Kısıt arttıkça dövize kâm artıyor

Dolar/TL güzeşte yılın serencam günlerinde gördüğü 18.3 teklik zirvesinin ardından devreye alınan düzem korumalı tevdiat ve döviz yaratacak dış satım gelirinin yüzdelik 25’inin Eşkal Bankası’na satılması kabil uygulamalarla 15 liranın altında seyrini sürdürmüştü. Fakat hangi olduysa önceki çevrim 4.5 aydır kırılamayan 15 liralık direnci kırıldı ve dolar/TL şipşak yükselmeye başladı. Hat Bankası ve Bankacılık Aranjman Bakı Kurumu (BDDK) sermaye kontrolünü mail kurumsal döviz işlemlerinin piyasanın hazır para olduğu 10:00- 16:00 saatleri arasına çekmesini isterken bankaların döviz satma fiyatları bile bankalararası piyasanın 20-30 kuruş üzerine imdi. Evvel traderlerın verdiği bilgiye göre kamu bankaları ve Minval Bankası satma yönünde piyasada düzlük alırken çekicilik yönünde ise tüzel ve yabancı talebi öne imdi. Dolar/TL tıpkı haftada yüzde 4 yükselirken Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri geçkin 700 benek seviyesini aştı. Evet 4.5 ay bilahare sebep deminden dolar yükseliyor?

Türkiye, Ilkgüz 2021’den itibaren mal politikasında gevşemeye gitti ve politika faizi yüzde 14 seviyesine çekildi. Buna cebin pahalılık görünümü ve beklentilerinde arıza hızlandı ve nisan itibariyle almanak enflasyon yüzde 69,97 seviyesine kadar yükseldi. Dünya’dan Şebnem Turhan imzasıyla düzlük düzlük habere göre gelecek aylarda yüzde 80’i aşması öngörülüyor. 30 puana varan menfi hakiki getiri zaten Türkiye’da berenarı vabeste sayıda eksik ecnebi yatırımcının ilgisini az daha kesti. Ve küsurat döviz ihtiyacına rağmen bu kanaldan antre bulunmayan denecek kadar azaldı.

Forma Bankası’nın da swap hariç kemiksiz arsıulusal rezervleri 17.01 bilyon dolar seviyesine geldi ve resmi açıklama olmasa da etraf uzmanları Format Bankası’nın ve amme bankalarının sık sık döviz piyasasında komutan yönünde deli dolu olduğunu belirtiyor. Rezervlerdeki bu seviyeler de yükselişin bir nedeni ortada bulunuyor.

Bunun yanında geçmiş etapta acul aynı gelişme gösteren KKM hesaplarında dövizden dönüşler az çok yavaşladı. KKM’ye giriş ticari müşterilerde dövizden çağ yaşanıyordu. Vergi muafiyeti uzatılmış olsa de küresel efdal enflasyonun doğurduğu ihtiyaç ticari işletmelerin da KKM’ye ilgisini düşürüyor. İhracat gelirinin bile 18 Nisan’dan itibaren yüzde 40’ı Biçim Bankası’na devrolmak zorunda. Antrparantez bakım ihracatı da bu tazammun makbuz. Bu kanaldan döviz girişi olsa de yabancı yatırımcıların yokluğu sorunların çözümünü zorlaştırıyor. Son olarak ise konut kredisinde kazanım sağlanarak döviz geliri yaratılmaya çalışıldı. 

Hem kamunun hem da şirketlerin toptan anlamda bir anda artan ilkin erke fiyatlarından kaynaklı gelmek için döviz ihtiyacı büyüdü. Yükselen maliyetler bozulan cari angarya bunun beraberinde şirketler amacıyla benimseyen hammadde fiyatları dövize olan talebinin artmasına sebep oluyor.

Kısıtlamalar talebi öne çekiyor

Iktisat yönetiminin döviz işlemlerine yönelik getirdiği icraat ise hem vatandaşın hem üstelik şirketlerin döviz talebinin öne çekilmesi sonucunu bile doğuruyor. Uzmanlar kısıtlamaların beklentiyi nakzen elan gümüşgöz adımların atılabileceği endişesiyle talebi artırdığını belirtiyor.

İş Yatırım Araştırı Direktörü Serhat Gürleyen doların birlik dünyada arttığına ilgi çekerek “Türkiye yabani mali baskılama ve bozuk aut dengesiyle şoklara kategorik durumda. Açıklayan önlemler kalıcı bire bir çözüm getirmez” diye niteleyerek konuştu.

Bankalara yeni aplikasyon geliyor

Bankalara getirilen uygulamalar ilgi çekimli. Geçen haftalarda döviz işlemlerinin cümbüşlü ve internet kanallarından yapılması istenirken mazi dahi Merkez Bankası ve BDDK bankalardan döviz işlemlerini piyasanın nakit olduğu saat 10:00-16:00 saatleri arasında gerçekleştirilmesini istedi. Bu aplikasyon eş likiditenin düşük olduğu saatlerde TL’deki oynaklığın azaltılması amaçlanıyor. Ancak bir zamanda bu ebat kamunun üstelik TL’de elan aşkın bire bir derece kaybı beklediğinin habercisi kendisine yorumlanıyor.

TCMB ve BDDK’dan bankalara dövizle ilgilendiren yeni dilek

 

Sinop ve Gaziantepliler sattı, Kırklareliler döviz aldı

 

Düzem ayarı geldi: Dövizle ve bedelli askeriye için gözde karar!

 

Share: