı olmayanlar öncelikle dehalet önlemleriyle gitsinler. Ama aşılama çıkarsa onlar birlikte değerlendirsinler. Şu andaki aşıların B4-B5 ve B2 gibi Omicron’un madun gruplarına etkinliği az buçuk birkaç… Sonbaharda ekim-teşrinisani kabilinden onlara dahi faal bakir aşıların piyasaya çıkacağı belirtildi. Bu konuda çalışmalar var. Melfuf hastalığı olmayanlar, buğulu olmayanlar sığınma önlemlerini alarak sonbahara aşılarını yaptırabilirler.”

Beyaz Saray’birlikte alarm: Biden korona oldu!

 

Mikronezya’dahi güneş tacı virüs ilk defa salgına dönüştü

 

Korona virüs vakaları 5 haftadır yükseliyor

 

Share: